och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Phonix Park

Phonix Park är en av väldens största inhägnade offentliga parkerna i någon huvudstad i Europa.

Den var lite för långt bort och för stor för en promenad för mig, men Hop-on-bussen gjorde att jag fick se lite av den. Parkens namn kommer från ett irländskt ord som betyder klart eller stilla vatten.

Parken bildades ursprungligen som en kunglig jaktpark på 1660-talet och öppnades för allmänheten 1747.  Här i parken ligger också Dublin zoo, dit gick vi inte.

Här finns en stor flock dovhjortar, jag såg dem men de var för långt bort för att kunna ta någon bild. 

Áras an Uachtaráin, som betyder presidentens hus eller bostad på irländska, är är den officiella bostaden för Irlands president. Tittar man noga på ett av de små fönstren mellan pelarna, så ser man Tilley Lamp. Det är nog Irlands mest kända lampa. Det är en symbolisk fyr som ska lysa upp vägen för de irländska emigranterna och deras ättlingar och välkomna dem tillbaka till sitt hemland. Den första som placerade ett ljus där var president Mary Robinson.

Här i parken finns också USA ambassaden, då vi var där flaggade de på halvstång för att hedra offren i skolskjutningen i Texas.

Den 62 meter hög obelisken, är The Wellington Monument. Den byggdes för att fira segrarna för Arthur Wellesley, 1:e hertig av Wellington. En brittisk politiker och generalen, även känd som "järnhertigen", han föddes på Irland. Obelisken började byggas 1817. Men när byggmedel (pengarna) tog slut 1820 fick den stå ofullbordad ända fram till  den 18 juni 1861.  Det fanns också planer på en staty av Wellington till häst, men till det fanns det inga pengar.

Parken är upplyst med vackra gaslyktor.

När vi lämnar parken passerar vi en liten park men en staty med en dam som ligger ute i en damm. Det är Anna Livia, hon ska vara en förkroppsligande av floden Liffey. Tidigare fanns den statyn  på  O'Connell Street, men togs bort för att ge plats åt Dublins Spire. I folkmun kallas hon för The floozie  in the jacuzzi.

Inlagt 2022-06-19 11:35 | Läst 2015 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tack för några nya vyer från en plats jag inte varit på. Det här är definitivt ett ställe som vi skulle besöka om vi åkte till Dublin för vi gillar långa promenader i stillsam grön miljö.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2022-06-20 09:44
Tack Lena!
Brukar också gilla att promenera omkring, men ibland så får man ta det som det är och vara glad över att få se.
Men tror du skulle hittat både hjortar och andra djur att få på bild där.
Såg en hel flock hjortar. De var inte på väg ut ur parken heller ;) Vår skämtsamme busschaufför drog en vits om att hjortarna (stag) hade rymt till Tempel Bar för det var stag party (svensexa) där.
Intressant att ta del av dina resor, så behöver man inte resa själv. Lite i stil med Jægersborg dyrehave norr om Köpenhamn som också är en kunglig jaktpark med dovhjortar. Men parken här verkar mer utsmyckad.
Svar från Margareta Cortés 2022-06-20 09:46
Tack Peter!
Hade varit kul att se mer av parken och få försöka komma närmare hjortarna. Men de ä nog ganska rörliga.
Fin park är det och ett välbesökt ställe av dublinborna.
Det var väldigt vad Irlands flagga liknar Italiens, blev förbryllad när jag såg presidenthuset. Den stora obelisken är en rejäl hög tegel, nog för att uppföra ett villakvarter. Intressant reportage, aldrig varit på Irland.
Svar från Margareta Cortés 2022-06-22 09:32
Tack Stefan!
Håller med dig om flaggan, fast Irlands färg som ser röd ut är orange, eller brandgul som vi sa förr i tiden. ;)