Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Hippt område

Vi fortsätter promenaden i regnet och kommer till där det varit lite fabriker och där det är en del stora industrihus, där växer det nu fram en del inneställen och där de lite modernare folket tycker om att vistas. Slitet men uppiffat  en förändringar är på gång.

Andra hus är det inte så mycket gjort åt men har en tydlig bohemisk charm och jag ser att det förekommer verksamhet där av något slag.

Där bara skalet av ett hus är kvar ramlar vi på en fotoutställning.

Bilder som väcker frågor och bilder som blicken har svårt att slita sig ifrån.

Känns som om det är passande väder för att bese denna utställning Och att regnet och vattendropparna borde vara här konstant. Även om du aldrig förstorar annars gör det gärna vid den här bilden så syns vattendropparna bättre. Det finns lite att läsa om utställningen  här

Foddy Allen ser ut att vara ett lika hippt inneställe som resten av de som håller till i området, ska enligt skylten i fönstret servera "street food". Har de lika bra fantasi som när skylten skapades så är det nog kreativ mat också.

Kan gissa att när vi återvänder hit något annat år så har hela områdets slitna industrilokaler förvandlats till populära ställen för de unga innefolket.

Kul skylt, undrar om man tar bort krysset över förbudet ibland eller om det är permanent tillåtet att köra in där numera.

Vi lämnar trähusområdet och börjar leta oss tillbaka mot gamla staden. Passerar över järnvägsspåren som kom till på 1870-talet och förband Tallinn med S:t Petersburg, den förbindelsen ledde till att fabrikerna börjde växa fram här.

Även här i utkanten av området finns det några av de klassiska Tallinnhusen med två symmetriska trähus som är åtskilda med ett trapphus i sten. Många av dem byggdes på 20 och 30 talet då det behövdes massor av bostäder åt alla arbetare som strömmade till för att arbeta i fabrikerna. 

Postat 2014-11-18 08:57 | Läst 4652 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

En regning dag i Kalamaja.

 Vi har haft några dagar med fint men svalt väder i Tallinn men när vi vaknar den här morgonen så hör vi hur regnet trummar på taket uppe vid vårt vindsrum. Kikar ut och ser hur regnet strilar ner, men är man på resa så är det bara att spänna upp paraplyet och traska iväg ut.

Inte gör det väl så mycket med lite regn heller för det är då som man får lite fina blänk i kullerstenarna.

Arkitektur-, konst- och historieälskare och alla som vill uppleva den lite ruffigare sidan av vad Tallinn har att erbjuda i konstupplevelser, ska absolut besöka Kalamaja, en av de så kallade trähusstadsdelarnas gammaldags bostäder för arbetarklassen. För att hitta dit så går man över järnvägen vid stationen och försvinner iväg bakom ryska marknaden.

Där bakom finns det en hel del hus byggda i den gamla trähusstilen. Var i Estland 2004 och fick då berättat för mig att det var inte så lätt med renovering och upprustning av de här gamla husen. När ryssarna tog över så förlorade husägarna all rätt till sina hus och flera familjer blev inplacerade i dessa hus. Sedan när de rättmätiga ägarna fick tillbaka sina fastigheter så fick de i regel ett hus med hyresgäster som hade ett kontrakt med låg hyra. Dessa hade inget intresse av att renovera eller underhålla husen och ägaren hade inte kapital för att underhålla och renovera.

Många hus här är fortfarande omoderna och eldas med ved.

Vet tyvärr inte om raddan med utedass är i bruk fortfarande eller om det blivit någon modernisering men uthuslängorna finns ändå kvar.

Slitet men med viss patina.

Husen här hade förvisso gjort dig bättre utan bilar framför, men det är en levande stadsdel och moderna människor har i regel bil numera så det är bara att inse att de även vill parkera sin bil där de bor.

Många av husen är byggda i den klassiska stilen med två lika delar med en trappuppgång i mitten.

Regnet fortsätter med att förgylla vår dag och omgivning. Men det känns nästan som om det är en passande väderlek i den här stadsdelen.

Här har det brunnit men varför bry sig om att renovera mer än nödvändigt. Byta fönster och så är det klart.

Fler slitna hus.

Kul utbyggnad.

Sliten trapp men fin dörr, man tar en sak i sänder.

En naturlig papperskorg.

Postat 2014-11-17 14:41 | Läst 3913 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Finns mycket att se i Tallinn.

Går man runt i Tallinn så ser man att många hus är uppfräschade och snygga men att det även finns en hel del som är  i behov lite putsning.

Men det är också kul att gå in och titta i matbutikerna på vad som säljs här. Lite annorlunda utbud och här doftade det bara gott.

Det var visst fotoförbud inne i butiken men den skylten såg jag inte förrän på vägen ut, då kan det väl inte gillas.

Hittar en Konserven av häst.

Öl för de som diggar ACDC.

Fascinerande hylla i matbutiken för oss svenskar.

Efter shoppingen går vi en sväng bland de fina husen igen.

Modern bar som  i föntervyn mer liknar ett kemilabb.

Estoniamonumentet.

Tjocka Margareta

Hittar en urmakare med en minimal verkstad.

Trött i fötterna? Men innan du sätter dig och vilar dina trötta fötter så väg dig så du inte väger mer än 64,15 kg.

 

 

Postat 2014-11-16 08:14 | Läst 4472 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Ryska marknaden 2

Vi går ut till tanterna som står med små bord ute i kylan, köper fyra vitlökar  för 1 Eurotecknet. vet inte om det är billigt men tanten är charmig.

Den ledsna minen här beror kanske på att vi handlade vid bordet bredvid.

Det finns mycket att välja bland vid borden och alla har bara några få saker av varje sort. Lite äpplen, några hemstickade vantar och sockor, inlagda gurkor...

...blommor, ägg och...

...inlagd pumpa. Den där burken följde med oss hem.

Här var det bara ryska skyltar så jag vet inte vad han sålde mer än att det var sylt av något slag, men han köpte upp bär också.

Pumpan såg god ut men jag vet inte om hans händer såg helt rena ut.

Vi fortsätter till den delen av marknaden som har lite av varje och här är det verkligen lite av varje.

Ett par byxor för 50 cent, kan det vara något?

Eller ett plagg för 30 cent.

 

Postat 2014-11-15 14:39 | Läst 4098 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Ryska marknaden

Ett måste när man besöker Tallinn är att någon gång besöka den Ryska marknaden. Även om man inte tänker köpa något så är det kul att gå runt där och titta. Den som ligger bäst till om man kommer med båt eller bor i Gamla stan är Balti Jaama Turg. Den ligger nära järnvägsstation.

Här på marknaden finns det ett otroligt blandat utbud, har du behov av böcker på ryska så finns det här.

Lite konst.

Eller en klocka för 5 valutasymbolen euro.

Här kan du köpa en mjuk och skön skjorta i skogshuggarstil för 11valutasymbolen euro.

En gravsten kan vara lite svårt att ta med på flyget hem men annars så går det bra att köpa en sådan här.

Finns till och med två konkurrerande försäljare.

En grönsakshall finns det också.

Inte alltid första sorteringen.

Vi slinker in i Kötthallen.

Kötthallen brukar vara fräsch och ren men i dag luktar det illa här inne. En stank av härsket känns i hela hallen så något köp blir det inte för vår del.

Vi avstår också från att köpa salt fläsk från Litauen av Ukrainsk modell och slinker snabbt ut igen.

Vi går över till osthallen istället och köper en bit rökt ost.

Expediten vill gärna vara med på bild.

Vi går ut i friska luften istället och tittar på vad som bjuds där.

 

Fortsättning följer...

Postat 2014-11-14 09:08 | Läst 7927 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa