Jagande havsörn

Ibland får man vara med om saker man bara ser på BBC dokumentärer eller liknande. När naturens invånare i sin alldagliga vardag gör det som de gör. Jagar för att få sig en bit skrovmål.

Och av ren händelse så var jag på rätt plats denna gång att få bevittna en havsörn som hade sitt sikte på en fiskgjuses lunch. Men vi tar det från början så ni hänger med ;)

Detta är inte fiskgjusen Stig.

Vi har ett badställe som är lite av en favoritplats. Det är en hög klippa som man kan dyka från (jag gillar att dyka) och så finns det även en liten "pöl" (se bild) som min hund Maja fullkomligt älskar att ligga i soliga dagar som dessa precis till vänster om hoppberget. Så här kan vi bli liggandes hela dagen lång om så vill varvat med sol och bad. Just idag (söndag) var en sådan dag. Hade begett oss hit, fika var med, badkläder och så kameran utifall fiskgjusen flyger förbi. Det finns ett fiskgjusebo en bra bit bort (man ser det inte) som ligger väl dolt. Och ibland händer det att hanen flyger där ute med en fisk i sina klor eller att den röda gladan flyger förbi vilket den gjorde idag :)

-Solar, har nästan somnat på berget i det varma sommarvädret. Får höra ett högt varningsläte på nära håll. Reser mig snabbt upp och ser fiskgjuse hanen där borta med en fisk i sina klor flygandes mot sitt bo (som man inte kan se), han varnar och varnar och jag förstår ingenting. Vem är det han ser? Han flyger med flaxande vingar bortåt samtidigt som fiskgjuse honan har dykt upp ovanför trädtopparna för att möta honom. Och då snett bakom mig ovanför skogen kommer en äldre havsörn i blixtfart som förföljer fiskgjuse hanen.

Jag packar upp kameran som låg i väskan och använder den som kikare/dokumentfoton pga långt avstånd.

Text under bilderna följer:

Havsörnen var snabb i sin framfart, nästan som en projektil kom den närmare fiskgjusen som inte själv kunde uppnå sin maxfart pga den stora fisken som last. 

"Flygande ladugårdsdörr?!, Om folk ändå fick se en jagande havsörn"

Fiskgjuse hanen skrek och honan dök upp, redo att anfalla örnen. Hon anföll samtidigt som hanen försökte undkomma havsörnen.

Fiskgjuse honan gjorde många attack dyk mot örnen som avvärjde med sina klor mot henne, Och nästan lite nonchalant ignorerade den henne för att ta upp farten mot hanen. 

Honan är inte med i bild här men fanns snett ovanför dem, och örnen knappade in.

Fiskgjuse hanen hade satt kurs rakt mot mig och Maja (omedveten vad som pågick där uppe, hon stensov)

Gjusen skrek så gott som nonstop medans havsörnen var knäpptyst, fokuserad på att få tag på fisken.

Jakten pågick en bra stund och i ärlighetens stund så var jag nervös för gjusarnas skull, särskilt hanen här. Han som gjort grovjobbet med att fånga fisken borta vid kärret förmodligen och sen hela resan hemåt för att nu försöka undkomma en mycket bestämd havsörn.

Jag valde att hålla fokus på havsörnen under denna jakt och missade när fiskgjusehanen försvann ut ur bild men förstod att honan nu var ifatt för ännu en attack. Havsörnen hade sett när hon kom ovanför.

Hon skrek och örnen var beredd.

Snabb som en falk flög hon rakt mot örnen som även denna gång avvärjde attacken.

Och det var nu som havsörnen upptäckte mig här nere sittandes på rumpan på berget i badbyxor med en stor kamera riktad emot den. 

Den tog direkt till farten mot skogs och även denna gång i en väldig snabb hastighet. Stackars örn, måste blitt slutkörd även om jag hela tiden höll tummarna för att gjusen skulle få behålla sin hårt fångade fisk :)

Men vart hade då hanen tagit vägen när honan gjorde sitt sista anfall? Jo hanen befann sig rakt ovanför mig och där hade han befunnit sig en bra stund och befann sig även en bra stund efter att örnen försvunnit med fiskgjusehonan hack i häl. Sen gled han bort mot ett av träden på andra sidan förmodligen för att vila och äta en bit av fisken innan det var dags att lämna över den till honan som senare anlände till bot.

 

Ja vilka fantastiska möten vi får vara med om :)  Ännu ett minne för livet och en notis i fågelboken.

Här är Majas "pöl" förresten :-)

***************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Och för dig Jonny Berggren, Fiskgjuse juvenilen, Augusti 2019, samma ställe.

Inlagt 2021-07-05 09:57 | Läst 2272 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Väldig storlekskillnad när man ser dom så här. Annars tycker man ju att de inte märks så mycket. Tur gjuse fick behålla fisk och ännu mer tur du och Maja inte fick den i huvudet om den skulle släppt.
Cool serie
Fantastisk fin bild på gjuse liten i slutet.
Sköna dagar kan bjuda på mycket
Svar från Joakim88 2021-07-05 11:00
Det är en riktigt stor skillnad på dem storleksmässigt när man får se dem såhär bredvid varandra. Annars så är ju fiskgjusen en riktigt stor rovfågel den med :)

Han fick behålla sin fisk, men vette tusan om han hade fått det om örnen aldrig sett oss/vi inte vart där.

Ja jag var lite nervös ett tag att gjusen skulle tappa fisken på oss när den gjorde sina undmanövrar nästan ovanför oss vilket jag ej hann med att fotografera..

Tack så jättemycket Nini😃
Naturen bjuder på många intressanta ögonblick, härligt att man ibland blir vittne till dessa. Har aldrig jag sett en havsörn försöker ta ett byte från någon annan, brukar oftast vara att det är någon mås eller tofsvipa som jagar iväg de stora rovfåglarna. Härliga närbilder på gjusen på slutet, från 2019
Svar från Joakim88 2021-07-05 15:59
Det gör den verkligen! Superhäftigt att få se och att gjusen satte kurs mot oss istället för mot skogen eller liknande.

Tack ska du ha, de från 2019 har du sett förr :-)

Här under en annan havsörn som jagar mås/trut :-)

https://www.fotosidan.se/blogs/joakimohrn/hunt-for-food.htm
Återigen en mycket trevlig berättelse och toppenbilder. Du har rätt i att den här typen av scenario ser man bara på TV. Havsörnen är ju inte alls lika duktig fiskare som gjusen så jag förstår att hen försöker sno en fisk då och då. Vilken härlig plats Maja har hittat, perfekt att ligga och njuta i.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2021-07-05 22:35
Tack ska du ha Lena :)
Ja det känns så, så detta var ju en höjdpunkt.
Ja precis, nu misslyckades örnen denna gång.
Haha japp det är hennes pool :)
Vilken upplevelse och vilken fantastisk bildsvit.
Och den sov Maja sig över.
Svar från Joakim88 2021-07-07 09:11
Hej Margareta :-)
Ja det får jag allt säga, att detta var något utöver det vanliga.
Tack så jättemycket :-)
Haha jupp det gjorde hon..