Mattias Klum & konsten att tämja en vild rovfågel

Mattias Klum är förmodligen ett välbekant namn för många naturfotografer och naturintresserade också för den delen. För mig personligen har han alltid varit en stor inspirationskälla med sina mäktiga äventyr via Nationalgeographic bland annat. För er som inte känner honom så är han i mitt tycke en av Sveriges främsta naturfotografer.

Googla honom så kommer ni garanterat att ha sett något som han har gjort.

Idag den 9 augusti hade jag turen att få möta honom personligen för en kort stund. Jag visade lite bilder på mina havsörnsprojekt samt fiskgjusen. Och Mattias blev uppriktigt sagt imponerad av bilderna.

Och det som verkligen satte sig i hjärtat var när han sade,

- Sånt här går man inte ut och tar bara sådär. Det är mycket tålamod och vilja bakom.

Vi hann inte prata så jättemycket men däremot så hann jag att få en bild på oss två innan vi sade hejdå :-) 

Mattias Klum och lilla jag :)

Nu till några av mina fiskgjusebilder. Nu ska jag vara ärlig. Har vid sidan om fiskgjusen Stig, försökt att få ner denna fiskgjuse som jag kallar Victor ända sedan april i år.

Har åkt till skogen med Maja min hund och vandrat 4-5km nästan varenda dag efter jobbet för att försöka få ner den här gjusen. Det har aldrig gått och jag har sett hur havstruten har norpat åt sig den utslängda fisken gång på gång. Varenda kväll har man gått tillbaka till bilen, besviken, men jag hade aldrig gett upp hoppet om att en dag få ner denna gjuse. Jag visste att en dag så kommer det att förhoppningsvis gå. En dag så smäller det.

Jag skämdes faktiskt lite över att skriva det i mina tidigare bloggar om mina ständiga försök med denna gjuse. Kväll efter kväll april-juni....

Men så en dag så small det till och jag fick ner gjusen på en fisk. Hjärtat satt i halsgropen. Han dök och han tog min fisk.

Jag fortsatte med detta och spenderade mestadels av min semester med att slänga ut fiskar till Victor och han lärde sig att lita på just mig. Kom varje morgon och fick en fisk, medans jag fick vackra foton på honom.

Det jag vill säga med detta är att, ingenting är omöjligt om man bara ger sig tid och har en stor nypa tålamod. Och så får man slita också ;)

Följande bilder här visade jag för Mattias Klum, som är tagna denna sommar.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

Havsörnen här gillade Mattias, och det gör jag med. Fortfarande en av mina favoritminnen/bilder :-)

Bilderna här under är Mattias egna som sitter uppe i Naturrum/ Victoria huset Läckö Slott.

De är betydligt bättre i verkligheten än vad som visas här, då jag har fotograferat av en tv skärm.

Inlagt 2021-08-09 19:54 | Läst 1590 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Dina fiskgjusebilder är verkligen nått utöver det vanliga så blev inte Klum imponerad av dom så vet jag inte vad. Problemet blir om du någon gång gör en bok, vilka bilder ska du välja. Det kan bli svårt när man egentligen vill visa alla.
Sten
Svar från Joakim88 2021-08-09 22:06
Tack så jättemycket Sten, fantastiskt roligt att få höra detta :-)
Det blev han, bild nr 7 var ett Wow :)
Jag har faktiskt tänkt på det ett bra tag att göra en bok men det har blivit precis så som du skrev just nu. Får verkligen sålla bland bilderna till hösten.
Tack så mycket :)
Det mötet var du väl värd! Det är sådant man minns - för evigt. Och ja, dina bilder är av proffsklass!
- hawk
Svar från Joakim88 2021-08-09 22:07
Tack så oerhört mycket Håkan :-)
Detta kommer jag aldrig att glömma.
Tack så otroligt mycket, tack :-)
Kul att du fick en träff med Mattias. Fina bilder igen på gjusen, några favoriter är 7, 10 och 13. Jag har nog enbart sett gjusen 3-4 gånger i år och har nog inte sett något dyk alls
Svar från Joakim88 2021-08-09 22:09
Jätteroligt att jag fick träffa honom att Ch framförallt visa lite bilder för honom :-)
Tack ska du ha Peter, är själv särskilt förtjust i bild nr 10 :-)
Det hade jag förmodligen också "bara" gjort om jag inte lagt ner all tid på just det här, denna vår & sommar.
Grattis Joakim, till nya suveräna Hälsningar/ Björn fiskgjusebilder och till mötet med Mattias Klum! Hälsningar/ Björn
Svar från Joakim88 2021-08-09 22:10
Tack så jättemycket Björn :-)
Ja det var extremt kul att få träffa Klum, en super trevlig herre :-)
Så kul att få sina bilder bedömda av ett proffs. Jag har bara hört/sett Mattias hålla föredrag och visa bilder, det gör han väldigt bra. Jag har haft en portfolioreview med Staffan Widstrand och det var väldigt givande. Mattias tar imponerande bilder på land men när jag såg hans undervattensbilder tyckte jag kanske inte att de var av toppklass. Men han har inte pysslat med det så länge.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2021-08-11 16:55
Riktigt kul även om det var via mobiltelefon och det blev en snabb bildvisning så var det riktigt roligt.
Spännande, ja det är kul när man får träffa de stora och visa sina bilder.
Det gör han verkligen, har dock inte sett så mycket av hans undervattensbilder men kan nog redan nu säga att dina undervattensbilder är bland de bästa jag har sett :-)
Säger som Klum, imponerande.
Mycket tålamod besitter du, nog mer än vad jag har. ;)
Du kan gott mäta dig med Mattias bilder.
Träffade honom på en fotomässa, på den tiden var den i Sollentuna om jag inte minns helt fel. Jag hade nyligen skaffat mig min första digitala kamera så det måste ha varit 2001 eller 2002. Mattias berättade att han var tveksam till om han skulle överge det analoga och börja testa digitalt.
Svar från Joakim88 2021-08-11 16:58
Tack så jättemycket Cortés :-)
Ja det sticker jag inte under stolen med, många långa timmar har det blivit.
Hehe tack :-)
Spännande, hehe ja idag kör han digitalt vet ja. Nikon nånting.
Otrolig fina bilder och kul att du fick träffa Mattias!
Svar från Joakim88 2021-08-11 16:59
Tack så jättemycket Johan :-)
Riktigt roligt att fått göra det :-)
Håller med Mattias om dina fiskgjusebilder. De blir bara bättre och bättre. Bildserien från nr 12 och framåt gillar jag starkt, med nr 13 som peak.
Jag vet inte om du har Brutus Östlings bok - "Konsten att fotografera fåglar ovc andra djur 2.0"
Har för mig att han har ett avsnitt om hur man ska tänka vid skapandet av böcker.

Hälsningar Jörgen
Svar från Joakim88 2021-08-11 17:01
Tack så jättemycket Jörgen :-)
Det gör jag med.
Jo den boken har jag och lusläser lite olika kapitel titt som tätt. Även han en fantastisk fotograf. Skulle gärna vilja träffa honom också :-)
Det har jag missat, får kika lite i boken ikväll och se om jag hittar det :)