Örnarnas "vänner"

Den här bloggdelen får tillägnas mina övriga gäster vid sjön. Nämligen Korpen, kråkan och skatan. Två av tre fågelarter som visat sig ganska så frekvent. Korpen dock har varit en av de svåraste att få "ner på marken". Skatan var nog mer en tillfällighet att den fanns i närheten just den dagen.

Kråkan däremot, ge den lite tid å den landar när modet väl fallit in ;)

Hoppar måsar å trutarna här, vilka har varit den största skaran av gäster på morgonkvistarna.

1.

Korpen är en fin fågel med en lite blåaktig nyans i sin för övrigt svarta fjäderdräkt. Den här korpen hade stenkoll på allt och alla, inklusive fotografen.

2.

3.

4.

Kråkorna kalasade på fiskresterna. Och de blev ganska så många som anlände inom någon timme.

5.

Något lurigt i buskaget tyckte nog kråkan.

6.

Men örnen tog det mesta av deras uppmärksamhet.

7.

Stor och liten.

8.

Dagen då en skata kom på besök och hoppade fram på stenarna. Undvek örnarna men visade sig tuff mot kråkorna.

Hörde även ormvråkens läte några morgnar så antog att den fanns här i närheten och hade koll. Tror dock inte att det är en rovfågel som äter fisk och dessutom så verkar den vara väldigt aktsam mot just havsörnen , och därmed hålla sig på avstånd.

Så visar tre stycken bilder fotade i december 2021 innan havsörnen anlände. En ormvråk hade gått ner. Hade tidigare i veckan plockat upp en trafikdödad hare som jag lagt i en sopsäck rakt ner i frysboxen (vad gör man inte för sina rovfåglar).

Det tog inte många timmar innan ormvråken hittat det bytet. Den hann att äta i någon timme eller två, från och till. Innan första havsörnen anlände kommer jag ihåg, och vips så var den här lilla vråken borta för den dagen. Förmodligen sittandes i närheten någonstans. 

Inlagt 2022-10-26 21:01 | Läst 1889 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jättefint reportage och bilder! Kul! Mvh Wolfgang
Svar från Joakim88 2022-10-26 21:33
Tack så mycket Wolfgang :)
Ja de behövde lite scenljus dessa också tyckte jag hehe
Ganska ofta skiljer man på folk och fä, samma gäller i fågelvärlden. Det finns ju fåglar man till 99% bara låter passera och så finns de som man tar bilder på även om förhållanden är urdåliga. Gråfåglarna är ju den sorten som sällan får vara med på bild, kanske för de är så många eller för att de är så grå? Fast starar och gråsparvar är ju många och går åt grått, tycker kanske någon, de får ju vara med på bild! Det är kanske något undermedvetet…. Hur som helst, de tre sista bilderna är fantastiska inte minst för miljön runt om och så har de en ståtlig fågel också 😊
Svar från Joakim88 2022-10-27 10:41
Så är det ju absolut. Oftast så fotograferar jag ju inte kråkor och korpar medvetet utan har en örn eller annan rovfågel i sökaren. Men oftast så finns de ju här i omgivningen runt rovfåglarna. Så valde att dokumentera några utav dem för omväxlingens skull :)

Ja men tack, ormvråken är så fin. Önskade att den vågade sig ner till någon närliggande gren eller liknande. Men får nöja mig med förra årets besök så länge :)
Trevligt med dessa fåglar också så klart, och bra bilder! Det har funnits ett par Korpar som häckat på andra sidan Årstaviken här, och som med viss regelbundenhet även visat sig i mitt 'näromårde', men nu är det faktiskt längesedan.. kanske senast i våras och jag har faktiskt tänkt på att det är längesedan.. Kanske något har hänt? Jag fortsätter att spana.. Hälsn!
Svar från Joakim88 2022-10-28 07:20
Ja det är trevligt :) Och korparna är lite fräcka fåglar. Ganska så stora när de går där på lite nära håll och spanar.
Ja du de kanske har bytt boplats pga för mycket störningar kanske. Eller dödsorsak.
Du får hålla span Jan.
Tack ska du ha :)
Kul att du visar dina andra matgäster och korparna i början är ju häftiga. De är rätt stora trots allt. Fina bilder på vråken på slutet. Klart att man stoppar "roadkill" i frysen för senare bruk :-) Jag hade gärna sett puffbilden i lite större format men den bjöd du inte på.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2022-10-28 07:23
Tackar Lena, ja korparna är stora dem. Haha ja det är klart att man gör :))
Ah missade det, får ta med den framöver då :)
Trevliga matgäster i vanlig ordning :)
HaD/Gunte..
Svar från Joakim88 2022-10-30 15:23
Tack så mycket Gunte :-)
Lite roliga fåglar är de allt hehe