Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Schnitzelhaus och en kvällspromenad.

Som jag sa i förra inlägget så tänkte vi oss en middag på Schnitzelhaus och det var inte alls någon dum idé. Tornet som verkligen tornar upp sig bakom är Kiek in de Kök (Kika in i köket). Det var inget kök där inne utan soldaterna som var posterade i tornet kunde kika in i köken i husen nedanför. Där inne är det nu ett trevlig muséum.

Där inne är det full rustik inredning och servitrisen är klädd i dirndl, hon skymtas vid det bortre bordet. Stämningen är hög i lokalen och det är några sällskap som är här och firar födelsedag.

Inte så handikappvänligt men även mannen som satt i rullstol kan ändå vara med och fira.

Min wienerschnitzel var väl inte så fotogenisk men riktigt god.

Efter den måltiden kändes det gott med en kvällspromenad hemmåt.

Vi letar oss fram i de smala gränderna.

och går upp till övre staden via Korta benet som är en brant väg från 1200-talet.

Den stora St. Alexander Nevskijkatedralen, en ryskortodoxa kyrka. En otroligt pampig kyrka och ganska politiskt och religiöst laddad byggnad då den uppfördes på en plats där det tidigare stod en staty över Martin Luther och den fick  namnet efter en prins som hejdade korsriddarnas framfart.

Efter att gått runt här uppe på Domberget och även kollat in utsikten tar vi oss tillbaka till nedre staden via Långa benet som är en lite mindre brant väg än Korta benet,  den vägen man tog man om färdades med häst och vagn och porten till nedre staden.

Det är Halloween den kvällen som vi är här och vi träffar på några sminkade ungdomar och då vi tycker att de är fina får vi godis av dem. Tydligen lite tvärtom här med bus eller godis.

Rådhustorget.

Utanför Olde Hansa bjuder de på pepparkakor och det doftar jul därifrån.

Postat 2014-11-13 11:06 | Läst 5228 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Vandra vidare.

Stärkta efter ett glas vitt på vinkällaren Gloria traskar vi vidare ut på stan. I Tallinns gamla stad finns det så mycket att titta på.

Här runt hörnet finns det en wienerschnitzelrestaurang, dit ska vi nog gå i kväll.

Men till kvällen är det långt så vi hinner gå runt lite mer. Här ligger Svenska kyrkan i Tallinn såg på deras hemsida att under sovjettiden så användes den till gymnastiksal. Finns bilder från det här.

Många gatufasader påminner mig om Amsterdam.

Men det är både kul och trevligt att gå runt här i de trånga gränderna, vingla på kullerstenar och kika in i de många hantverksbutikerna.

Tycker man om choklad så bör man inte missa att slinka in på Chokolateriet och värma sig med en kopp choklad. Min favorit är deras chilicholkad.

Området runt den här kyrkan var bebyggd av en mängd hus före kriget men en intensiv rysk bombräd förvandlade de flesta till pulver, 20.000 människor blev hemlösa. Det bestämdes att området skulle sparas som torg och grönområde.

I dag drar vi oss ner mot färjehamnen för att titta.

 En färja har kommit in och ligger där och väntar på att bli fylld igen med folk och bilar och tuffa tillbaka till Sverige.

I maj fick Tallinn en ny attraktion för de som vill komma upp sig lite och få fin utsikt. Det är en heliumfylld ballong som är förankrad i marken och tar 20-30 passagerare upp 120 meter i luften. Vid klart väder lär sikten vara 20 km.

Det är inte så värst klart väder och ganska fint här nere på marken också så vi tar ingen flygtur.

Blir man trött i fötterna så finns det spårvagn och har man Tallinnkortet åker man fritt.

 

Postat 2014-11-12 12:33 | Läst 6656 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Vad sägs om att hänga med på en promenad i Tallinn.

I den gamla staden i Tallinn kan man nog gå hur många timmar som helst och hur många gånger som helst utan att tröttna på att titta på alla hus och allt annat som finns där. Det kan vara lite knaggligt att gå eftersom det är mycket gatsten och kullersten.

Men vad gör det när det finns så många fina hus att beundra.

Det blir många bilder på högkant för det är trångt i gränderna och många hus har tinnar och torn som sticker upp.

Men det går att hitta några motiv som går att få in i ett liggande format.

Vid många restauranger finns det så här tjusiga "inkastare" som gör sitt bästa med att locka in turisterna till just deras restaurang.

Den här stod utanför Olde Hansa, en restaurang i medeltida stil och den kan säkert klassas som en turistfälla men är en turistfälla som man inte bör missa ändå. Maten är god och personalen är riktigt trevlig och det är inte speciellt dyrt heller.

Man kan ha en björn som lockbete också, som den här ryska restaurangen.

Vi går vidare på vår promenad, det är många som riktar kameran uppåt för att fånga de vackra husen på bild.

När båtarna från Sverige och Finland kommer in kan det bli trångt på gatorna.

Vi hittar en trevlig vinkällare och slinker in där bara för att titta. Den heter Gloria.

Ett riktigt mysigt ställe med små rum där man kan sitta i avskildhet och äta eller bara ta ett glas vin.

Det här är rummet Mona Lisa.

Man behöver inte så mycket fantasi för att förstå hur det fått sitt namn.

Ägaren visar oss runt och det behövdes inte så mycket övertalning från hans sida för att få oss att slå oss ner och fukta strupen med ett glas vin. 

Vi stannar här en stund innan vi fortsätter vår promenad.

Postat 2014-11-11 09:21 | Läst 5112 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Tandläkarens hemlighet.

I dag är vi lite slappa och tar det lugnt med en skön frukost och sedan en morgonpromenad.

Vi har en lite speciell avsikt med vår weekendresa till Tallinn så i dag tar vi inte en runda i den charmerande gamla staden utan vandrar ut i den lite nyare stadsdelen och där får vi en liten hint om vad det är vi ska göra här.

Vi ska nämligen besöka vår trevliga  hambaarst men först en liten promenad. Bland alla nya och moderna hus så finns det fortfarande kvar lite av den gamla bebyggelsen.

Mycket av den bebyggelsen håller nu på att rustas upp och invändigt blir det moderna lokaler med det yttre skalet kvar.

En pampig gammal kyrka i trä. Gissar på att det är en rysk-ortodox kyrka med tanke på kupolen och korset som jag lyckades kapa lite, är inte så van att fota genom att titta på displayen istället för genom sökaren.

Många hus här är byggda i den klassiska ryska stilen. stora stela och pampiga hus. stjärnan på toppen skvallrar väl lite den med.

Så var vi framme vid dagens mål och orsaken till resan. Vår trevliga tandläkare Jana som vi hade hemma i Sverige och som bestämde sig att flytta hem till Tallinn. Då hon erbjöd oss att få komma med som patienter även här tyckte vi att det var en bra idé. Vi får ha kvar en bra tandläkare och får en trevlig minisemester. Bra va!

 

Någon kanske undrar vad tandläkarens hemlighet är, jag lovar det är inte de här metoderna hon använder...

...utan det är den här lilla flaskan med cognac som står i väntrummet till behövande patienter. Kanske bättre än sprutan som inte behövde användas vid det här besöket för vi behövde inte göra några stora ingrepp.

De som tycker att en klunk av den ädla drycken är för klen bedövning kan även få lite starkare doningar som det här.Fast den här bilden ovanför är från ett tidigare besök.

Vi hade skött oss bra sedan förra besöket så  nu behövdes det ingen bedövning av det slaget, så på kvällen belönade vi oss med ett besök på Restaurang Domenic. Maten där var utsökt och var nog det godaste jag ätit på länge.Den har öppet från 12.00 så kommer man med båten och ska hem samma dag går det bra att äta lunch där.

Postat 2014-11-09 10:00 | Läst 5516 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Resan går till Tallinn.

Inte ofta jag får förmånen att åka med propellerplan men den här resan som går till Tallinn var det ett sådant som skulle ta mig dit. I alla fall sträckan från Helsingfors.

Sträckan från Helsingfors tar ungefär 20 minuter, man kan även ta en båttur över om man hellre vill det.

När molnen skingras så ser vi att det är ett soligt Tallinn som vi kommer till.

På flygplatsen blir vi fint välkomnade och genomsökta. Den här hunden jobbade på bra men var svårfångad på bild, jag missade att ställa om ISO i brådskan att få en bild och den var snabb där bland väskorna. (Har inte hunnit träna in alla funktioner på min nya lilla Sony A5000 ännu, men det är trevligt med en så liten kamera)

Jag måste få visa vårt trevliga hotell också. Det ligger i Gamla stan och heter Hotel Schlössle.

Så här stilig är personalen i receptionen. Åker man hit för att njuta av en långweekend så är det ett perfekt ställe att koppla av på.

Jag kan inte heller klaga på rummet som vi fick. Inte ofta vi blir uppgraderade men den här gången hände det och vi njöt i våra fina rum.
 
Matsalen var också trivsam och mysig med öppen spis och en brasa som sprakade. Mycket god mat hade de dessutom.
 
Fast tavlan i trappuppgången hade nog till och med jag kunnat måla lite bättre.
 
I källaren finns det en stor sällskapsdel och även ett cigarrum.
 
I baren träffade vi på restaurangchefen som bjöd på varsin cocktail.
Men man åker inte till Tallinn bara för att njuta av ett trevligt hotell, vi drog ut på stan också men det tar vi sedan.

 

Postat 2014-11-08 09:24 | Läst 4723 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa