och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Promenad i Uleåborg.

Efter att ha vilat benen en stund fortsätter vi vår promenad i Uleåborg. Vi går genom stadsparken och där kan man ana att det är stadsfest på gång, jag tror att alla stadens förskolebarn har samlats vid Hupisaarets sommarteater. Det vimlar av barn i rosa, gula och gröna små västar som sjunger för full hals på finska barnvisor. Vi fortsätter vandringen genom en lummig park med växthus, små vattendrag och söta broar och kommer till Merikoski kraftverk.

Lite ovanligt med ett kraftverk nästan mitt inne i staden. Där finns också en laxtrappa.

På bild ser den inte så imponerande ut, men om man kikar på folket som är högst upp som ser så små ut, så ser man att den här delen av trappan är hög.

Många fåglar har samlats här, gissar på att det finns gott om fisk.

Solen skiner och många Uleåborgsbor har tagit sig ut i parken för att njuta av idyllen.

Men det är inte bara idyll, i andra änden av stan bolmar det ur fabrikerna.

Verkar som om det är ett konstnärligt folk som bor här, vi går förbi ett plank och det som målats på det kan jag inte kalla för klotter.

Den här gubben som är målad på väggen är lite finurlig, där ventilen fått bli en ballong.

Vi har fått ett tips att om man vill ha en vidsträckt utsikt över staden så ska vi ta oss till vetenskapcentret Tietomaas utsiktstorn och åka upp med glashissen i det 45 meter höga tornet.

Vi går dit och upptäcker att för att komma upp i tornet ska man betala ett inträde till vetenskapscentret på 15 euro per person. Låter lite mycket, eftersom vi är två så blir det 30 EUR. Vetenskapscentret är ungefär som Tom Titts, kul om man har barn med sig så vi överväger att gå därifrån men frågar först lite försiktigt om det inte går att få komma upp i tornet för att ta några bilder. Den vänliga personalen ställer upp och vi får en följeslagare med oss som visar vägen och följer med oss upp. Hissen var lite kul men det var inte så lätt att få några bra bilder genom de smutsiga fönstren där uppe.

Ner från tornet tar vi trapporna där de har en hologramutställning. Tackar sedan den vänliga personalen som lät oss komma upp i tornet utan att betala inträde och traskar tillbaka till vårt hotell. Ser några hus med spännande färgsättning och slinker också in på Stockmans på vägen tillbaka.

Inlagt 2012-09-25 20:41 | Läst 4886 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Gillar bredden din bilder visar av Uleåborg, laxtrappan och måsparaden är lite extra trevliga i mina ögon. Intressant att se och läsa för någon som inte varit i denna stad men gillar att resa.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2012-09-26 10:02
Tack Lena. Parken där laxtrappan och måsarna fanns var en riktig oas att koppla av i.
Finland var en possitiv upplevelse och jag tror nog att det blir fler resor där.
Vad roligt att du har foton även från Oulu! Och kul att ni mötte den rätta sortens trevliga människor också!
Staden är nästan som min hemstad, har pluggat där, mina föräldrar och syskon bor där numera = jag åker dit några gånger varje år. Har inte visat så mycket bilder därifrån trots de relativt täta besöken, men ett par inlägg med bilder hittar jag.Verkar som jag fotar där bara på vintrarna, och då får det gärna vara lite exotik, ibland i alla fall...
http://www.fotosidan.se/blogs/rhelena/vintriga-bilder-ska-det-vara-fran.htm
http://www.fotosidan.se/blogs/rhelena/lattklatt-och-trendigt-pa-en-exotisk.htm
Svar från Margareta Cortés 2012-09-26 10:00
Oulu var en trevlig stad och jag läste i en turistbrochyr att staden var känd för sina trevliga innevånare.
Inget dåligt att vara känd för.
God mat fanns det i den stan också, vi åt en kväll på Sokeri-Jussin Kievari. Finns det på matsedelns så brukar jag ofta testa ren och här fick jag den godaste jag någinson ätit. Trodde först att stället var en sk. turistfälla med sitt charmiga utseende men vi var nog de enda turisterna, annars mest lokalbefolkning.
Kollat dina inlägg och på stadsbildern känner jag igen mig. Tuffa människor i det andra.