och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Afrikaresan 2 Hop On.

Vad gör man av en solig dag i Cape Town och inte vet så mycket om staden. Ett bra förslag är att hoppa på en av de röda Hop on - Hop off-bussarna. Solskyddsfaktor 50 eller mer kan vara bra för oss bleka nordbor om man vill sitta på det övre däcket.

Då åker vi, kameran är laddad.

Det första vi kommer till är silon vid hamnen. Den ska nu byggas om till hotell och var länge den högsta byggnaden i Afrika efter pyramiderna.

 I hamnen finns det nu flera torrdockor där man fixar till fartyg från hela världen.

Kul med skuggorna som hamnar rakt under varvsarbetarna.

Klart man måste tvätta när man ligger och väntar på sin tur.

 Nu åker vi vidare in mot själva staden. Här står Bartolomeu Dias staty. Det var han som rundade Godahoppsudden 1488, mer om det senare.

Vem det här är som står där med ett hål i hjärtat framgick inte.

Som synes så är det inte silon som är den högsta byggnaden längre. Många nya och höga hus sträcker sig upp mot himmelen.

I Tibet såg jag att de målade stegar på bergväggarna, ladders to heaven. Här behövs inte det. Trapporna verkar leda raka vägen upp till himmelen, speglingen av molnen i glaset förstärkte känslan.

Men även lite äldre hus finns kvar, som det här huset från 1903.

 I den här kyrkan var nobelfredspristagaren Desmond Tutu ärkebiskop.

Vi passerar en lite ovanligt dekorerad häst.

 Till vänster i den här bilden syns det stora konferenscentret CTICC.

 Stadshuset med klocktornet som i folkmun går under namnet Little Ben.

 Här på balkongen höll Nelson Mandela sitt första ofentliga tal några timmar efter han blivit släppt ur fängelset.

 I dag håller de på med en filminspelning då vi passerar.

Inte alla städer som kan skryta med att de har ett femstjärningt slott men Kapstaden har ett. Det är mer som ett fort men alla kallar det för "Slottet", Castle of God Hoop, att det är femstjärnigt syns inte från marken. Intressant var att höra att förr gick havet ända upp till muren där vallgraven är nu. Då det stormade slog vågorna upp så högt att det var farligt att stå vakt i tornen.

Vid slottet kan man se flaggorna från Sydafrikas historiska bakgrund, alla länder som har härskat över landet.

På taket vaktar Poseidon.

Och vid ingången vaktar två lejon.

Inne på slottsgården står den gamla Omnibussen uppstäld.

 Innan bussen fortsätter upp mot Taffelberget hoppar vi av för en liten promenad inne i stan.

 

Inlagt 2012-03-13 11:07 | Läst 5355 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bilden med skuggorna var riktigt kul! Och det glasförsedda huset, med trappen upp till himlen, unrdar hur det är att gå i den trappen. :) Bilden på det gamla huset blir min favorit i detta inlägg av fina bilder! Skulle vilja bo i det! :) Den röde mannen med hål i hjärtat har jag för mig att jag har sett och hört ngt om, men det ligger för djupt för att vilja dyka upp vad det var.
En bussresa verkar vara en bra idé att se staden. Antar att den bara gick genom de delar stadens styrande vill att besökare ska se...
/Anna
Svar från Margareta Cortés 2012-03-14 09:25
Tack Anna för din fina kommentar.
Hoppas du kommer på historien om mannen med hål i hjärtat, skulle vara kul att veta bakgrunden till den.
Kan anta att man blir något trött i benen om hissen strejar i det höga huset.
Jag tror inte att det var så mycket de ville eller kunde dölja där i staden, vi fick se det mesta var även ut ett besök i kåkstäderna, men mer det senare. Vi blev till och med uppmanad och tipsad om att göra det besöket. Det är ju de svarta som styr i landet nu. Hörde att det är lite problem för vita att få arbete där, vår vita guide hade bott där i sju är och inte fått arbetstillstånd ännu.
enanse 2012-03-14 10:00
Det var spännande att höra! Jag ser fram mot att få läsa om ditt besök till kåkstäderna! Minnet av mannen med hålet i hjärtat börjar så smått stiga till ytan... tror att jag vet vem jag ska fråga om det! :)
/Anna