och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Promenad på Drottningholm

Jag fortsätter mina rehabiliteringspromenader ute på Drottningholm. 

Får bara sitta i max 30 min och då med bakåtlutat ryggstöd och inte köra bil själv, men med maken som chaufför och promenadkompis är Drottningholm perfekt. Inga backar att tala  om och det är också bra eftersom jag ska undvika det.

För varje dag klarar jag av att gå lite längre, på dagens runda kom vi till Vakttältet. Har gått förbi där förr men har inte gett mig tid att läsa på skylten.

Vakttältet kom till 1782, det var när Gustav III tog över Drottningholm och hade stora planer för byggnader i parken. Men det blev inte så mycket av dem förutom det här Vakttältet och även Götiska tornet. Fast till tornet har jag inte gått ännu.

Vakttältet var, det som namnet skvallrar om, en förläggning för kungligheterna vakter.

Kungen fick idén om tältet efter ett besök hos Katarina den stora i Ryssland och besök hos Ludvig XV i Frankrike.  Den franske kungen hade ett tält som han fått av turkiska sultanen.

Byggnaden innehåller två sovrum på bottenplanet för vaktmanskap, en hall och kök. En trappa upp hade befälen sina rum. Tittar man på framsidan så ser det ut att vara mörkt där inne,  men jag gick runt och där fanns det flera fönster.

Hela fasaden är i bleckplåt, formad och målad att likna tältduk. Den flikiga bården, som kallas lambekräng, och  de textilliknade tofsarna längs takfoten förstärker känslan för att vara ett tält.

Vi fortsätter promenaden och hamnar vid Engelska parken och labyrinten "The Maze". På Gustav III tid var labyrinten gjord med höga häckar, nu klipps den ut i gräset. Statyn som skymtar där borta föreställer den grekiska krigsguden Ares.

Lite svårt att se på ett foto,  men i verkligheten så ser man tydligt att det är en labyrint.

För att gynna blommande växter påbörjade man sådd av ängsblommor här 2021, det översta lagret jord byttes ut mot sandig ängsjord som dessa blommorna trivs bäst i.

På väg tillbaka till bilen så ser vi att gässen redan har fått ungar.

Tänk vad man lär sig på en promenad i parken en solig morgon. 

Dessutom är det en fantastisk känsla att kunna gå igen.

Inlagt 2024-05-15 20:16 | Läst 469 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det går framåt och du har ju fått perfekt väder för din promenadrehab. Dessa delar av Drottningholm har jag inget minne av alls och har troligtvis inte sett. Kul med de små gässlingarna. Jag har inte sett några ännu.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2024-05-17 13:55
Tack Lena!
Vädret är verkligen perfekt, fast det går långsamt framåt. Skynda långsamt som de säger.
Men trevligt att ha den parken att gå i och nu när det ska skyddas i långsammare takt kunna stanna och läsa på alla skyltar.