Ut i naturen bland topp predatorer

Står ute vid klippan en sen eftermiddag, (kanske nästan så man skulle kunna säga tidig kväll) i mitten på september. Vågorna slår mot bergen runt omkring mig medan vinden tar ett stadigt grepp om trädens grenar som susar fram och tillbaka.. Hösten har anlänt nu. Handkikaren är med och det tackar jag mig själv för. Där ute syns två stora gestalter lågt svävande ovanför vågorna. Den ena utav dem hovrar strax innan den dyker ner i sjön. Den andre cirkulerar snabbt runt med hjälp av vindens styrka. Trots det mycket långa avståndet så ser jag genom handkikaren hur två stycken havsörnar ser ut att samarbeta för att slå någon sjöfågel. Den dykande örnen steg upp utan något i sina klor. Den andre örnen tar över för att göra om proceduren. Även den stiger upp tomhänt. Misstänkte att sjöfågeln de försökte ta, dök under vattenytan om och om igen. Fick sätta mig ner på berget för att få ett stabilare sikte med handkikaren, medans havsörnarna gång på gång gjorde nya försök. Tillslut gav de upp och både följde med vindens hastighet bort mot skogen. Sjöfågeln (vad det nu var för någon art) klarade sig den här gången. Reste mig upp och fortsatte vår eftermiddagspromenad med Maja, Berikad med ett fantastiskt skådespel från moder natur!

Klockan är nu strax efter fem på morgonen. Fisken ligger utlagd i vattnet. Regndropparna faller från grankvistarna. Fortfarande mörkt och alldeles tyst förutom just det lugnande regnet som får mig på gott humör den här morgonen. När gryningen väl kommer dröjer det inte länge innan den första kråkan hörs med sitt kraxande. Känner på mig att den här morgonen kommer att bli en lyckad morgon. Ljuset har tilltagit och klockan visar strax efter 06:15. Två gråkråkor sitter på en utav stenarna där ute. Startar upp kameran och slår om den till videoinspelning.

Vid sjusnåret hörs de kraftiga vingslagen från havsörnen. Jag ser den inte med hör den tydligt någonstans ovanför mig när den flyger förbi och sätter sig i en tall. En kotte eller pinne faller till marken några meter ifrån där jag sitter alldeles gömd. Nu har den anlänt.

Kråkorna blir bara fler och fler där ute på stenarna. Några har hoppat i vattnet och börjat picka på fiskarna. Hör ett brak snett till höger om mig och ett litet skrik. Ännu en havsörn har dykt upp och tagit den första örnens plats där på grenen.

Det välkända havsörnsropet ekar i viken och med ens lyfter alla kråkor. Pulsen börjar stiga. Den äldre örnen har gått ner. 

Med sina breda vingar, bestämd blick landar den nere i viken.

   Någon eller några kråkor satt ändå kvar. 

Regnet det fortsatte. Pulsen var hög. Glädjen total. 


En havsörn visade bli flera. Den här sliter upp innehållet från en fisk av större modell.

Regnet duggade på och jag minns särskilt den här vackra havsörnen som satt på stenen framför mig. Den hade blicken mot sin omgivning och de andra havsörnarna. Men just det här ögonblicket när jag satt ihopkrupen under granbuskaget och tittade på den här mäktiga rovfågeln som satt där, fick mig att inse vilken belöning jag fått genom mitt havsörnsprojekt. Att få befinna sig såhär nära dem där jag sett dem så många gånger förut genom åren.

En annan ungfågel, kanske en 2k örn snett framför mig med blicken fäst mot björknan som låg där.

Vid många tillfällen passade örnarna på att tvätta sina fjädrar i vattnet.

Omvårdnad var viktig.

Fjäderdräkten skulle hållas i toppskick.

Fick många gånger se havsörnar som putsade sin fjäderdräkt, drack vatten och när de vadade i viken för att dra upp eventuellt byte som någon annan örn släppt i flykten av misstag eller helt enkelt ätit sig mätt på.

Ungfågeln har tagit över bytet från den äldre som valde att hoppa i vattnet där den drack vatten, innan detta fotot. De äldre var mycket vaksamma och hade stenkoll på sin omgivning.

Så hände det att örnarna brakade ihop vid några tillfällen, oavsett om det var om maten eller platsen.

Kraftfull och oövervinnlig!

Den här unga havsörnen smög sig fram bland vassgräset tills den hittade en fisk som en kråka tidigare hade släpat med sig hit. Satt på helspänn och andades med lugna andetag. Tiden stod stilla! När den väl greppat tag om fisken flög den rakt in i skogen. Vingslagen kunde höras tydligt. Någonstans bakom mig en bit bort befann den sig nu, bort ifrån övriga örnar och kråkor.

Vid ett annat tillfälle kände jag mig exponerad och avslöjad just här. Nu var det inte så. Havsörnarna kunde inte se mig, men däremot så såg de ju glaset från objektivet som i vissa fall kanske blänkte. När tillfällen som dessa hände så slöt jag ögonen och hoppades att de skulle sitta kvar. Oftast gjorde de det. Men kråkorna var värst. För de kunde mycket väl sätta sig precis var som helst. Någon enstaka gång satt en snett ovanför och kraxade. Blir jag avslöjad nu så är det kört tänkte jag där och då. Turligt nog för mig så satt kråkorna sällan stilla på samma plats särskilt länge.

 

En oförglömlig stund med 3 äldre örnar som satt nedanför mig. Havsörnens rop ekade och den visade tydligt för de andra att det var den som bestämde för tillfället.

 

En favoritbild. Den här örnen har en riktigt skön karaktär där den står.

 

De unga havsörnarna var både tuffa och mindre skygga än sina äldre släktingar.

Då och då hände det att någon av de äldre havsörnarna hade fått nog av de yngres framfusighet. Slutade ofta såhär.

Örnen med sin fisk. Framför en kråka som äter upp resterna från en tidigare örn som stått där med sitt byte.

Man märkte att det var verkligen havsörnen som var den respektingivande topp predatorn här. Hade måsar/kråkor/trutar/nötskrikor och vid ett tillfälle en ormvråk, alla flög de när havsörnen väl valt ut sitt mål. Får ju dock tillägga att kråkorna envisa som de var, återvände så fort en örn väl landat.

Med bestämda kliv och en blick satte den fart mot sitt mål.

Färdig för den här gången, flög en av de äldre iväg.

Dansande havsörnar. 

En äldre ståtlig örn ståendes i regnet med blicken mot en annan örn.

Den här dagen bjöd på bättre väder och ett havsörnsrace!

En mycket spräcklig fjäderdräkt visade sig den här örnen besitta.

Tre örnar. En blick.

Avlutar min långa bildblogg men en bild som jag kommit att uppskatta mycket. De stora rovfåglarna i vattnet och kråkorna på varsin sten, alla uppställda i ett snyggt familjeporträtt. Vanligtvis när Vänern är i normalnivå så är dessa stenar omgivna av sjön.

September har spenderats helhjärtat åt vår största rovfågel med tidiga morgnar, mycket koppar kaffe. Upplevelserna som utspelats i viken har blivit minnen som består både som fotografi/filmklipp och det bästa, på näthinnan.

Inlagt 2022-10-09 19:51 | Läst 1855 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
OJ OJ, verkligen en fullmatad blogg med fantastisk bilder och en guldstund att läsa och uppleva dina möten. Du är värd varenda ögonblick med dessa fåglar efter allt jobb du lagt ner. Många fina bilder och det är svårt att välja någon/några favoriter: Jag gillar ju när de visar sina vingar som t ex den sjunde bilden från slutet. Men här blir man ju uppslukad i alla olika möten mellan örnar samt mellan örnar och kråkor. Kul att få ta del av dina äventyr.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2022-10-09 21:33
Det fick bli en lite tyngre blogg den här gången. Väljer att blogga mindre om jag inte har något intressant att skriva om :)
Tack så mycket Lena för att du uppskattar texten och bilderna🙏🏻
Hehe det var riktigt svårt att välja ut vilka bilder som skulle få komma med, så valde på måfå här. Gillar också flygbilder i miljö extra mycket, dessvärre var det riktigt svårt att få sådana bilder då de oftast flög in från höger eller vänster. Jag kunde inte panorera med kameran utan att avslöja min position så det fick bli att lugnt sitta i båten och titta på deras flykt istället, oftast.

Det har varit riktigt roligt det här med grymt häftiga möten och väl värt alla tidiga uppstigningar på helgerna och vissa vardagar.

Tack igen Lena 😊
Jisses, extremt bra bilder här! Känns som du får lön för mödan och den tid du lägger ner! Det är du väl värd! Och inga bekanta 'sittpinnar' heller.. känns bra! Du har nog bilder till en bok om 'Vänerns örnar' nu.. eller snart!
Hälsn!
Svar från Joakim88 2022-10-09 21:39
Tack så jättemycket Jan 😊🙏🏻
Den här gången har jag minst sagt fått lön för mödan med dessa möten.
Nej inga bekanta sittpinnar här inte, dock så gjorde jag en ”sittpinne” utav en enbuske som jag skruvade fast i ett dött träd som jag satte upp i viken. Några örnar använde den pinnen. Men efter första gången här vid viken så blev den pinnen mer störande i miljön än vad den gjorde nytta.

Det har jag om jag så vill, saknar dock lite flygbilder när örnen flyger ovanför sjön på låg höjd. Ska försöka med något sådant framöver.

Tack ska du ha Jan😊
Helt otroliga bilder och verkligen imponerade att du fångar detta ute i verkligheten. Att man ser vatten, vass omgivningar mm gör väldigt mycket. Kan förstå att det ger en jättekick, som man nästa glömmer av att andas. Grattis
Svar från Joakim88 2022-10-10 07:48
Tack så mycket Peter :)
Detta är vad jag brinner mest för inom naturfoto och har lagt ner mest tid och planering på. I år har det verkligen givit bra resultat med många fina möten och minnen. Det gör det verkligen. Tack igen Peter :)
pdahlen 2022-10-10 08:05
Håller med Janne, hade varit kul med en bok. Örnar i verkligheten 😁. Du har en köpare iaf.
Svar från Joakim88 2022-10-10 08:07
Hehe det är ju en bra rubrik där iaf.
Får se hur man ska gå till väga 😁👍🦅
pdahlen 2022-10-10 08:15
Jag köpte en bok från en lokal fågelfotograf, som fotograferade runt tre sjöar vid Vomb. Tror han fick någon sponsring från något lokalt hembygdsförening eller liknade. Såg att boken fanns på ett bibliotek här också i NV Skåne.

Eller så slår du på stort och vänder dig till några av de kända förlagen, de kanske nappar, det är ju ändå en speciell typ av bilder som inte så många tar. Ses vi kanske på bokmässan i Göteborg nästa år
Svar från Joakim88 2022-10-11 08:21
Jag får se hur jag gör i framtiden :)
Men visst, en dag kanske vi ses där :)
Vilken serie och fin blogg. Det är lön för mödan...superhäftigt!
Mvh N
Svar från Joakim88 2022-10-11 08:22
Tusen tack Nini :-)
Grattis till fantastiska upplevelser och dito bilder!
Svar från Joakim88 2022-10-11 08:22
Tack ska du ha Christer :-)
Fantastisk samling av örnbilder :)
Kul att se dom "badande" örnarna.
Gillar bilden när örnarna hoppar upp och möter varandra med klorna :)
Mvh
Fredrik
Svar från Joakim88 2022-10-14 07:40
Tack så jättemycket Fredrik, uppskattas :-)
Det är fint att få se dem vada/bada i sjön samt när de dricker vatten.
Ja den blev häftig :)
Vilket örneldorado!
Många fina bilder och intressant läsning. Flera bilder sticker ut. Bl a den första på den landande äldre havsörnen och bilden på de kämpande örnarna som likt fotbollspelare som sträcker fram dobberna sträcker de här örnarna fram sina vassa klor mot varandra.

Hälsningar Jörgen
Svar från Joakim88 2022-10-14 07:41
Det kan man säga att jag fick :)
Tack ska du ha Jörgen, uppskattas :)
Hehe det är faktiskt lite liknelse där med örnarna och fotbollspelare i stridens hetta ;)