och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Tokyo Tower

Tokyo Tower ser ut som Eiffeltornet i Paris men det här är 332,6 meter högt alltså 8,6 meter högre än det i Paris, räknar man in TV-antennen högst upp så är det hela 32,6 meter högre. Trots att det är högre än Eiffeltornet är det 3.300 ton lättare, en tredjedel av materialet kommer från återvunnet skrot från andra världskriget.  Vi kan se tornet från vårt hotell och trots att det är över 300 meter högt ser det inte så stort ut härifrån.

Det sticker upp som ett rejält landmärke och det är klart att vi måste dit.

För flygsäkerhetens skull är tornet målat i orange och vitt.

Underifrån ser det ut som ett gigantiskt mekanobygge.

Efter andra världskriget började Japan leta efter ett monument och en symbol som skulle markera deras växande globala ekonomiska betydelse. De tittade mot väst och blev inspirerade av Eiffeltornet och beslöt att de skulle bygga ett eget. År 1958 stod det klart. Framför tornet finns de en plätt med skulpturer av en del hundar, tyvärr så förstår jag inte vad det står bakom dem och vet inte varför det är just hundar där.

Lite gulligt är det med kronorna på taket till entrébyggnaden.

Där inne finns det massor att titta på om man vill. Det finns ett akvarium med 50 000 fiskar, ett vaxmuseum och en stor souvenirshop.

Men vi hoppar över allt det där och åker upp i tornet istället. Trots att tornet är en stor turistattraktion med över 2,5 miljoner besökare per år så blir det inga köer utan den japanska effektiviteten gör att allt flyter väldigt smidigt. Värdar och värdinnor tar emot vid hissarna och hälsar oss välkommna och strax är vi uppe vid utsiktsplattformen och kan beundra utsikten.

 Vid klart väder kan man se ända till Mt. Fuji här uppifrån. Det gick inte i dag men vi ser stora delar av staden och även lite av hur vägnätet är uppbyggt.

Det finns ett tempel intill tornet och flera gravplatser runt omkring det. Trodde först att det var brädor som står uppställda vid gravmonumenten men såg senare att det finns skrivtecken på dessa pinnar som sticker upp. Troligtvis något som anhöriga ställer dit liksom vi gör med blommor vid våra anhörigas gravar.

I golvet på utsiktsplattformen finns det två fönster som man kan kika ner genom eller ställa sig på för att få känslan av att sväva högt uppe i luften. Där placerade de flesta föräldrar sina barn för fotografering. Den här lilla pojken såg mest förundrad ut och verkade fråga sig varför han skulle sitta där.

Där jag kikade ner såg jag mest hur tornet var byggt, men långt där nere kan man se marken också.

På kvällen är tornet belyst. Under tiden den 2:a oktober till 6:e juli lyser det i ett orange sken. Den oranga färgen ska hjälpa till att hålla kylan borta under vinterhalvåret. Vi nordbor undrade  vilken kyla de avsåg eftersom vi hade mellan 25-27 grader varmt om dagarna och bara lite svalare på kvällen.

 

Inlagt 2012-10-19 10:25 | Läst 6188 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Sista bilden är min favorit! Näst sist är inte långt från :) snyggt
Svar från Margareta Cortés 2012-10-19 21:09
Tack för favorit. Tornet var snyggt i kvällsbelysning.
Jag vet väldigt lite om Tokyo, hela Japan för den delen, så det är extra roligt med informativ text till bilderna. Pojken på fönstret blir helt klart dagens favorit!
Trevlig helg!
ewa
Svar från Margareta Cortés 2012-10-19 21:10
Kul att du gillade pojken, det är även min egen favorit från tornet.
Hans uppsyn säger liksom "varför ska jag sitta här".
Intressanta bilder och lika intressant text! Du kan du! =)
Svar från Margareta Cortés 2012-10-19 21:11
Tokyo är en intressant stad.
Skulle kunna tänka mig ett återbesök någon gång.
Trevligt! Jag hade ingen aning om att japanerna hade ett eget Eiffeltorn. En bra bildkollektion och bra informativ text, och så gillar jag speciellt första bilden som visar tornet i stadslandskapet.
En bra bildkollektion och intressant textinformation. Jag gillar speciellt första fotot som visar tornet i stadslandskapet. Och så var detta nytt för mig, jag visste inte att japanerna hade ett "eget" torn.
Svar från Margareta Cortés 2012-10-19 21:12
Tack Wolfgang för din kommentar.
Tokyo var en stad som överraskade mig.
Trevligt att följa med på din resa. För en liten tid sedan var du uppe i norr och gjorde ett trevligt reportage från denna del av världen. Ett "litet" hopp österut, och nu skriver du från en myllrande storstad med sina väldisiplinerade människor, som har en helt annan kultur än vad vi hos oss har utvecklat. Om man nu kan uttrycka det så. Sverige är inte längre vad det var, då vi i mitt tycke har kommit på villovägar. Dina bilder, mycket fina och informativa, including din text ! Mvh // Hans.
Svar från Margareta Cortés 2012-10-19 21:14
Tack Hans, din kommnetar gör mig glad.
Japanerna är många men det fungerar så bra där. Visserligen testade vi inte tunnelbanan i rusningstrafik
men en massa annat och allt fungerade så bra.
Håller med Sverige har förändrats, saknar en hel del som det var förr.
Väldigt trevligt att följa dig på dina intressanta resor. Imponerande torn! mvh Danne
Svar från Margareta Cortés 2012-10-19 21:15
Tornet var kul att besöka, har inte varit i Paris...än, men kan tänka mig att det tornet är ganska lika det här.
Får väl åka dit någon gång och jämföra...:)
Jag som gillar arkitekturbilder så mycket. Vilken häftig byggnad. Jag känner till så lite om byggnader i Tokyo därför är det härligt att du skriver och berättat så mycket. Linjespelet det blir av denna skapelse är suveränt.

Kremeras alla som avlider. Bra du såg det var en kyrkogård. Den ser så liten ut men det beror väl på perspektivet du tagit den ifrån. Underligt ställe sätta små barn på. Jag har erfarenhet av att de brukar vara rädda när där är fönster i golv särskilt på denna höjd.

Nattbilden visar verkligen höjden dessutom så vacker arkitektur med det gula skenet.
Hälsningar
nu vandrar jag vidare
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2012-10-20 08:38
Jag har dålig koll på hur de gör med sina avlidna i Japan, men sådana här stora gravvårdar såg jag på flera håll i Japan. Där runt templet fanns det flera liknande dessutom, försökte hitt dit men min onda fot gjorde att jag gav upp.
Gun-Inger Arvidsson 2012-10-21 00:08
Spännande att veta jag känner inte så många som varit i Japan. De flesta reser tydligen till Kina.
Kan hundarna symbolisa att de vaktar tornet eller..............
Svar från Margareta Cortés 2012-10-20 08:38
Kan så vara, tyvärr så vet jag inte.
Vore kul om någon här vet och kan berätta.