och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Mera York

Det finns mycket mer att se och uppleva i York än vad man hinner med på en morgonpromenad, det krävs både promenad dagtid och kvällstid. Vad man inte bör missa i York är utställningen Jorvik.

Jorvik var vikingarnas namn på staden och fortfarande kan man i namn se spår av vikingatiden. Gata heter inte street här utan gate och grind eller port kallas inte för gate utan bar. På utställningen fick man inte fota men vi fick en fin brochyr. Här på platsen där utgrävningarna var har man byggt upp en vikingastad där man kan få uppleva hur det var t.o.m med lukter.

I  St Marys som ligger bredvid finns just nu en utställning  som heter "Thirty Pieses of Silver" och hänsyftar på Judas trettio silverpenningar. Konstnären har samlat på silverföremål som hon sedan har låtit en ångvält köra över och sedan samlat dem i trettio cirklar som hänger i silvertrådar från taket. Fick inte fota där inne heller, men utanför gick det bra.

Gatan The Shambles är visserligen en riktig turistfälla numera, men med en mycket intressant historia. Jag slank in i en butik och hittade en bild som är framtagen från en glasplåt och fotograferad 1903. Inte lika bra skärpa på min inskannade kopia som på den bild som jag nu ska rama in. Många slaktare var det där på den tiden.

Nu i dag finns det en slaktare kvar men han hänger inte ut köttet på gatan. Desto fler butiker och Tearooms och butiker, t.o.m en pizzeria finns här nu.

I dag är det marknad i York, vi tar en sväng igenom den och tittar på alla läckerheter som säljs här. Synd att vi inte kan köpa med oss hem av allt det goda. Ostar, korvar, bröd som doftar ljuvligt och många andra läckerheter. Vi fick t.o.m smaka på kängurukött.

 En liten paus med ett glas Bucks Fizz känns skönt efter att ha traskat omkring.

Det här är Guildhall and the merchant adventures' hall. Större delen av huset byggdes 1357 av en grupp inflytelserika peroner, de bildade ett religöst brödraskap som kallades för "Guild of Our Lord Jesus and the Blessed Virgin Mary". Kort och slagkraftigt namn, men de var tydligen hjälpsamma personer för de hjälpte sjuka och fattiga människor också. Huset användes inte bara som handelshus utan hade även en del som var fattighus.

Verkar vara fler som har en blå cykel på drift här i York.

Vill man ta en promenad på stadsmuren så går det bra. Inget inträde, bara att traska på i ca. 3 km.Många som passade på att gå här nu när det var solsken, jag mötte en liten pojke som roade sig med att räkna gluggarna i muren. Han hade kommit till 79 st.

Flera av stadsportarna finns kvar det här är Micklegate Bar.

Inte många som såg honom sitta där.

Regnet hänger i luften igen och magen knorrar så vi drar oss in på puben för en lunch passade på att testa en engelsk cider också.

Numera får man inte röka inne på puben, tydliga spår av det utanför.

Mycket bilder här nu så kvällspromenaden får ett eget inlägg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2011-09-26 11:54 | Läst 3175 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Härligt ställe, fina bilder. Jag var där 2007.
Svar från Margareta Cortés 2011-09-26 22:02
Förmodar att du blev lika förtjust i York som jag blev.
Vilka fina bilder ... är ju lite småförtjust i gammal engelsk stil oxå ... bra stämning med mycket karaktär!
Ha de
Monica
Svar från Margareta Cortés 2011-09-26 22:02
Även jag gillar den engelska stilen och York var rik på det.