och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Kiev

Efter att fixat tvätten och landat i verkligheten igen efter Mongoliet så började det rycka lite resenerven igen, dags att besöka ett land inte så långt bort. Vi styrde kosan till Kiev i Ukraina. Fast ska jag vara riktigt ärlig så hade vi flygpoäng som var på väg att gå ut som vi passade på att utnyttja. Vi åkte i slutet på juli och även i Kiev var det värmebölja.

Där i Kiev blev vi ganska omgående påminda om en händelse för fyra år sedan.  Euromajdan  som var en politisk protest, det började med en demonstration mot ett uteblivet samarbetsavtal mellan Ukraina och EU. Det avtalet skulle ge Ukraina ett större oberoende från Ryssland. Under januari och februari 2014 utvecklades protesterna till en revolt mot de sittande regeringen, det blev våldsamma sammandrabbningar i Kiev och framförallt vid Självständighetstorget med ett stort antal döda.

När vi åkte till Kiev tänkte jag inte så mycket på den händelsen, minns visserligen de krigsliknande scener som visades på TV då, men tiden går och minnet bleknar. Men när vi kom hit så är det tydligt att minnet lever kvar här och jag kan verkligen förstå de som mist en närstående att de vill hylla den som mist livet. Fyra år är inte så lång tid.

På Självständighetstorget finns det en stor utställning om händelsen. Tyvärr var all text på ukrainska så jag fick nöja mig med att titta på bilderna.

På flera ställen finns det minnesmärken över de stupade.

Trots det dystra minnet som staden bär på så upplevde jag den som en ljus och vänlig stad.

Inlagt 2018-09-08 12:34 | Läst 3739 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Riktigt fina bilder som vittnar om ett tragiskt skede i historien. Krig är mänsklig dårskap i vilken form och anledning det än utkämpas.
😁
Svar från Margareta Cortés 2018-09-08 19:35
Tack Hans-Åke!
Krig och våld är hemskt,
Intressant och bra plåtad nulägesrapport!

Jag var där för väldigt länge sen, Sovjettiden. Vi hade trott att Sovjet var tämligen monolitiskt med ryska som språk överallt. Men ukrainska är eget (närbesläktat) språk och med egen variant av alfabetet.

Då var det 17 år efter krigsslutet. Det vi fick se av stan hade reparerats, vi vallades noga, men de mentala såren var oläkta. Det var ju inte "bara" ett krig utan samtidigt interna konflikter, etniska rensningar och folkmord.

Det vi fick se av stan var inte olikt det du visar. Stora ljusa byggnader, breda gator. En ö i Dnepr hade reserverats för rekreation och sport, det var där vi höll till. Sista dan skulle vi göra flodutflykt med hjulångare. Vi hade hellre tittat på stan men fick inte för vår tolk och den politruk som bestämde. Finska truppen hade ingen tolk med vidhängande politruk vaktande sig eftersom finske lagledaren kunde utmärkt ryska och inte behövde tolk. Dom såg till att komma för sent till båten och tittade på stan. Våran snälla tolk blev fylld av ångest, hon blev rädd för vad som skulle hända då partiet blev varse att finländarna smitit.

Vi fick se en hjulångare med vevstakar utformade som doriska kolonner och kilometer efter kilometer med totalt ointressanta flodstränder. Finländarna tyckte att stan var OK men utan ölhak.
Svar från Margareta Cortés 2018-09-08 19:40
Tack Måns för din informativa kommentar.
En trevlig stad är det nu med även trevliga människor.
Finnarna är smarta, visste hur de kunde kringgå bestämmelser, hoppas inte guiden fick problem.
Ölhak eller pubar fanns det nu, tur det i värmen där.
Måns H 2018-09-08 22:16
Det ordnade sig för guiden. Finländarna bad så hemskt mycket om ursäkt för att de slarvat och inte passat avgångstiden och systemet accepterade ursäkten, det var nog enklast så.
Svar från Margareta Cortés 2018-09-09 12:26
Det var ju tur att inte guiden fick något problem.
Fint reportage med vackra bilder, tack för att du delar med dig. Jo, nog minns jag konflikten som krävde så många människoliv, men nu verkar livet gå vidare.
Ha det gott /Stig
Svar från Margareta Cortés 2018-09-09 12:27
Tack Stig!
Kan förstå att sorgen är stor ännu i den staden, många kom till dessa minnesmärken.