och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Åka tåg i Kina.

Att åka tåg är trevligt och att åka tåg i Kina är en angenäm upplevelse.  Vi skulle åka från Shanghai till Huangshan och bästa sättet att ta sig dit var med tåg,  det snabbaste tåget Fu Xing train går den sträckan. Det är världens näst snabbaste tåg med en max fart på 350 km/t. Så fort kom vi inte upp i på vår sträcka, men 299 km var vår toppfart. Det tåget kallas också för Bullet Train. 

För att komma in på en järnvägsstation måste du ha en giltig biljett och även passera en likadan säkerhetskontroll som det är på flyget. Vi utlänningar måste även ha passet med oss, även om vi åker inrikes.

Att läsa av biljetten är inte det lättaste, men jag sitter i vagn 8 plats 1A.

Tur att vi visste att vårt tåg hette G7319 och skulle gå 09:38 så att vi kunde lista ut att det gick från spår 1.

Vi hittade vårt tåg och även rätt vagn.

Letade reda på våra sittplatser som såg bekväma och bra ut. Den här vagnstypen kallas för Business class seat.

Man kan även välja att åka First class seat. Då ser det ut så här.

Det finns även Second class seat.

Vi slår oss ner på våra platser och tåget avgår sedan på sekunden efter tidtabellen. När tåget vänder och åker åt andra hållet då vänds stolarna så att man alltid sitter i tågets färdriktning.

Direkt efter avgång kommer tågvärdinnan in och frågar om vi vill ha vatten eller Honey Tea, jag väljer Honey Tea och tror att det är en kopp tea som ska serveras. Men in kommer hon med en dryck på flaska och en liten låda.

I lådan finns det lite kakor. Det är tydligen en variant av kinesisk frukost då man är på resa.

På en av de andra tågsträckorna vi åkte var det lunchtid och då fick vi något som kineserna äter då de är på utflykt. Har provat det förut och i dessa vakuumpåsar finns det kyckling, frukt, torkat kött och något som jag inte vet vad det är. Vi lämnade våra små paket till städerskan på hotellet, hon tyckte om den maten.

Storleken på stolarna var kanske mer anpassade för korta kineser, men det gjorde inte så mycket vi satt bra ändå. Speciellt jag som inte är så lång.

Den lilla killen som satt i stolarna framför oss tyckte det var väldigt spännande att åka tåg.

Kina har världens mest utbyggda järnvägsnätverk och inte mindre än 60 procent av världens totala nätverk. Så om du är i Kina passa på att åka tåg, de går i tid och kommer fram i tid. I alla fall de som vi åkte med.

Strax före vår avresa till Kina fick jag en ny liten maskot, och min Lilla M uppskattade mycket vår tågresa och tittade nyfiket på allt nytt.

Min lilla lilla maskot, Polarresenären var förstås också med, hon passade på att ta några bilder under tågresan.

Inlagt 2019-10-10 11:53 | Läst 3641 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Häftigt tåg alltså! Shinkansen har jag åkt med flera gånger men i Kina har jag aldrig varit. Samtidigt som det ser ut att vara ett synnerligen modernt tåg slås jag av att inredningen och dom två klasserna i skiljer sig markant från X2000, ungefär samma upplägg. Väldigt fina beskrivande bilder! Hälsningar/ Björn T
Svar från Margareta Cortés 2019-10-12 09:47
Tack Björn!
Shinkansen har jag åkt i Japan och nog gick den fort alltid. Här kändes det inte så fort men man man satt ju väldigt skönt.
Tänk om vi hade sådana här vagnar i Sverige, då skulle en tågresa till Kiruna vara en njutning.
Roligt bildreportage om din Kinatågresa och tåget ser ut att kunna gå fort av utseendet att döma och det verkar vara bekväma sittplatser så det var nog en komfortabel resa. Mina tågresor inskränker sig till en t.o.r. Göteborg med X2000 och det gick väl inte så blixtsnabbt precis men man satt ganska bekvämt. Tidigare så har jag åkt till Kiruna men det var med någon annan typ av tåg.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2019-10-12 09:54
Tack Stig!
Det var trevliga och bekväma tågresor vi gjorde där i Kina. skulle åk betydligt mer tåg om det var så här bra.
Mycket trevligt Margareta!

Jag åkte tåg från Beijing till Nanjing för ett år sedan och känner väl igen mig. Dock höll vi oss i 2:a klass, men det var utmärkt ändå. Vi lyckades nå strax över 300 km/h, men det märktes knappt. Kina är oerhört komplext.
Svar från Margareta Cortés 2019-10-12 09:55
Tack Arne!
Bekvämt och trevligt var det. De kunde inte köra så väldigt fort på den sträckan vi åkte för det var bergigt landskap med många tunnlar.
Jodå, har en kamrat som emellanåt lever vardagsliv i Kina, det är exakt som han berättat om tågen. Och mycket mer som verkar ligga långt i framkanten jämfört med Sverige.
Svar från Margareta Cortés 2019-10-12 09:57
Tack Stefan!
Du har rätt inte bara på tågen är de långt före oss.
Avancerad teknik i mycket, allt de kan göra via mobilen kanske kommer till oss också någon gång.
Oj vilka spännande och annorlunda tåg! Rolig upplevelse kan jag tänka mig.
Fina bilder och trevlig läsning.

MvH
Johnny
Svar från Margareta Cortés 2019-10-12 09:58
Tack Johnny!
Det tåget gillade jag, åkte flera sträckor och lika bra hela tiden.
Verkar ju spännande med det tåget, och bekvämt.
Svar från Margareta Cortés 2019-10-12 09:59
Tack Magnus!
Fanns inte mycket att klaga på där. Skulle vara maten då, såg att en del av kineserna bunkrade på Mac Donalds före resan.
Det var här "tågkommentaren" skulle hamna. Nu har jag irrat runt bland dina senaste inlägg...CR och Kina...och jag måste då säga att Kina har uppgraderat sig vad gäller tåg. Det måste vara nytt, har aldrig åkt med något liknande där!?
Hör precis på radion om "värsta ovädret på 60 år"...där vi skulle ha varit just nu...får lite ont i hjärtat och så var det återigen..."tur i oturen"...
Svar från Margareta Cortés 2019-10-12 14:39
Tack Gertie!
Tåget i Kina var en angenäm bekantskap, vore komforten så på tågen hemma så blev det mer tågåkande för oss. Jag gillar åka tåg.
Det måste ha varit något samband med er inställda resa och ovädret i Japan. Tur ni inte är där nu.