Norrsken vid Läckö slott

När jag fick höra att man kunde se norrsken här nere i södra Sverige var det ju något som jag inte ville missa. Instagram kryllad av vackra norrskensbilder.

Måndagen den 27februari begav jag mig till slottet. Anlände strax innan 21 tiden. Läckö hade fått många fotografer på besök den här kvällen såg jag, kul!

Gick ut på en stenbrygga där jag hade fotograferat slottet förut. Ställde upp kamerastativet och monterade på kameran. Slog sedan på den och wow! Kamerasensorn såg det vackra gröna där bakom slottet som jag knappt såg själv. Valde en slutartid på 30 sek först och ett iso tal på 100 med bländare f 1.4. Resultatet blev den här.

Gick sedan och ställde mig framför slottet för få en bild framifrån.

Sista etappen blev bakom slottet nere vid sjökanten där jag riggade upp stativet och lät slutartiden sköta resten. Ljusade upp skogspartiet lite lätt i Lightroom.

Här var norrskenet riktigt vackert synligt ovanför sjön där det gröna dansade vackert på himlen. Detta var ju en hel fantastisk upplevelse att få skåda.

Hörde en fotograf bakom mig där upp vid slottet som högt sade - Wow, titta! Kunde inte mer än att hålla med henne.

Det blev inte så mycket bilder. Jag stod mest och tittade på detta vackra skådespel som utspelades. Samtidigt riktigt kul att fotografera i ett riktigt lågt tempo där man fick vänta många sekunder på att bilden skulle skapas bakom sensorn.

Inlagt 2023-03-03 09:44 | Läst 1592 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Snyggt! Det är ett spännande 'fenomen' helt klart! Missade första natten helt, så ingen koll alls då.. Natt två höll jag span från balkongen med viss regelbundenhet men gick och la mig vid midnatt som brukligt, och hade inte sett något sken alls då.. Troligen fanns det, men för lågt för att synas med blotta ögat här från min balkong, så det blev inget! Fick fina bilder i januari för drygt ett år sen, de får duga tills vidare..
Hälsn!
Svar från Joakim88 2023-03-03 13:21
Tack så mycket Jan :)
Det är ett spännande fenomen helt klart. Samma här men turligt nog så gick det att skåda kvällen/natten efter också. Ja kanske till och med efter det med.
Så vackert, och kul att du kunde se det. Jag hade ett snyggt norrsken i Danmark men såg tyvärr inga färger alls, så jag fick se det via bildfilerna. Fin variation på bilderna
Svar från Joakim88 2023-03-03 13:22
Tack Peter. Jättekul att få se detta vackra skådespel :)
Har förmodligen missat den bloggen, får kika sen. Coolt när sensorn ser betydligt mer än vi gör.
Så fint och roligt du gillar den upplevelsen.
Det är lika spännande varje gång för det varierar så i utseende färger och former.
Vackert med slottet.
Jag vet du frågar inte efter tips men vill du få lite strukturer på norrsken höjer du iso lite och håller ner slutartiderna men smaksak som allt annat.
Jag fotade inte just det här norrskenet men har ju gjort det många gånger. Var trött efter resa, vedstapling mm
/N
Svar från Joakim88 2023-03-03 13:25
Tack så mycket Nini :) Ja här nere är vi väl inte direkt bortskämda med sådana här vackra norrsken skulle jag tro. Tar tacksamt emot tips, de är ju så man lär sig. Tack för det, skall tänka på det tills nästa gång om det blir fler norrsken :)
Vedstapling ja, det ska jag göra på lördag. Klyva ved hela dagen lång.. hehe
Grattis till norrskenet! Visst är det helt magiskt att stå och titta på. Föreställ dej att norrskenet sprider sej upp över hela himlen och du skådar det rakt upp. Det fick jag uppleva i Skellefteå. Men jag hade inte så fint runtomkring som du har på dina bilder, det var bara skog där vi var.
Det blev pampigt med slottet och den upplysta himlen men jag gillar också när man kan få skenet att spegla sej i vatten eller is. Om man använder väldigt långa slutartider smetas det ut en del men det berör ju också på hur starkt norrsken man har. Kameran kan ju "visa" betydligt mer än man ser.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2023-03-07 07:20
Tack så mycket Lena :-) Det måste vara grymt häftigt att få skåda! Det var en riktigt vacker miljö att fotografera i :)
Ja kameran visade ju betydligt mer här än vad jag såg, just slottsbilderna så var det så.