Fiskgjuse tar fisk ( arkiv från juni)

Grävt ytterligare lite i arkivet och denna gång hamnade jag från när jag höll på med mitt lilla fiskgjuse projekt. Och slutsatsen av allt detta nu såhär i november. Det var aldrig någonsin något lätt motiv att få bra bilder på, Fiskgjusar är ju skygga och det med all rätt. Jag kunde ju inte direkt gå till deras bon och fota, utan jag fick helt enkelt "lära mig" deras flygrutter när de var på födojakt, mestadels hanen då men ibland kunde de vara två som man såg. Det var få gånger som de verkligen visade intresse för den utslängda fisken och det med största sannolikhet av att vi stod där och tittade... men just de få gångerna var magiska. Och just en gång var denna. Kommer ihåg att vi (Maja) hade gått ut till bergskanten, solen hade gått bakom molnen och jag hörde det välbekanta ljudet från rovfågeln. Stod kvar där och tittade upp mot himlen läänge... Tillslut fick jag se den och den såg ju oss också, hade förberett med fisken i handen och kastade med all kraft ut fisken i sjön.

Gjusen kom närmare och närmare, satte mig på huk för att göra mig lite mindre ( tänkte mindre hotbild) och samtidigt tvätta handen i vattnet med blicken fäst på gjusen. Den flög i en kort cirkel ovanför oss på mycket nära håll. Lyfte inte kameran utan ville verkligen att den skulle ta "bytet" denna gång så satt lugnt kvar och tittade. Den ställer sig nästan raklång i luften och ryttlar som en tornfalk, nästan fast med kraftfullare långsammare slag.

Jag knäpper mitt första foto, sen går det fort! Så fort att jag från sittandes position inte får med plasket eller när den tar fisken. Får början och slutet men missar mitten. Kan säga att det gör absolut ingenting. Närbilderna med den gröna skogen i bakgrunden är bilder som jag är otroligt lycklig över att ha fått och sen en bild när den ruskar av sig allt vattnet var inte så pjåkig den heller :)

( den första bilden här är visad tidigare men här kommer serien från den gången)

 

Bilderna här under ligger inte i ordning, den när den ruskar av sig vattnet skall vara den sista och de med fisken hängandes nedåt före de andra två. Fiskgjusar lägger nästan ( ja om inte) alltid fisken med huvudet framåt för luftströmmens skull. Det skall gå smidigt när man flyger iväg :)

Inlagt 2020-11-25 18:15 | Läst 2273 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vilken gömma du hade i arkivet..häftigt
Nu vet iaf jag vart de har bo vid en sjö så nästan längtar till våren
Snyggt jobbat!
Svar från Joakim88 2020-11-25 19:02
Tackar Nini :) ja det finns lite där att gå igenom.
Vad kul, gå ej för nära bara nu till våren när de skall börja häcka ;)

Tack ska du ha :))
niniz 2020-11-25 19:28
Hur långt bort är för nära?
Behöver ju se 😌
Men hinner läsa på lite till dess
Svar från Joakim88 2020-11-25 19:39
Börjar de låta högljutt eller lättar från bot så är du alldeles för nära. Och det som kan hända då är att skrämmer du iväg dem så ligger äggen oskyddade och det är sällan som ett ägg får ligga i fred från tex en kråka som mycket väl kan ha suttit i ett träd bredvid och bara väntat på rätt tillfälle....

Kikare är bra, då kan du se från tryggt avstånd. Fiskgjusen har sina rutter den flyger till och från bot. Hanen då medans honan ruvar på äggen :)
niniz 2020-11-25 19:45
Okej så pass det kommer inte hända för det är på en liten ö i sjön. Ska se från land. Hittade stället för det fanns en skylt skriven och infon sa ungefär detsamma.
Vill för allt i världen inte störa
Japp har köpt kikare
En fin serie särskilt när den kommer ner under trädlinjen.
Svar från Joakim88 2020-11-25 21:18
Tack så mycket Peter, det gör mycket med annan bakgrund än "bara" en himmel :)
Du kan ju inte ha såna här historier liggande i arkivet! Jag vet precis hur svårt det är att fånga gjusen när den kommer farande och du fick ju en mycket fin serie i luften med skogen bakom. GIllar bilden där den skakar av sej vatten. Det har jag aldrig lyckats fånga på bild.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2020-11-26 09:20
Hehe kanske inte :)
Ja och denna gång gick det riktigt fort när den väl dök, kanske hade fått bättre resultat om man stått upp men vad gör det :)
Tack så mycket Lena, gillar den bilden också :)
Du har mycket spännande i dina gömmor du.
Fina bilder på Gjusse !
ing-marie
Svar från Joakim88 2020-11-27 12:19
hehe ja det finns en del, mest örn ;)
Tack så mycket Ing-Marie :)
Snyggt med dykbilden med skogen bakom..
Mvh/Gunte..
Svar från Joakim88 2020-11-28 17:26
Tack ska du ha, det blev favoriten! :)
Bra bilder på fiskgjusen :)
Nu saknar man ju dom ännu mer när man ser dina bilder :)
Mvh
Fredrik
Svar från Joakim88 2020-11-30 20:46
Tack ska du ha Fredrik, kul att höra :)
Ja jag saknar dem så fort de lämnat Sverige 🙈