Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Afrikaresan 4 Ättestupa för fartsyndare.

Nog ser det ut som om stadens trafikplanerare har tänkt till något för att få stopp på alla fortkörare, eller så är det ett led i miljödebatten för att minska på antalet bilar inne i stan.

En stor trafikled som bara tar slut, nog ser det bra konstigt ut.

 

Nu är det inte så illa som det ser ut, fast nog tycker man att de kunde ha tänkt till lite innan vägen började byggas. Historien går tillbaka femton år i tiden. Där vägen slutar bodde det en man som vägrade sälja sin mark. Vägbygget avstannade och när mannen avled hade kommunen ändrat sina planer och dragit om vägnätet, marken köptes in för fastighetsbygge istället. Så nu har det stått så här i femton år. Vägen ser något spektakulär ut och biofilmer och reklamfilmer har spelats in där, på så sätt får man in pengar även på den ofullbordade vägen. På den andra änden av vägen ser det inte lika spännande ut för där har man utnyttjat platsen under vägen till att bygga ett parkeringsgarage.

Postat 2012-03-14 08:05 | Läst 3004 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Afrikaresan 3 Hop Off i Kapstaden.

Vi hoppar av bussen och tar en liten tur till fots. Mängder av försäljare av färgsprakande produkter håller till på Greenmarket.

Innan vi traskar vidare är det dags för en lunch med min nyiköpta pingvin som sällskap.

 Även här i de centrala delarna av staden är det musik och underhållning.

 Det märks att Nelson Mandela är en populär person. Han finns avbildad på många ställen och på många olika sätt. Här en väggmålning gjord med handavtryck.

På en del gator får jag en känsla av att vara i Buenos Aires.

Kan det vara Mandela som står där på balkongen?

 

Man kan förståss googla sig runt i världen och även bland stånden på Greenmarket.

Andra tar sig en liten paus i skuggan under en palm medans tvätten torkar på gräsplätten utanför slottet.

De här trädgårdsarbetarna har det inte lika avslappnat, de hade en stor gräsmatta att klippa med sina häcksaxar.

Brottsligheten i Sydafrika är stor, inte lika stor här i Kapstaden som i Johannesburg och Pretoria. Turister går ganska så säkert och jag kunde lugnt bära omkring på min stora kamera utan att något hände. Det mesta som händer sker ute i kåkstäderna, i city finns det många vakter som patrullerar.  Men även här händer det saker, såg ett rån där en av gärningsmännen blev gripen. Han blev rejält påpucklad och nedslagen innan handbojorna kom på. Nattetid ska man inte vara ute och gå, inte så mycket för rånrisken, som att det är väldigt mörkt och svårt att hitta då det inte finns gatubelysning överallt.Såg inte exakt vad han hade stulit men tror det var en hammare vid bygget.

Fast vissa platser ska man inte besöka, inte ens på dagtid, om man vill gå säker som turist. Det är uppe på taket till järnvägsstationen, där finns busstationen för de småbussar som kommer in från kåkstäderna.

Fast det visste vi inte om i förväg, så naturligtvis gick vi dit. Spännande att få se alla dessa små butiker och det gick ju bra.

Hörde att det är väldigt många filmer som spelas in här i Kapstaden och det stämmer nog för det här är den andra filminspelningen som vi träffar på i dag.

Vet inte vilken film det är men det ser ut som om det är fler än jag som undrar vad tjejen där håller på med.

Många hjältar som står staty här och till och med sydpolsfararen Scott har fått ett minnesmärke.

Det här lilla huset som står i Waterfront, var väldigt viktigt för sjöfarten förr i tiden. Kulan där på huset hissades upp i topp och klockan ett då tidvattnet var som högst släpptes den ner och då visste kaptenen på fartygen att de lugnt och säkert kunde lämna hamnen.

Återvänder till vårt hotell för att pusta ut lite. Blev något överraskad över att hotellet hade koll på min födelsedag och mycket glad över deras gåva. Champagne och coklad är inte helt fel.

 

Postat 2012-03-13 17:18 | Läst 4306 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Afrikaresan 2 Hop On.

Vad gör man av en solig dag i Cape Town och inte vet så mycket om staden. Ett bra förslag är att hoppa på en av de röda Hop on - Hop off-bussarna. Solskyddsfaktor 50 eller mer kan vara bra för oss bleka nordbor om man vill sitta på det övre däcket.

Då åker vi, kameran är laddad.

Det första vi kommer till är silon vid hamnen. Den ska nu byggas om till hotell och var länge den högsta byggnaden i Afrika efter pyramiderna.

 I hamnen finns det nu flera torrdockor där man fixar till fartyg från hela världen.

Kul med skuggorna som hamnar rakt under varvsarbetarna.

Klart man måste tvätta när man ligger och väntar på sin tur.

 Nu åker vi vidare in mot själva staden. Här står Bartolomeu Dias staty. Det var han som rundade Godahoppsudden 1488, mer om det senare.

Vem det här är som står där med ett hål i hjärtat framgick inte.

Som synes så är det inte silon som är den högsta byggnaden längre. Många nya och höga hus sträcker sig upp mot himmelen.

I Tibet såg jag att de målade stegar på bergväggarna, ladders to heaven. Här behövs inte det. Trapporna verkar leda raka vägen upp till himmelen, speglingen av molnen i glaset förstärkte känslan.

Men även lite äldre hus finns kvar, som det här huset från 1903.

 I den här kyrkan var nobelfredspristagaren Desmond Tutu ärkebiskop.

Vi passerar en lite ovanligt dekorerad häst.

 Till vänster i den här bilden syns det stora konferenscentret CTICC.

 Stadshuset med klocktornet som i folkmun går under namnet Little Ben.

 Här på balkongen höll Nelson Mandela sitt första ofentliga tal några timmar efter han blivit släppt ur fängelset.

 I dag håller de på med en filminspelning då vi passerar.

Inte alla städer som kan skryta med att de har ett femstjärningt slott men Kapstaden har ett. Det är mer som ett fort men alla kallar det för "Slottet", Castle of God Hoop, att det är femstjärnigt syns inte från marken. Intressant var att höra att förr gick havet ända upp till muren där vallgraven är nu. Då det stormade slog vågorna upp så högt att det var farligt att stå vakt i tornen.

Vid slottet kan man se flaggorna från Sydafrikas historiska bakgrund, alla länder som har härskat över landet.

På taket vaktar Poseidon.

Och vid ingången vaktar två lejon.

Inne på slottsgården står den gamla Omnibussen uppstäld.

 Innan bussen fortsätter upp mot Taffelberget hoppar vi av för en liten promenad inne i stan.

 

Postat 2012-03-13 11:07 | Läst 5339 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Afrikaresan 1. Kapstaden.

Den här gången går resan till södra Afrika med startpunkt i Kapstaden. Efter en lång och behaglig flygresa ser vi Kapstaden där nere under oss. Till höger om Taffelberget och berget som kallas det liggande lejonet ligger själva staden.

 Vårt hotell Cape Grace verkar lovande med fina rum och trevlig personal.

Utsikten från vårt rum är inte så dålig den heller. Tittar vi ut till höger ser vi Taffelberget eller Table Mountain som de säger här och rakt fram så skymtas rumpan på "Det liggande lejonet".

 

Det känns som om de kommande fem dagarna här i Kapstaden kommer att bli riktigt bra, vi tar en promenad ut för att bekanta oss med Victoria and Alfred Waterfront. Hotellet ligger på en liten pir med hamnbassänger på ömse sidor. Tittar man riktigt noga här så ser man att det simmar några pälssälar utanför hotellet.

 Syns de inte? Vi zoomar in dem lite.

Zoomar lite till. De ser ut att må ganska så bra där.

Nära hotellet reser sig en mäktig Coca Colagubbe bygd av Coca Colabackar.

På Nobeltorget står fredspristagarna parad. Albert Luthuli (1960), Desmond Tutu (1984), FW De Klerk (1993) och Nelson Mandela (1993).

 Här i V&A Waterfront finns det mesta, god mat i de flesta prisnivåer och mängder av butiker om man är sugen på en shoppingrunda, även ett pariserhjul om man vill upp och se på utsikten. För en ringa penning kan man få en egen gondol för två och då ingår champagne också. Det är den svarta gondolen.

Synd att jag inte kan lägga in lite ljud här för överallt så spelades det medryckande musik.

Klocktornet från 1882.

Det finns mycket att se och fotografera här och jag är inte ensamen om att gå runt och fota, fast jag såg bara en enda person som gick runt med sin ipad och tog bilder. Alla sätt är bra.

När vi tittat färdigt på alla människor, hus, båtar och fåglar......

...så känns det som det är dags för lite mat.

Postat 2012-03-12 15:02 | Läst 6060 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5