och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Östersjökryss - Riga

Vår resa fortsätter och i dag ska vi bese Riga, Lettlands huvudstad. Riga ligger vid floden Daugava, eller Dyna som den också kallas. Det var på den floden vi kom inseglandes också och bland det första vi såg var den här pampiga bron

.

På andra sidan reste sig Swedbanks märkliga byggnad, det var nästan så man trodde sig kommit till Dubai.

Om det inte varit för den här katedralen strax intill.

Dags att gå iland och vi skippade schuttlebussarna och tog en promenad i värmen. Gamla stan låg ju inte så långt bort. Innan vi gick dit tog vi en liten tur på gatan Valdemära passerade en liten å.

Många pampiga byggnade är det utefter den gatan men då jag ser lite äldre ruffiga hus så kan jag inte låta bli att få med dem på bild.

Så var det dags att bege sig till den gamla stadsdelen, kommer först fram till domkyrkan, den började byggas 1211. Den är den största kyrkliga byggnaden i Lettland.

Det syns att det är ett kryssningsskepp i stan, alla vill se domkyrkan.

Fast jag tyckte att Rigas keligaste katt var mycket sötare.

Hinner inte stanna så länge för att klappa katt om jag ska få se mer av gamla stan. Det finns en intressant byggnad som är dekorerad med två svarta katter på taket. Det berättas att ägaren, en rik köpman, var i konflikt med kommunfullmäktige därför bestämde han sig att sätta rumpan på katterna mot stadshuset. Stor skandal blev det.

Det här lilla torget hade en kul gatulampa, ser nästan ut som om någon tagit ut den från vardagsrummet med skärm och allt.

Blev lite förvånad över att se julgranar lite varstans här i Riga, fick sedan veta att man firade att julgranen funnits i 500 år. Här några blommande granar.

En som blommar ändå mer.

Nära inpå.

Hittade en gran som blänkte och glänste av en massa silverfärgade plåtar. Passade på att ta ett självporträtt i den.

Som i alla gamla städer har även Rigas gamla stad trånga små gränder.

Även gatuförsäljare. Här säljs det bärnsten och stickat.

Träffade på "Musikanterna från Bremen" vet inte varför de stod staty där, men det gjorde de.

De blev både klappade och betittade.

Rigas slott började byggas 1220 men har både rivtis och byggts upp igen ett flertal gånger sedan dess. Numera har presidenten sitt kontor här.

Inne på slottets gård såg vi att det finns rester från sverigetiden, antar att det här har något att göra med en utställning om Lettlands och Sveriges gemensamma historia som var här förra året. Jag kunde inte kontrollera eftersom det inte gick att komma in dit.

Det finns en legend om Riga, den är så här:

En gång i tiden, för mycket länge sedan, långt innan staden Riga fanns. Då fanns det en lång och stark man som hette Lielais Kristaps ( Store Christopher) han bar folk på ryggen över floden Daugava. Han bodde i ett litet hus vid floden. En natt när han låg och sov hörde han ett barn gråta på andra sidan floden, han skyndade sig över floden och hämtade barnet. Halvvägs över blev barnet plötsligt så tungt så att han knappt klarade att bära det över till andra sidan. Med att uppbåda sina sista krafter klarade han det, lade barnet i sin hydda för att sova och somnade sedan själv. Nästa morgon hade barnet förvandlats till en kruka full med guld. Kristaps var sparsam och gjorde inte av med guldet och efter hans död användes det till att finansera byggandet av Riga.

Sant eller ej, men här är Kristaps och barnet.

Utefter floden hittade jag lite klotter.

Nu är det snart dags att kasta loss och bege oss iväg mot nästa hamn, bara alla kommer ombord. Kön är lång och varmt är det.

 

På väg ut från Riga får vi lite annan överblick av staden, många torn är det.

Och kranar också.

Kranar och kol.

Och ändå mera kol.

Började med en bro så jag slutar med en annan bro. 

I kväll har vi en sköldpadda på sängen.

Inlagt 2010-07-22 19:18 | Läst 11848 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vilken vacker stad det verkar vara, helt annorlunda än jag trodde...
Tycker bilden med vattenspeglingar var så himla vacker!

Kramar!!!
Svar från Margareta Cortés 2010-07-24 09:15
Den ån var fin, flöt så stilla och med fin spegling, hade kunnat bli många bilder där om vi inte var på väg till gamla stan.
Riga var fin, men slår inte Tallin ändå.