"Fabler från det exotiska österlandet"
Rubrikens ord är inte mina egna utan det är författaren W. Somerset Maugham som myntat det uttrycket. Han var en återkommande gäst i Singapore och även till det huset vi tänkt oss att besöka nu, för att få känna lite av historiens vingslag och även svalka strupen med den mest berömda drycken som föddes på det här hotellet. Det är alltså vid Raffles Hotel som vi hoppar av den röda bussen.
Nu var det inte Sir Stamford Raffles som grundade det hotellet för han avled redan 1826 och hotellet öppnade 1887. Det var två bröder Sarkies från Persien som öppnade hotellet i en bungalow som låg nära vattnet. Lite svårt att tro på närheten till vattnet numera.
Hur som helst ett besök på det anrika hotellet känns som ett måste om man är i Singapore för att få känna av de berömda vingslagen och även lite av de österländska fablerna.
Här står det vackra huset kvar och har klarat sig undan att slukas av den växande staden runt omkring. Känns som en varm oas i stadens brus och lite som om tiden stannat till ett slag.
Är man på Raffles hotel så är det naturligtvis Long Bar som man vill besöka.
...och jag hittar nog inte på, att den mest beställda drinken där är Singapore Sling.
Klart att även jag vill testa den här på sin födelseplats. Det var bartendern Ngiam Tong Boon som skapade den drinken någon gång på 1910-talet.
Vi klättrar upp på barstolarna och beställer varsin Sling. Den är inte billig men är man här så är det ett måste, med alla ++ som kommer till på notan här så går den lös på 192 skr.
Det står inga slavar och viftar med solfjädrar eller palmblad men i taket sitter solfjädrar som viftar fram och åter för att skänka lite svalka.
Mmm! Den var god och svalkande.
Men även om det kändes alldeles rätt att dricka den drinken här på Raffles och att den var god, men den jag fick i Vietnam var faktiskt ändå godare. Den gjordes dessutom på nypressade frukter.
Är det någon som vill testa att göra den själv så är receptet här:
Originalreceptet som serveras på Raffles Hotell i Singapore består av:
- 30 ml gin
- 15 ml Heering Cherry Liqueur
- 120 ml ananasjuice
- 15 ml limejuice
- 7.5 ml Cointreau
- 7.5 ml DOM Benedictine
- 10 ml grenadine
- Ett stänk Angostura Bitter
Häll samtliga ingredienser i en shaker med is och skaka häftigt. Garnera med en skiva ananas och ett körsbär.
Nu är det inte bara Singapore Sling som serveras och dricks här de har lite speciella ölglas också. Höga och smala med en ställning som de hänger i.
Den här baren lär dessutom vara det enda stället där man uppmanar gästerna att kasta jordnötsskal på golvet. Varför de ska kastas på golvet vet jag inte men det är nog dessutom enda stället i hela Singapore där det kastas något någon annanstans än i papperskorgen.
Efter besöket i baren så tittar jag runt lite på hotellet.
Sedan hoppar vi på en ny buss och åker vidare.




Hade'.Ingemar C
Kul om du känner närvarokänslan. Det var kul att ha varit där borde kanske ha tagit en natt där men det är jobbigt att flytta oclså.
Vad jag kan minnas så var väl inte drinken någon smaksensation, men jag tror knappt att någon varit i Singapore utan att testat den drinken just här.
Blir nu inspirerad att leta efter mina album och kolla vad jag har för bilder ifrån Singapore.
Men på den tiden var det dyrt för "luffare" att framkalla 36-rullars så dom är nog inte så många :)
ing-marie
Jo den drinken på den platsen är liksom ett måste, jag skalade även några jordnötter bara för att få slänga skalen på golvet. ;) hör ju tydligen till. Men kommer du till Vietnam så ska jag tipsa dig om var du får den bästa Singapore sling.
Ser fram emot att få se dina bilder men känner igen det där om begränsningen på den analoga tiden. Fast jag sommarlovsjobbade (även jullov) på Kodak och kunde slösa liiite mer på film då. Hoppas du hittar dina bilder för dem vill jag väldigt gärna se.
Kul resereportage. Vilken bar och den drinken skulle man ju vilja vända på i rätt miljö.
Då har du väl provat en Daiquiri i Sloppy Joe's bar i Key West också?
Ha en skön kväll
Bob
Det var kul att få komma till den legendariska baren.
Jo den baren i Key West har jag besökt men det blev ingen Daiquiri där, vi kom med bil och på den tiden var det nog mest Coca cola i glasen, men jag träffade på ättlingarna till Hemingway sextåiga katter.
Trevlig kväll även till dig och assistenten.
Härliga bilder. Gissa om jag känner igen mig
Marianne
Det har nog inte ändrats så mycket där under åren även om det har renoverats även där.
Det är 20 år sen jag var där, men det ser lika ut
Härligt att följa och ha en fin kväll!!
Fast om du dricker den i Vietnam istället så kanske du blir förtjust. Där pressade juicen från färska frukter. Den var utsökt och betydligt billigare.
Raffles är nog ett måste, vi var inte de enda turisterna som besökte stället. Men du har rätt det finns så mycket mer att se där och mer kommer.
Trevlig kväll själv.
Jo dyr var den, testade den på ett annat ställe i stan också bara för att jämföra. Där var den lite billigare och smakade likadant ändå. Fat är man i Singapore så är det nog ett måste att gå till Long Bar och ta en drink och slänga lite skal på golvet.
Här levererade de jordnötterna i stora säckar som liknade den lilla på disken.
Hälsningar Lena
Gå in där kostade inget så man kunde titta fritt. Det var kul att se detta omtalade hotell i verkligheten.
Fina bilder!
Den drinken är god och är nog ett måste i den staden.
Tack Gert!
Såg inte många fåglar eller djur där så man får nöja sig med duvor för att få lite naturfoto med. ;)