Havsörn 2.0 & Våren på intåg

Redigerat klart ytterligare några havsörnbilder från mina grymt fina möten med dem under höst och vinter, så några får visas upp här i bloggen. Nu när våren är på intåg så känner jag att örnarnas tid är förbi. I alla fall att sitta gömd där ute vid sjön och försöka locka ner dem. Men har redan planer för hösten om hur jag ska förbättra möjligheterna. Får se om det lyckas.

Porträtt av en ung havsörn tillsammans med en gråkråka.

Den här havsörnen hade en ring där det stod "Helsinki Finland" och så en del siffror. Kul med finska örnar här som korsat Östersjön.

Ett otroligt fint möte då jag testade att gömma mig strax intill sjökanten med hjälp av två buskar som jag satte mig emellan och en hel del granris att täcka. Det gick ju bra. Den här ungfågeln gör klart för en annan att det är hans fisk.

Havsörnen i sin fjärde dräkt (2022), nu i år så är den ju inne på sin femte dräkt. Otroligt grann! Örnar och kråkor hör väl ihop nu för tiden. 

De blev lite av favoritbilderna dessa som jag visar här, bland flera. Aldrig fått en havsörn så här extremt nära utan att de vet om att jag också sitter här tillsammans med dem.

En favoritbild med örnens blick och vattendroppen på näbbspetsen.

Men nu nalkas våren och inom en kort tid anländer favoriten :)

Just den här bilden är tagen i slutet på juli 2019. En juvenil gjuse satte sig inte alls långt ifrån oss där den spanade på oss, och helt obrydd började putsa på sin fjäderdräkt. Oförglömligt möte. 

I April eller om det var början på maj var jag ute med med Stig och vittjade nät. Gjusse flög ovanför oss. Vi slängde ut en fisk till honom. Han dök och tog den men kort därefter blev han jagad av en annan gjuse och släppte fisken.

Hade även ett fint möte med en ungräv som lekte på gräsmattan med diverse saker. Hoppas på att få se och fotografera någon räv nu i vår eller till sommaren.

Det kommer nog att bli en hel del bad i år också förhoppningsvis mellan fototurerna :)

Familjen Öhrn har fått tillökning förresten. En bondkatt har flyttat in. Pelle "terrorist" är hans namn. En grym jägare vad gäller möss och sork. De e bra, har hört både en å annan mus i väggarna under vintern.

Och idag efter mycket trädgårdsarbete så fick jag se snödroppar i rabatterna. Det var kul :)

Nu längtar jag enormt mycket till våren, När man kan börja plantera växter och odla potatis m.m. Har så många planer den här våren i trädgården. En idé är att försöka locka till sig så många insekter som möjligt och skapa en biologisk mångfald här hemma.

Får börja med fjärilsbuskar och ängsblommor samt något insektshotell ;)  

Inlagt 2023-03-19 18:13 | Läst 1363 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Väldigt imponerande bilder på örn och gjuse!
Tänk att få sin dröm uppfylld på detta sätt, grattis!
Hjärtat måste ha bultat som en stånghammare i bröstet när du var så nära fåglarna.

MVH J O
Svar från Joakim88 2023-03-19 18:59
Tack så grymt mycket J-O :-)
Hjärtat var någonstans utanför kroppen, ingen aning vart men skaka gjorde man ju. Trodde knappast på att detta skulle funka själv när jag höll på med förberedelserna. Men ville testa och det fungerade extremt bra några få gången tills örnarna blev lite väl misstänksamma. Men där var jag verkligen ett med naturen :)
Fiskgjusen har alltid varit en annan känsla, en känsla av lycka men så ”känner” gjusen Stig när han vittjar näten :)
Men just den här juvenila gjusen var ju hur häftigt som helst när den landade så.
Maffiga bilder!
Jag fastnade speciellt för den första bilden med örnen i majestätisk profil, och de flygande gjusarna.
Svar från Joakim88 2023-03-19 19:38
Tackar så mycket Peter :)
Ja den är riktigt häftig om jag får säga det själv.
Gjusarna är härliga och ser fram emot att få höra gjusens läte över sjön snart. Tack :)
Så klart fina örnbilder. Att du släpper örnarna nu och tar upp dem först till hösten, beror det på örnarna? eller att du har andra projekt som fiskgjuse mm under vår och sommar? Jag fotograferade de första bina idag i våra krokus, första dagen i år som det varit tillräckligt varmt för att ta sig ut. Även en humla såg jag idag, så det börjar bli vår på riktigt.
Svar från Joakim88 2023-03-20 07:30
Tack ska du ha Peter :)
Största anledningen är ju att det blir mer folk som vistas ute i naturen nu under vår och sommar, samt båttrafiken ökar markant. Och så klart, ljuset som blir längre på dygnet. Sen har jag lite planer för gjusen och en hel del hemma i trädgården. Vill börja köra lite macro fotografering igen i insekternas värld :)

Jaså vad kul! Här har det varit extremt grått och trist, knappas någon humla eller bi. Men man känner ju att våren är på väg.
pdahlen 2023-03-20 07:48
Makro är kul och får du ordning på trädgården med växter som drar insekter så har man både fotoobjekt på nära håll och något vackert att titta på. Försök sprida blomning från tidigt på våren till sent på hösten
Svar från Joakim88 2023-03-20 07:52
Makro är superkul! Tack för tips skall börja plantera lite olika växter och blommor så fort det är tillräckligt varmt i jorden :)
pdahlen 2023-03-20 08:05
Ta med dig en spade till grannar, vänner, släktingar de flesta perenner behöver delas. Det är fruktansvärt dyrt i plantskolan på våren, där ska man handla på hösten när de säljer ut det som är kvar för en bråkdel av vårpriset
Svar från Joakim88 2023-03-20 14:41
hehe det får jag absolut göra. Tror de kan tycka detta är skojj. Får se till att bjuda på en rejäl fika :-)
Tack, ska kika på lite olika växter och dylikt
Dina örnbilder är imponerande som vanligt men jag njuter mer att att få att få ta del av det som händer i din vardag och dina planer för den kommande säsongen. Grattis till den nya familjemedlemmen som har valt dej som husse. Hoppas bara att Pelle kan komma överens med Maja. Rävar och rävungar har jag på min önskelista och det ser ju lovande ut för dej. Tredje bilden från slutet säger ju allt om dej och Maja :-)
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2023-03-20 07:36
Tack så jättemycket Lena :)
Hehe vad kul att du gör det. Hoppas på att få en rik trädgård på både fåglar och insekter nu till våren/sommaren. Vill börja lite med macro igen.
Ja men men tack. De kommer väldigt bra överens idag. Dock så är katten mer förtjust i Maja än vad hon är i honom.
Den unge räven som var på besök en kväll var riktigt fint. Så hoppas på att någon kommer även i år. Vi får hoppas att du också får en på besök, eller hittar något rävgryt.

Tack :)
Den första bilden är såklart mäktig så det räcker och blir över. Sen blir det humorpoäng för örnen bland kråkorna :)
HaD/Gunte..
Svar från Joakim88 2023-03-20 07:38
Tack för detta Gunte :-)
Hehe tack tack :)
Du har funnit din plats, din metod, lev lyckligt så. Lycka till med trädgården, barjord skall bara finnas för odling av grönsaker, annars skall man göra så lite och exakt som möjligt är min erfarenhet för att locka vilt och insekter, ha en ekologisk (naturlig) trädgård. Se vad som trivs omkring dig och plantera efter det.
Det är en mycket välgjord samling bilder i proffsklass.
Svar från Joakim88 2023-03-20 14:42
Det har jag verkligen och kommer att göra :)
Tack ska du ha Stefan. Och tack för tipsen :)
Vad bra! Jag klickar och njuter.. När april kommit så dyker nog 'gjusarna' upp gissar jag! Minns en gång när jag åkte långfärdsskridskor med en kamrat uppe på den vackra sjön Öjaren i Gästrikland, med en hel del 'vårisar' men ändå tillräckligt stabila, då hade vi 3 olika möten med Fiskgjusar som troligen anlänt kanske samma dag, eller dagen innan.. Det var som att dom visste att isen var på gång att ge sig, och det fanns redan mindre 'öppnor' på flera ställen.. Fin tid framöver nu, om vädret är rätt!
Hälsn!
Svar från Joakim88 2023-03-20 14:46
Vad kul att du gör det :)
De kommer att dyka upp nu i april det är jag bergsäker på.
Låter som ett riktigt fint minne. både att åka långfärdsskridskor och samtidigt se gjusarna så.
Ja verkligen, vi får hoppas på en fin vår. Tack så mycket Jan :)
Snyggt! Bra ljus/exponering i bilderna. Härligt med fiskgjusen på ingång. Också en vacker rovfågel. Lycka till med trädgården.

MvH
Johnny
Svar från Joakim88 2023-03-21 07:17
Tack så mycket Johnny :)
Ja verkligen, en rovfågel jag ser fram emot att få fotografera igen.
Tackar :)
Jag är djupt imponerad av dina örnbilder och av det tålamod och engagemang du uppvisar under dina fotosejourer! Bilderna av den rufsiga örnen är helt underbara!

Även jag går och väntar på gjusens återkomst, men här på sjön i södra Stockholm ligger isen fortfarande. Men snart får den ge sig och då hoppas jag att "vårt" gjusepar återkommer till sitt bo, som de har på en liten holme mitt i sjön. I somras fick de upp två fina ungar.

Med tanke på bergarten som Maja står på, undrar jag om du befinner dig på Kållandsö, eller i närheten söderut längs Vänerns kust? (Ja, jag är en lite yrkesskadad geolog...)
Svar från Joakim88 2023-03-22 07:48
Tack så jättemycket Yvonne :-) Uppskattas mycket!
Ja vi är nog flera som väntar på gjusens ankomst nu samt att våren skall komma på "riktigt".
Vad fint. De gjusarna som jag har fotograferat/ inventerat från sjön har fått allt från 2-3st ungar vilket är roligt.
Hehe du är inte dålig du ;) Det stämmer att vi är på Kållandsö just där Maja står. Hur du nu kunde se det på berget haha, coolt :)
Har du vägarna förbi nu under april-juni så har jag utställning på Victoriahuset/Naturum Läckö slott med havsörnen.