Fiskgjuse-test

Känslan när man testat en idé som lyckats. Kommit hem för att föra över fotona från systemkameran till datorn där man ser resultatet, den är riktigt go må ja säga :)

Fisken till fiskgjusarna är som sagt slut sedan länge. Men jag ville verkligen testa en sak den här helgen, nu när vädret var på topp och sjön nästan var vindstilla. Vaknade strax innan 7, tog med packningen, Maja & metspö. Fyra daggmaskar hade jag lyckats få fram ur den torra jorden kvällen innan. Detta var en chansning på hög nivå. Meta samt lyckas få ner fiskgjusen, om den skulle komma vill säga.

Strax efter halv åtta på morgonen satt vi på berget. Jag gjorde i ordning metspöt med en daggmask på kroken. Plums och där var masken under ytan. Solen värmde medans jag drack min första kaffekopp & Maja åt frukost.

Njöt för fulla drag av den här vackra morgon. Maja lade sig på handduken för att sova (hon är morgontrött). Satte på lite lugn musik på mobilen som fick ligga på berget och spela på låg nivå. Inget napp än....

Och där kommer ju fiskgjusen, och här sitter jag utan fisk! Typiskt... Fiskgjusen cirkulerade en bit ifrån mig och jag visste ju att han väntade på att jag skulle kasta ut en fisk som så många gånger förut.

Tittade på flötet och bad en bön till gud, 

-Låt det nappa.. 

Inget hände.

Fiskgjusen drog förbi på sin morgonjakt. Satte fast metspöt under en sten för att lägga mig bredvid Maja för en skön morgontupplur. Somnade...

Kanske sov vi en timme eller strax under men när jag vaknade av solens hetta mot ansiktet så såg jag att flötet rörde på sig, framåt, bakåt, utåt och inåt mot berget.

Nämen vad roligt, jag hade ju napp! Drog upp metspöt och där satt en abborre på kroken :)

Här är min färska fångst! Fick göra livet kort för den genom att bryta nacken så att den inte plågades på land.

Nu var det bara att vänta och hoppas på att gjusen skulle flyga förbi än en gång.

För att göra en text kort. Väntade i ca fem timmar till innan fiskgjusen flög förbi än en gång.

Men den här gången viftade jag med den soltorkade abborren samtidigt som jag visslade så som de låter. Gjusen hade koll på mig och cirkulerade återigen.

Och nu satte jag min plan i verket. Gick ner för berget där det finns ett mindre berg som ligger under vattenytan. Slängde ut abborren så långt jag kunde innan jag satte mig på det mindre berget under ytan, så att bara överkroppen var ovanför vattenytan. Nu skulle jag se om fiskgjusen vågade dyka ner på fisken när jag själv var i vattnet.

Blicken när jag precis slängt ut fisken.

Victor var mycket tvekande på att dyka när jag satt i sjön bokstavligt talat. Han gjorde två dykförsök men avbröt båda. Detta kanske inte funkar trots allt tänkte jag.

Men så på tredje försöket, när fisken hade flutit ifrån lite längre, dök han ner. Nu var ljuset som hårdast (mitt på dagen) samt nästan direkt i motljus.

Här kan du skymta fenan på abborren.

Favoritbilden från den här dagen. Precis lyft från vattenytan med fisken.

Det gick tillslut att få bilder från vattenytan på en fiskgjuse. Inte dom bästa bilderna pga det hårda ljuset. Men allt klaffade verkligen. Jag fick en abborre på kroken samt lyckade att fotografera fiskgjusen från vattenytan, vilket isig var riktigt häftigt. Tog några timmar dock men men. Det blev ju ett helt annat perspektiv :) 

Förövrigt så sov, åt och badade den här tösen ;)

Fick den här fågeln oxå vid vattenytan, strax innan gjusen.

 

Avslutar med en ladusvala i solnedgången. Fotograferad nu på kvällspromenaden.

Inlagt 2022-08-13 22:08 | Läst 2672 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Oj oj oj vilken dag ni hade och tänkt att den kom ner till slut. Puffbilden är ju toppen men när gjusen kommer ner på tredje försöket är ju så häftigt. Dessa bilder kan man bara förstå och njuta av till fullo i en blogg med text. Verkligen kul att få ta del av. Mycket snygg avslutning dessutom.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2022-08-14 15:46
Du det kan man verkligen säga att vi hade :)
Han dök tillslut på det magiska 3. Känns som om att 3 är det som gäller med mycket.
Tack jag var tvungen att ta en selfie när jag ändå badade med byxorna på.

Ja detta uppskattas, hade först tänkt att bara lägga upp dem i mitt fiskgjuse album. Men så dök skrivandan in :)
Tack så jättemycket Lena :)
Jisses.. Här händer det grejer! Trägen vinner, du och gjusen är snart kompisar om inte redan.. Det här är naturfoto på högsta nivå, 'ett med naturen typ'! Hur fint som helst! Sista bilden ser ut att vara en Tornseglare, som nästan har lämnat här nu, och drar sig väl sakta (fast ändå snabbt) söderut..

Själv är jag vaken redan nu och skriver detta för att jag blev väckt redan 02:00 av ett 'oväntat besök'.. 🦇 Vaknade av ett 'kartongliknande' ljud som slog emot nått.. efter ett tag upprepades det.. det kunde ha varit min rullgardin som fladdrat till av en vindpust där den hänger innanför en delvis öppen balkongdörr p.g.a. värmen tänkte jag, men gick ändå upp och märkte plötsligt att det flög en fladdermus runt min snurrande takfläkt.. Ljudet som väckte mig var när den ibland krockade med fläktens blad.. Jisses, detta har aldrig hänt tidigare! Stängde av fläkten snabbt och öppnade dörren till köket och tände en svag lampa där medans det var fortsatt mörkt i stora rummet, och den flög in i köket då och tycktes ändå vara oskadad trots kontakten med fläkten.. I köket kunde jag fota den med kamerans blixt när den flög runt där i huvudhöjd eller hängde i 'gardinkappan'.. I köket finns det 2 fönster ut mot balkongen som jag öppnade och lät dom förbli så.. men den flög inte ut så att jag såg det, men har tydligen gjort det efter att jag stängde köksdörren och gick och la mig igen.. Hade svårt att somna om igen efter detta, brukar kunna hjälpa då med en macka 🥪 och ett glas mjölk..🥛 som jag nyss intagit..
Jag noterar ibland under sensommaren och hösten 'knappt' hörbara ljud från fladdermöss här, och i ljuset av en nästan mörk kvällshimmel kan jag ibland också se fladdermöss här 8 våningar upp under sensommaren och hösten, så dom finns ju alltid här det vet jag men det här var en närkontakt av 3:e graden! Har funderat på att fota nån individ med blixt som flyger förbi hyfsat nära, nu kunde jag göra det när en individ flög runt nära mig i köket.. Det får bli en blogg om detta..
Hälsn!
Svar från Joakim88 2022-08-14 15:53
Tack så jättemycket Jan :)
Vi har blivit kompisar genom två års kämpande med just detta. Men det har varit så guld värt det här.
Tack så jättemycket igen, vad kul :)
Ja sista bilden ser ut som en tornseglare men det är en ladusvala, måste va iaf. Var nere vid båthuset vid sjön där de har bo och jagar på kvällen. Kände igen lätet från just svalorna.

Nämen vad spännande. Detta ser jag fram emot att få läsa/titta på! Tur att den verkade oskadd och kunde flyga vidare. Verkligen kontakt av 3:e graden. Förstår att du hade svårt att somna om efter det trots macka 🥙 å mjök 🥛 :)
Kan bara säga en sak; Grattis!
Svar från Joakim88 2022-08-14 15:53
Tusen Tack Christer :-)
Härligt "repotage" från fiskljuse uppdraget :) Kul läsning och va fint att det blev fina bilder och en lyckad operation!
/Mvh Martin.
Svar från Joakim88 2022-08-14 15:54
Tusen tack Martin :-)
Allting klaffade verkligen vilket var riktigt roligt, och det blev väldigt lyckat:)
Fina bilder och underhållande läsning. Krävs en rejäl dos entusiasm om man kan vänta i fem timmar, bra gjort. Säkert en skön dag, grattis! Hälsningar/Björn
Svar från Joakim88 2022-08-14 15:56
Tusen tack Björn :-)
Ja det krävs en hel del entusiasm och tro på att det kan gå vägen. Vilket det gjorde.
Just väntandet var inga problem, låg på ett berg och solade/badade. Värre till vintern sen ;)

Tack så mycket :)
Ett imponerande tålamod, först att meta upp lockbetet och sedan vänta ut gjusen. Det gav ju utdelning, snyggt. Så du satt där ute i vattnet med kameran, det var troligen Nikon som du använder vid mer risktagande projekt :). En sådant flytgömsle som norrmannen har får bli nästa projekt
Svar från Joakim88 2022-08-14 16:02
Tack ska du ha Peter :-)
Ja utan abborren så hade det inte blivit några bilder. Just väntandet gick bra, låg å solade samt badade i värmen :)

Jag får vada ut lite försiktigt på stenar, tills jag kommer till det berget som ligger under vattenytan. Självklart var det Nikon som användes till detta riskprojekt hehe. En dag så kommer jag ju att trilla eller välta (kajak) i 🙈

Jag såg detta program, fantastiskt vackra bilder/filmer han tog. Ja det vore något att bita tag i framöver :)
Kul och fina bilder på fiskgjusen! Ni har verkligen blivit kompisar.

MvH
Johnny
Svar från Joakim88 2022-08-15 19:39
Det var riktigt kul att testa det här som gick vägen fullt ut. Jag måste nog säga att det har vi verkligen blivit på sätt å vis :)
Tack ska du Johnny:)
Oj, den hade jag missat. Kanonfina bilder som vanligt, hårt ljus och motljus är välbekant, det händer. Men vilket tålamod! Å andra sidan, att koppla av och kanske blunda till lite ute är inte fy skam, har en hängmatta hemma mellan två stora träd. Men ändå, du har en väldig envishet och stort tålamod, det ger resultat.
Svar från Joakim88 2022-08-23 07:55
Missar också en hel del bloggar :)
Tack så mycket Stefan.
Ja det är ett välbekant fenomen.
Det var faktiskt en riktig skön sommardag med mycket bad också så timmarna gick fort där :)
Härligt med hängmatta. Ja skam den som ger sig inte sant ;)
Riktigt häftigt, det blev ju en bra test, något att fortsätta på nästa år :)
Vet en som för några år sedan tog fantastiska bilder på fiskgjuse med superlåg vinkel över vattnet.
Han heter Andreas Danielsson (dan_the_ripper på instagram) han hade våt/torrdräkt på sig och gick ut i vattnet med kameran och stod/satt så han hade kameran just över vattenytan och kastade ut fisk som gjusarna tog, han fick riktigt bra bilder.
Han fick dock problem med sin D850 då den nog fick in lite vatten i sig, så man får vara försiktig :)
Här är en länk till en av hans bilder: https://flic.kr/p/2iYRE7D
Mvh
Fredrik
Svar från Joakim88 2022-08-24 08:09
Tackar Fredrik :)
Ja det kommer jag att göra. Kikade på hans bilder via IG och din länk. Riktigt riktigt snygga bilder på gjusen och alla ugglor som han fotat,. Galet fina bilder.

Jag använder D500 till mer "riskabla" projekt och Sonyn till mer "säkra" hehe.
Tack för kommentaren och länken :)