Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

På safari med trasigt teleobjektiv - och den funkade!!

För en vecka sedan kom jag hem från Tanzania och Zanzibar efter en fantastisk safariresa i Tanzanias nationalparker och en slapp efterföljande vecka på Zanzibar.
Med på resan följde min 80-400mm telezoom. Den skötte jag helt manuellt eftersom dess mainboard gått sönder så ingen automatik fanns tillgänglig.
Med viss bävan packade jag upp bilderna hemma i datorn och fann dem över förväntan. Som var lågt ställd, jag fick ställa in högt ISO för att få någorlunda slutartid till det skärpedjup som objektivet medgav. Har man en mycket smal plånbok får man anpassa sej och vara glad att man har ett tele över huvud taget!
För telet var den brännvidd som behövdes för att inte allting skulle avbildas som små fluglortar i gräset....

Visst blev det pixligt och jag har brusreducerat, men trots allt blev många bilder ok i alla fall utifrån mina egna förväntningar.


Impalas fanns det gott om. Vi kom just efter stora regnperioden så naturen var mustigt grön.


Det fanns träd att käka ifrån på platsen. 


Babianer fanns det drösvis av. Den här träffade vi i nationalparken Lake Manyara.
Vi råddes att inte lämna balkongdörrar eller fönster öppna på lodgerna, aporna gör gärna onödigt stökiga besök i rummen.


Första elefanten upptäckte vi bakom en massa träd och blev hänförda. 
Sen kom vi förbi ett par stycken och det plåtades ivrigt.
När det dök upp en hel flock hade vi tömt energin på elefanter och tyckte att man kunde köra vidare.


En gepardfamilj låg i gräset under ett träd.
Kattdjuren hade ett sätt att titta på oss som om de utvärderade om vi var lämpliga byten eller inte.
Här fungerade mitt 105mm tele bäst att använda. (Tur det!)


Min största dröm var att få se de trädklättande lejonen. De finns bara i de här parkerna i Tanzania.
Jag fick höra att de var sällsynta och svåra att träffa på men vi hade tur!
Den här lejonhannen blev misshandlad av mitt objektiv (inte fysiskt utan bildligt) men man ser i alla fall vad det föreställer....


Vi mötte även de här två damerna. De klättrar upp i träden för att kunna upptäcka byten i det höga gräset och för att få bättre luft. Fast de här två såg mest ut att chilla.
Efter att ha sett andras bilder på en massa spännande situationer mellan djuren fick man inse att här var det stora händelser när de lyfte huvudet och sakta reste sej för att gå och lägga sej på något annat ställe en meter bort.


En leopard hade burit upp en antilop i ett korvträd. Tidig gryning, inte så ljusstarkt och svårfotat med högt ISO inställt, men jag är ändå väldigt tacksam över mötet!


Det fanns även möjlighet att djurskåda från luftballong även om vi inte provade på den varianten.


En flodhäst med finurligt leende, livsfarlig om man hamnar i vägen för den. Men så väldigt rolig att titta på, de är mycket konstiga skapelser tycker jag.


De tillbringar hela sitt liv i samma lilla pöl med samma familj, ligger under ytan för det mesta men ibland måste de mäta sej styrkemässigt mot varandra. Märkliga djur.

Jag har börjat se mej om efter en ersättare till min telezoom, det är väl inte helbråttom egentligen för en sån här resa lär jag knappast få chans att göra om. 
Och visst funkade gluggen till min stora lättnad. Men man kan kanske göra det lite lättare för sej med ett objektiv som jobbar som den ska!!

Inlagt 2020-01-22 19:34 | Läst 631 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Roligt att se dina bilder, du har fått se mkt på din resa! Och en hel massa bra bilder har du med dig hem, jätteroligt! Hela serien är fin men jag gillar särskilt dom sista två, flodhästbilderna! Gissar att du har många bilder att gå igenom, hälsningar/ Björn
Svar från lersaker 2020-01-23 10:14
Tack Björn, det blev en väldigt massa bilder som jag fortfarande håller på och går igenom. Är helt tagen av hur många olika djur vi faktiskt träffade på under safarin! En miljon gnuer till exempel, ganska mäktigt!
Vad fint! Bra gjort att få med dig så bra bilder trots dom omständigheterna..
Hälsn!
Svar från lersaker 2020-01-23 10:17
Tack Jan! Jag är så lättad över att bilderna blev som de blev. Är van att göra manuella inställningar sen innan men objektivet hade lite oväntade konstigheter för sej eftersom det är trasigt.
Toppen bilder från det härliga Afrika! Står högt på min önskelista.Tycker du har fångat Afrika känslan väldigt bra. Man gör så gott man kan med det man har. Kul att du fick så lyckade bilder.

MvH
Johnny
Svar från lersaker 2020-01-23 10:19
Tack så jättemycket Johnny! Det man såg på plats och upplevde där står förstås högst, bilderna förstärker minnet av det. Tycker att det är en av de bästa resor jag gjort.
Det blev ju jättebra foton med tanke på ditt halvfungerande objektiv :)
Jag gillar verkligen bild nr 1,3 & 6 extra mycket ja luftballongs bilden är ju riktigt grann den med :)
Svar från lersaker 2020-01-23 10:21
Tack Joakim, kul att bilderna gillas! Det är väldigt häftigt att möta de här djuren i det fria i sin egen omgivning och resan var en väldigt härlig upplevelse!
Joakim88 2020-01-23 14:53
Det kan jag verkligen förstå :)
Och resan är ju alltid en del av äventyret :)
Grattis till fina bilder och härliga möten med djuren i Tanzania!

Daniel
Svar från lersaker 2020-01-23 18:45
Tack så jättemycket Daniel, det var en av de mest häftiga resor jag gjort!!
Ser ut som om det där var en riktigt givande resa, många djur fick du möta och bra bilder fick du trots trasigt objektiv.
Har varit på safari i Afrika tidigare och dina bilder gör att jag längtar tillbaka. Alla djurmöten är så fascinerande. Många som jag aldrig sett har du fått med också.
Svar från lersaker 2020-02-21 22:10
Tack Margareta! Jag längtar redan tillbaka... Det blir nästan konstigt när man ser så många djur på en gång, det är ju ändå i det vilda. Har jag möjlighet gör jag garanterat om detta, det var en av de bästa resor jag varit på!