Svenska fåglar

Nu har jag vart i farten igen och försökt mig på att fotografera blåmes och talgoxe och kanske en Entita? med nikon och 200-500mm samt skärpt upp i lightroom rejält. De flesta bilderna är tagna med  bländare 6,3-7,1 samt iso mellan 400-800.

(är dom inte skarpa nu så slänger jag pc skärmen och köper en ny annat märke....)

Måste tillägga att jag gillar verkligen våran Blåmes en tuff liten krabat som inte är blyg vare sig för mig eller Maja. Den hoppade bland björk träden och knaprade i sig lite frön ;)

Entita? bild ovan och nedan denna text  :)

Sista bilden är samma som igår fast nu har jag skärpt upp den rejält :)

 

Inlagt 2019-01-21 19:12 | Läst 3122 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tycker skärpan är OK, jag hade iaf inte dragit upp den mer, nu tittar jag endast på en Ipad.

Exponeringen tycker jag också är OK

Det är en entita

Generellt så tycker man ska beskära till bilderna på ett lite mer spännande sätt, du använder mittpunkten och det är bra för att få bästa förutsättningarna, men antingen beskär man till 3/4 regeln eller om man vid fototillfället kompenserar om, vid AF-S så kan man låsa AF i avtrycket och kompensera om, med AF-C så kan man låsa Fokus med tumknappen.

För att få lite mer spännande bilder så kan man testa morgon o kvällsljus och i motljus/sidoljus

De första talgoxarna har grenar framför fågeln och dessa kan man ju undvika.
Svar från Joakim88 2019-01-21 20:00
Tack för detta Peter :)
Nyttig info :)
Snyggt fångat! Fåglar är inte de lättaste att fota. De sitter nästan aldrig stilla och svåra att få skarpa. Huvudet vrids åt alla håll i ett raskt tempo. Snabba slutartider som gäller om tillräckligt med ljus finns annars blir det "timing" när den sitter stilla. Tycker du lyckats bra här.

Snygg avslutning med maja i vackert sidoljus!

MvH
Johnny
Svar från Joakim88 2019-01-21 20:38
Tusen tack Johnny :)
Exakt de är otroligt snabba.
Tack så mycket :)
Jag tycker det här ser väldigt trevligt ut men jag håller med Peter till fullo om att komponera bilderna lite mer spännande. Små fåglar blir nästan alltid små, oavsett hur stor brännvidd man har, så det är bara att beskära som man vill ha det. Sedan är de väldigt snabba av sej så dra upp ISO för att få korta tider. Bilden på Maja är underbar!
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2019-01-21 20:58
Tack för detta Lena :)
Bravo! Tycker alla motiven utom kanske Talgoxen i början ser skarpa ut! Maja har säkert lite rörelseoskärpa i sig som kan vara svår att få bort helt.. vet inte vilken slutartid du har på Maja, men jag tror att inte ens 1/1000 sek räcker till för att det ska bli helt skarpt, kanske behövs det minst 1/2000 sek..? Sen skulle jag nog dra ner en del på färgen 'Cyan'.. men så känns det just på min skärm.. det behöver inte vara samma på din skärm.. Jag ser ganska ofta fågelbilder som känns alldeles för ljusa, ofta från samma personer och jag har förstått att det blir så när deras skärmar är lite mörkare vid redigeringen.. då ljusar man upp bilderna lite så att det ser bra ut på deras skärm så klart, men då visas den också lite för ljust på min skärm.. det får man leva med! Jag ser inget brus här, så det kanske går att skärpa upp ännu mer.. :-) Du får experimentera och testa! Gäller att hitta balansen mellan 'skärpa' och brusreducering, den balansen förändras mycket med ISO:t, fast generellt så tycker jag att det stör mindre med lite brus än att det finns rörelseoskärpa i bilden på grund av för lågt ISO.. Bilderna på 'bloggen' visas ofta inte riktigt så bra som bilden ser ut på den egna skärmen är min upplevelse.. Känns ibland som en 'kanonbild' inte blir riktigt så bra när den visas upp i 'bloggen'.. Bilden 'förenklas' på något sätt vid inmatningen.. Jag kan ibland ha en superskarp bild på t.ex. en fågel men när samma bild sen visas i bloggen så är den inte längre lika skarp.. känns då som bilden förenklats i hanteringen på Fotosidan.. Men det blir ändå tillräckligt bra tycker jag! Kul, nu är det bara att komma närmare fåglarna, och kanske även beskära 'lagom' så att inte skärpan i bilden förloras!
Hälsn!
pdahlen 2019-01-22 06:39
”För ljusa bilder från samma personer”, gissar att jag är en av dem :). Janne påpekade mycket riktigt detta för något år sedan, jag såg då att jag fick ut ljusare bilder när jag redigerade från min laptop jämfört med om jag satt vid min stationära skärm, det blev bättre iaf efter att jag justerat detta. När jag nu går tillbaka och tittar på gamla bilder från en viss period så ser jag nu att de är för ljusa så jag behöver redigera om en del. Sedan kanske jag gillar lite ljusare bilder, typ helt vita bröllopsbilder :), det påverkar nog också. Men jag tycker du har rätt ljushet iaf, färgsättning vill jag inte bedömma från min Ipad. I LR finns det två reglage en bit ner, är det klarhet och mättnad? Ibland brukar jag öka något det övre och minska en del på andra, för att undvika att färgerna rusar iväg.

Jag upplever också att bilden förändras när man lägger in det på forumet, såg nu senast när jag fotograrade med ISO mellan 1000-3200 att bruset var mindre i forumet än originalet, det är ju ett tecken på att den tappar skärpa också (det påpekade Janne också). Så iaf till forumet så kan man dra på mer skärpa. Jag lägger nu också en extra skärpa vid export av de reducerade bilderna jag gör jämfört med originalstorleken. Det gör jag i LR exportverktyg, tycker också att LR exporter ut reducerade bilder med lägre skärpa, därför denna extra, har för mig det är 1024 jag använder till de bilder jag lägger ut, det var nog den storlek som tidigare var max i FS bildarkiv, vet inte vad det är nu, men i bloggen kan man lägga in större, funderade på om jag skulle öka bilderna något nu när det är 4K TV mm
pdahlen 2019-01-22 07:06
Såg att det var max 2880 nu i bildarkivet, kanske skulle jag öka något från 1024? Vad laddar ni upp för storlek till forumet.

Alla bilder som jag redigerar i LR exporterar jag ut i 1024 och fullstorlek. Dessa lägger jag i ett eget moln och min bildvisning är i huvudsak till TV,n och Ipad och det blir ju snabbare att bläddra i 1024 filer än fullformat. Men man vill ju inte visa alltför dålig upplösning heller och inte ha för många varianter att hantera, det får bli någon kompromiss
Svar från Joakim88 2019-01-22 07:30
Tack så mycket Jan :) Maja är fotograferad med iso 400 bländare 6,3 samt slutartid på 1/640 vilket är lite för långsamt ;)
Ja det är så olika det där ang färgerna, på mobilen så ser fotografierna lite annorlunda ut än på min pc skärm.
jag gjorde dessa medvetet ljusa denna gång, men det har du annars rätt i.
Jag skärpte upp de flesta bilderna till mängd runt 80-90 och luminas på runt 14-18.
Så kan det nog vara hehe fast dina fågelbilder är ju alltid otroligt skarpa :)
Tack japp jag skall beskära bilderna och försöka bibehålla skärpan :)
ehrsa 2019-01-22 07:30
Hej! Peter. Tror du var en av dem som ofta hade ljusa bilder, det är riktigt snyggt ibland när man har det som en 'effekt', highkey tror jag det kallas.. Men det gör ju också att många bilder blir urfrätta från detaljer, vilket blir lite synd.. Jag gillar också lite extra mörka bilder tagna i naturen, titta på Guntes vackra naturbilder, så spannet mellan fina ljusa och fina mörka bilder är ganska stort.. men man märker när det inte är tänkt som en 'effekt' utan mer som kanske ett 'fel' i en skärminställning, eller hur ljust man har i rummet när man betraktar skärmen.. hos mig blir det stor skillnad om jag har dagsljus in i rummet eller om det är mörkt ute.. Jag får ofta byta ut bilder i mina bloggar när jag ser hur Fotosidans formulär ofta gör mina bilder mörkare jämfört med hur bilden ser ut när jag tittar på bilden direkt från hårddisken, jag får helt enkelt ljusa upp bilden och mata in den versionen istället för att kompensera det som händer med bilden hos Fotosidan.. det känns som formuläret 'förenklar' den inmatade bilden.. skärpan är inte riktigt lika skarp och färgerna kan bli lite överdrivna jämfört med när jag tittar på samma bild från hårddisken.. det är lite synd! Det här är ju ändå en 'fotosajt' och borde ha bästa bildhantering i sitt formulär! Tycker du har bra ljus på dina bilder numera, men ibland kan dom kännas lite oskarpa, vi har ju ofta samma kamerautrustning så det borde ju bli lika med skärpan tänker jag.. Men jag efterskärper alltid lite i Photoshop, det kanske gör en del skillnad..? I PS kan jag ju snabbt lägga ett 'lasso' runt t.ex. en fågel så blir bara 'efterskärpningen' just bara på fågeln, det lurar nog ögat och hjärnan som då tycker att fågeln är extra skarp jämfört med 'omgivningen'.. Mina färdiga JPG-bilder matar jag in med 1600 pixlars bredd eller höjd, känns som bilderna blir tillräckligt bra, och jag ser ingen skillnad om jag matar in den med fler pixlar. En bild kan vara 2880x1920 pixlar och får vara 30 Mb. stor. Är den större så skalas den automatiskt ner..
Hälsn!
pdahlen 2019-01-22 07:52
Jan, jag läste de råd du gav Joakim om uppskärpning och jag ligger betydligt lägre, har inte värdena men det är kanske 40-50 i mängd och detaljuppskärpning på huvudet bara. Men det ser ut som forumet kräver mer, jag får titta mer på detta när jag kommer hem till datorn
ehrsa 2019-01-22 07:54
Hej! Joakim. Ja, med 1/640 sek finns det absolut risk för rörelseoskärpa! Tycker ändå att din bild är skarp med tanke på det! Och många gånger är det bättre med lite brus än att bilden är oskarp.. fast ibland är ett visst 'sudd' i bilden också riktigt snyggt! När jag fotar fåglar så kör jag manuell exponering där jag bestämmer slutartid och bländare, ofta blir det som lägst 1/400 sek och f/6,3 och 'auto-ISO' och exponeringskompensationen på - 0,7 eller -1,0 .Det är mitt vanligaste 'grundläge' för lite mörka buskage.. Dyker det istället plötsligt upp en flygande hök i luften så måste jag snabbt ändra till minst 1/1000 sek. och exponeringskompensationen till + 0,7 eller kanske +1,0.. bländaren står kvar på f/6,3 . Eventuell felexponering går ofta bra att redigera i Lightroom så att det ändå blir riktigt bra! RAW-filerna har mycket man kan ta fram i efterhand både från det överexponerade och det underexponerade! Auto-ISO är riktigt bra, och väljer alltid själv det lägsta ISO:t med tanke på den slutartid och bländare jag själv har valt.. Det enda jag hela tiden måste vara med på 'i huvet', är att ändra slutartiden beroende på sittande eller flygande fågel och exponeringskompensationen mellan minus eller plus beroende på mörk eller ljus omgivning där en fågel är, eller om det är en mörk fågel (Koltrast -1,3) eller en ljus fågel (Svan +1,3) men det lär man sig med tiden.. och missar man så går det mesta hyffsat att fixa i Lightroom efteråt.. Att fota är härligt för att alla sinnen måste vara med.. och 'huvet' måste reagera och ändra exponeringen efter förhållandena hela tiden.. soligt är en sak, sen kommer moln.. sen blir det sol.. solen börjar gå ner.. mycket ändras mest hela tiden.. Natur är extra kreativt att fota, men också extra kul! Ha det bra!
Hälsn!
ehrsa 2019-01-22 08:24
Hej! Peter. OK, det låter onödigt lågt med 40 - 50 i 'Mängd' för skärpan, jag är nästan alltid uppe i 115 i 'Mängdreglaget', ibland lite mer.. jag kan vara inne på det röda fältet ibland när ISO:t är det lägsta.. och jag kanske har 30 i 'Detaljreglaget, dock sällan mer' , några andra reglage rör jag inte vad gäller skärpan, men man måste samtidigt hålla koll på när bruset blir lite för stort! Bruset ökar när man ökar skärpan! Men förstorar man bilden med ett klick på den och samtidigt drar i 'Detaljreglaget' så ser man när bruset börjar att komma, då får man stanna där och gå ner till 'Luminansreglaget' för brusreducering och dra det lite sakta till höger samtidigt som man tittar på det lilla bruset i bilden, när bruset försvinner så stannar man där.. Jag rör inget annat reglage för bruset, det behövs inte tycker jag! Det är en balans mellan uppskärpning och brusreducering som man själv får försöka hitta, och det är hela tiden olika beroende på bildens ISO ! En hög-ISO bild går inte alls att skärpa upp lika mycket som en låg-ISO bild! Bruset kommer mycket tidigare när man drar i 'Mängdreglaget' för ökad skärpa.. Men efter den manövern med skärpa/brus så är den 'färdigskärpt' i Lightroom för mig.. Sen efterskärper jag lite extra i PS, det ger en liten förbättring ytterligare och jag kan skärpa upp bara delar av en fågel lite extra, utan att det ser konstigt ut! Om jag fotat en Rödhake bakifrån där bara ryggens fjädrar blivit helt skarpa medans huvudet blivit lite oskarpt (vridet åt vänster låtsas vi) så kan jag snabbt bara lägga en markering/slinga runt huvudet och sedan trycka på funktionen 'Skärpa'.. då blir bara huvudet uppskärpt.. och kan ofta jämställas med resten av fågeln i skärpa.. är det bara lite oskärpa på huvudet så väljer jag istället 'Oskarp mask', det är ett 'försiktigare' sätt att öka skärpan (beroende på vilken inställning du har för just det verktyget) och om det inte riktigt räckte så kan jag använda 'Oskarp mask' en gång till.. även en tredje gång går det ofta att använda Oskarp mask utan att bilden 'spricker' och ser konstig ut! Ibland blir bilden bäst om jag först använder verktyget 'Skärpa' och sedan 'Oskarp mask', nån gång kan det t.o.m. gå att använda 'Skärpa' två gånger utan att bilden spricker.. Så det är det här jag menar när jag brukar säga att kameran ger mig bara ett 'förslag' på bild.. Den färdiga bilden fixar jag alltid i datorn efteråt.. Det är ytterst sällan jag får en bild som duger direkt från kameran! En RAW-bild måste alltid hanteras på något sätt, men jag tycker det är nästan lika kul som att fota! Det är det jag håller på med på kvällarna istället för att bara sitta framför TV:n.. :-)
Hälsn!
Svar från Joakim88 2019-01-22 08:29
Ja 1/640 är för långsamt. Brukar köra med -3 eventuellt -7 på expknappen. Ska kika mer på det. Får nog gå över till M-läget och se till att pränta in i hjärnan att slutartiden skall ändras manuellt samt bländare främre ratt.
kanske ställa in auto ISO som lägst 100 samt högst 3200?

tack för all info båda två :)
ehrsa 2019-01-22 08:56
Hej! Joakim. Ja, för Maja eller flygande fågel skulle jag inte ha långsammare än 1/1000 sek. och gärna f/6,3 det ger något lite bättre skärpedjup än f/5,6 och kan ibland 'rädda skärpan' med sitt längre djup.. Men ofta missar jag att ändra mina 1/400 - 500 sek direkt, när något snabbt dyker upp.. så är det bara.. kanske man hinner ändra efter att några bilder redan är tagna.. och exponeringskompensationen har man glömt också.. så är det bara.. :-) Du skriver -3 eller -7 för exponeringsknappen.. men jag antar att du menar -0,3 eller -0,7 i exponeringskompensation! Exponeringskompensationen brukar röra sig mellan - 5 och +5 i tredjedels steg, -0,3 -0,7 -1,0 - 1,3 osv.. men det går att ändra i menyerna till halva steg om man vill, då blir det -0,5 -1,0 -1,5 osv.. och behöver inte vrida lika 'långt' på ratten.. Men exponeringskompensationen är något man måste jobba manuellt med hela tiden, beroende på motiv.. för att det ska bli bra i slutändan! Auto-ISO behöver man inte ha några begränsningar för tycker jag, den väljer alltid lägsta ISO som går med tanke på den slutartid och bländare som du valt i förväg när du kör med 'M-läge', om du har annat automatikläge inställt för exponeringen så vet jag inte vad kameran 'prioriterar' mellan automatisk slutartid, bländare, ISO..? Det är därför jag kör 'M' läge där jag själv har kontroll på slutartiden och bländaren.. och jag vill ju ha så lågt ISO det går, eftersom det blir minst brus då, och det fixar 'auto-ISO' hela tiden.. Men 'autolägena' för exponeringen vet ju inte om jag fotar en flygande eller stillasittande fågel, det ser ju bara jag.. och bestämmer då slutartiden och bländaren själv, och när det gäller fokuseringen så brukar jag som standardinställning ha AF-C och 'en fokuspunkt', då jobbar fokus fram och tillbaks hela tiden och av 10 foton så brukar åtminstone hälften hitta fokus.. men är det grenar ivägen så kan fokus fastna på grenen istället, Då greppar jag snabbt fokusringen på objektivet och fokuserar istället manuellt.. så fort som jag börjar vrida på fokusringen så går min manuella fokusering före kamerans fokusering, den inställningen har jag på den övre knappen på objektivet som heter 'M/A' .
Hälsn!
pdahlen 2019-01-22 09:19
Jag provade manuellt och auto ISO men det funkade inte för mig, jag fick oftast för korta tider på sittande fågel och för långa på flygande för man hade valt som utgångsläge något som inte var riktigt bra för nått, men det kanske går att förbättra :). Visst det går att skruva på tumhjulet :), jag kanske inte gav det tillräckligt med tid, testade det bara några gånger tills jag gav upp.

Jag tycker 200-500 fungerar bra på f/6,3 så jag har det fast i A läge, sedan är det kompenseringen och ISO jag skruvar på. Jag har valt enkel ISO på tumhjulet så jag behöver inte trycka in ISO knappen som sitter illa till på D7200 och D750, så tiden får jag via ISO inställningen.

Jag har funderat på att istället nu har enkel exponeringskompensation, för det finns på både D750 o D500 samt även på D7200 har jag för mig. Då rattar man kompenseringen på tumhjulet utan att trycka in någon knapp.

Om auto-ISO skulle fungera för mig om jag har fix f/6,3 vet jag inte, det är ju svårt för kameran att veta vilken slutartid jag vill ha beroende på om den sitter ner eller flyger. Man kan väl koppla en slutartid till auto-ISO men helst så skulle man haft en funktionsknapp som man tryckte in som gav minst 1/1000 när den flyger
ehrsa 2019-01-22 09:52
Hej! Peter. Jag inser att jag inte förstår riktigt vad du menar.. Men om jag förstår rätt så använder du inte 'auto-ISO'.. jag använder alltid (nästan) 'auto-ISO' eftersom kameran då alltid väljer så lågt ISO som den kan med tanke på den slutartid och bländare som jag har förvalt på 'M' läget.. För mig är oftast det grundläget 1/400 - 500 sek. och f/6,3. På sittande fågel i mörkare omgivning blir bilderna oftast bra, och ISO håller kameran ner på rimliga nivåer, jag kan t.o.m öka slutartiden till 1/320 sek. eller ännu längre för att få ner 'auto-ISO:t lite extra, 'VR' brukar göra bilderna skarpa ändå.. men dyker det upp en flygande hök då vill jag gärna ha minst 1/1000 sek. men det vet ju inte kameran, det funkar ju inte med nån automatik för det.. samtidigt så måste ju exponeringskompensationen ofta ökas till f/1,0 eller mer, det vet ju inte kameran heller att himlen är så ljus att man måste kompensera för det.. Kameror är korkade och gör bara det som ingenjörer i Japan har bestämt att den ska göra efter givna förutsättningar.. och det stämmer ofta bara vid 'semesterfoton'.. :-)
Hälsn!
Svar från Joakim88 2019-01-22 11:12
Svar till Jan :
Nej precis 1/1000 dels sekund är nog minimalt när det går fort :)
haha jag menade -0,3 till -0,7. A det visste jag, brukade/brukar alltid vrida på exponeringsratten på min sony till -0,7 och på Nikon knappa och sen vrida ner med bakre ratt ;)

jag ska prova mig fram här och se hur kameran och objektivet verkligen arbetar i manuellt läge samt auto iso!
Har testat att fotografera med hel manuellt fokus då jag "switschade" omkopplaren från A till M på stilleben/träd.
Men tack för denna information, man lär sig något nytt varje dag här på fotosidan :)

Svar till Peter:
Kör samma inställning som du idag på d7200 det vill säga A läget, iso på bakre ratt och sen kör jag grupp d9 af-c.
Men ska försöka mig på det Jan Skrev :)
ehrsa 2019-01-22 12:12
Joakim, så fort man kör med 'auto' vad gäller exponeringen så har man 'lämnat' över till ingenjörerna i Japan.. vad vet dom om en mörk Gärdsmyg som sitter i en mörk buske.. eller om den råkar sitta på en gren med ljus himmel bakom.. :-) Däremot så kan man alltid ha 'auto-ISO' eftersom den är konstruerad efter att välja lägsta ISO, det är ju det man helst vill ha som fotograf.. Kör man med 'A' är det nog ännu viktigare att jobba ordentligt med 'exponeringskompensationsknappen'.. och hålla koll på slutartiderna i sökaren..
Hälsn!
Svar från Joakim88 2019-01-22 12:25
Hej igen Jan haha du e smart du :) har aldrig tänkt så faktiskt. Blir ju ännu mer motiverad att ha fullkomlig kontroll över kameran själv än att låta en japanare bestämma hehe.
Som sagt skall successivt gå över till M ;)
pdahlen 2019-01-22 13:09
Jan, nä jag har bara testat auto-ISO i några dagar tillsammans med M läge, men jag kom hem med färre antal bra bilder, men det är säkert en vanesak. Problemet är ju att man kan ju bara hantera en sak åt gången :).

Fördelen med A och manuell ISO är att tiden är nästan automatisk :). Sitter det en fågel så har jag säg 1/300, när denna sticker upp mot himlen så får jag automatisk 1/1000 utan att göra något, det är ju så mycket annat att tänka på.....

Så då blir förloppet ung.
- inställt på AF-S och en punkt, fint sittande fågel
- 1/300, kanske -0,3 i kompensering
- fågel lyfter, panik
- växlar till AF-C d9
- följer fågeln
- justera kompenseringen troligen till +1
- kolla tiden, men den brukar faktisk vara ganska OK, men annars skruva upp ISO

Man kan ju tänka sig andra förlopp att jag tex kör AF-C en punkt när den sitter och istället snabbt växlar till d9 när del lyfter, en fördel med D500 är att man kan lägga in tex en punkt och d9 på de främre funktionsknapparna så lyfter fågeln kan man hålla inne den istället för att använda knappen vid objektivet