** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Lunna pågar

Så har vi hamnat i Lund, där har jag aldrig varit förut men jag har hört att domkyrkan är ett måste om man är där. Så sagt och gjort vi stannar till för att kolla in kyrkan. På en skylt framför kyrkan läser jag att de två 55 meter höga tornen lite skämtsamt brukar kallas för "Lunna pågar".

Jag får också veta att Pilgrimsvägen som går här, den binder samman valfartsortena Santiago de Compostella i Spanien med Vadstena i Sverige och Nidaros i Norge. Ingen dålig sträcka om man har för avsikt att vandra. 

Jag får också veta att på medeltiden var Lund på 1100-talet säte för ärkebiskopen. Vi går in i kyrkan och visst är den vacker. En mäktig kyrka.

En plats att stilla sig på och eftersom det är en speciellt känslig dag så tänder ett ljus i ljusgloben och sätter mig en stund och tänker på min kära som nu finns på andra sidan.

Samlar mig så och går ut i solskenet igen. Ser många vackra detaljer på husfasaden.

Växtkraften är stor.

Men vad är det för långnäst person som speglar sig i fönstret ovanför den nya lilla plantan.

Genom en lummig park vid sidan om kyrkan ser jag den här figuren på taket.

Vi stannar inte så länge i Lund för vi ska åka lite längre i dag för att komma till vårt nästa natthärbärge. Vår vana troget väljer vi de små vägarna, ibland kan det bli en omväg då vår karta och GPS,n inte är helt överens med varandra. Vi hamnar nu vid Uppåkra kyrka, inte någon lång omväg för här ser man till Lund. Den här platsen var tydligen där Lund var inan Lund var det nuvarande Lund. 

Vid arkeologiska utgrävningar här i Uppåkra så visade det sig att här legat en hel stad från järnåldern och man har även hittat lämningar ända tillbaka till 400 f.kr. Men det bryr sig inte hästen om, han betar lugnt vidare bredvid kyrkan och lyfter bara på huvudet för att se vad det är för manick jag har i handen.

Nästa stopp blir i Eslöv där hotellet har ett välbekant namn från filmvärlden Och öven passande för Eslöv.

Postat 2014-08-13 08:30 | Läst 6114 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Kommer du ihåg Bialitt?

Jag har inte varit så mycket i Skåne och dessutom var det ganska länge sedan jag senast var dit.

Man ser långt här och på många ställen är det stora vidder och nästan ändlösa fält. Vackert med det gula fältet.

En välkänd silhuett dyker upp, Barsebäck.

Tänk att just när vi är fikasugna så får vi syn på en enorm gås, vi kör ner på avtagsvägen och upptäcker att vi kommit till Bialitt. Klart vi måste stanna där för visst kommer vi ihåg hur Lasse Holmqvist försökte konkurrera med Hyland i popularitet.

Så med vajande sädesfält runt omkring gården slår vi oss ner för en välbehövlig fikapaus.

Vad jag inte visste innan, men lärt mig nu, är att den utpräglade skånska karaktären i programmet beskylldes för att vara för landsbyggdsromantiskt och skulle kunna gynna Centerpartiet och fick därför inte sändas under valrörelsen 1962. Fast jag fick inte rösta då så det är inte så konstigt att jag inte minns det.

Postat 2014-08-12 09:11 | Läst 6536 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Dags att tanka igen.

Här gäller det att passa på och tanka...

Det är inte så ofta man hittar bensin för 25 öre/liter. Ser du spöket Laban som bildades av skuggan i glaset?

Vi har hamnat i Mörarp och här var det kraftiga nostalgivibbar. Kikar in genom fönstret och ser så mycket som var vardagsbruksföremål i min barndom. TV-kannorna och transistorapparaterna på hyllan. De gamla nummerplåtarna, fast vi hade Ba på vår bil, fick även jag på min första bil.

Vem kommer inte ihåg bilhjälmen. Vet inte om jag vågar berätta historien om min far och bilhjälmen. Det var en pinsam historia tyckte jag som barn. Min far hade hört att det var viktigt att använda bilhjälm men de var ju ganska dyra men det var inget fel på hans kreativitet så han fixade två bygghjälmar. Klädde dem i rutigt tyg...för rutigt skulle det vara...sedan tvingade han den ena på min mor och var själv så stolt över att han fixat bilhjälm alldeles själv. Jag var väldigt glad att han inte fick fatt på fler bygghjälmar så att de inte räckte till mig och min bror. Det fanns ju ändå inte ens bilbälte i baksätet på den tiden.

Vem drömde inte om en röd Puch, fast jag fick aldrig någon. En blå är ganska snygg också.

En liten minivespa hade inte varit så dumt det heller.

En sådan där askkopp som såg ut som ett bildäck kommer jag ihåg att min piprökande far hade.

Tyvärr så var det stängt även här, ändå var vi inte ute på morgonen utan mitt på dagen. Tror att de har öppet på helgerna.

En sådan där skylt vill jag ha till min Touareg.

Det här märket känner väl de flesta igen.

Den här fina macken finns i Mörarp.

Postat 2014-08-11 14:50 | Läst 5719 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

I Landskrona är det toppen tycker Siv.

Det är säkert så som Siv Malmqvist sjunger också men orsaken att vi styrde kosan dit var den gassande solen. Inte för att det var svalare där, men min man behövde en hatt för att slippa sitta och köra med min rosa solhatt på sig. Efter lite letande i några herrekiperingsaffärer så hittade vi vad vi var ute efter. Jag passade på att ta några bilder då vi letade runt.

Ett litet axplock av Landskrona.

Landskrona trädgårdsgille hade parkerat en bil vid torget.

Här i Landskrona har Carl Fredrik Reuterswärds revolver dubbla knutar.

 

Vi tar en sväng till Citadellet också.

Det verkar som det finns fisk i vallgraven. Jag trodde att den fiskande mannen hade prislappen dinglandes kvar i hatten, men det kan vara fiskekortet också.

Medan maken filmar lite slinker jag in på hemslöjden och sedan är den dagen räddad. ;)

Till sist en viktig uppmaning.

Postat 2014-08-10 19:50 | Läst 4784 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Peppar, peppar ta en tomat.

Nu ska vi ut på tigerjakt...nej förlåt det var visst tomatjakt. Vi hade fått ett tips om ett ställe  som hette "Tomatens hus".  Det låg inte så långt ifrån där vi bodde.

På vägen dit fick vi syn på den här fina kyrkan. Klart vi var tvungna att ta en liten bensträckare där.

Platsen vi skulle till heter Vallåkra och det var en hel del fina grusvägar på vägen dit. I informationen vi fått innan stod det att de hade nyskördade, solmogna tomater i allehanda färger och former.

Nog stämde den informationen allt.

Det fanns stora tomater veckade tomater.

Små tomater  i en mängd olika färger.

och även svarta tomater. Konstigt nog så smakade alla tomat.

Här får man plocka själv och välja ut exakt de tomater eller chilipeppar man vill ha.

Här i Tomatens hus fanns det inte bara tomater, lite blommor och kryddor fanns till försäljning och en hel del chilipepparsorter. Här en gul körsbärspeppar.

Den här sorten heter Facing Heaven.

Sedan tappade jag bort vad alla sorter hette. Tänkte på de som gick runt och plockade och valde bland alla sorter och sedan la allt i samma korg, hur visste de sedan vad de kom hem med!

Fanns inte bara tomater och peppar här. Borde väl vara bevis på att det inte är besprutat utan ekologiskt odlat.

En gul variant av chili.

Hittade en klockformad pepparfrukt också.

Det här var bara en bråkdel av alla tomat och pepparsorter de hade där och det var väldigt varmt i växthuset, t.o.m varmare än ute. Är du i närheten så är det ett trevligt utflyktsmål, finns även servering.

Postat 2014-08-09 21:51 | Läst 6064 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 7 Nästa