och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Det kommer någon där borta.

Att stå vid relingen och se hur isen bröts sönder, se på det vidsträckta landskapet av is och åter is, var en både populär och fascinerande syssla.

Kom det dessutom en isbjörn traskandes så blev det extra spännande. Det här är samma dag som isbjörnshonan med unge kom, fast nu har det hunnit bli sen kväll. Det syns inte eftersom det är ljust hela tiden.

Den här gången  är det en stor hane som är ute och traskar. Vet inte riktigt vad han sysslar med här. Han gick fram till sprickan i isen, faller på knä och nosar ner i sprickan. Det kanske finns en doft av säl där nere.

Det kan se ut som om isbjörnen är något blasé och trött på alla isbrytare med äventyrsturister som den stöter på här ute i vildmarken. Nu är det inte så många sådana som han kan stöta på förstås, det är bara 2-3 stycken per år. Han gäspar lite förstrött, men det är bara våra dofter som den vädrar in. Med öppen mun kan den känna bättre och vi är inget annat än mat för en isbjörn.

Ser ut som om den är törstig också. Men tyvärr var det inte öppet vatten. Såg nästan ut som om den speglade sig lite i isen.

Undrar vad det var för partaj i går kväll. 

Så har den traskat ända fram till vårt fartyg, står där nere och spanar upp på all mat som hänger ut över relingen och inte kan han komma åt någon av oss. Det är en riktigt stor björn, visst är han vacker.

Besviken vänder han åter därifrån han kom, tittar lite förundrar på spåren i snön.

Tar sig en slurk vatten.

Sedan traskar även den den här nallen iväg.

Inlagt 2013-04-06 12:04 | Läst 5764 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Härliga bilder på ett ståtligt djur!
Svar från Margareta Cortés 2013-04-07 08:21
Isbjörnar och pingviner är mina favoriter i djurvärlden.
Fantastiskt fina bilder på den store isbjörnen. Fast jag hade inte velat vara på samma isflak som den här bjässen. På bild sex kan man tro att han är ganska så berusad, men han showade väl bara för er fotografer :). Isbjörnarna har det ju tufft nu när isarna krymper överallt och med tanke på det kommer de här bilderna att bli väldigt värdefulla med tiden.

/Torbjörn
Svar från Margareta Cortés 2013-04-07 08:28
Nej närkontakt med isbjörn är inte att leka med, jag har varit, inte på samma isflak, men samma ö då isbjörnen fick för sig att kolla in om jag var välsmakande. Kan villigt erkänna att hjärtat dunkade extra fort och pulsen steg åtskilligt under språngmarchschen tillbaka till zodiaken.
Hur det kommer att gå för isbjörnen om isen försvinner, därom tvistar de lärde, de experter vi hade ombord hävdade att isbjörnen kommer att anpassa sig om det skulle hända. Isbjörnen är en muterade brunbjörn från början och anses vara anpassningsbar. Hur som helst så ökar antalet isbjörnar nu.
Deras största fiende är kanske PCB-plasten.
http://www.fotosidan.se/blogs/magganfs/pcb-och-isbjornar.htm
Hej,
Härliga möten med det vilda.
Ha det bra
Bob
Svar från Margareta Cortés 2013-04-07 08:34
Tack Bob. Isbjörnar är vackra och mäktiga att möta.
Det är förunderligt hur tysta en skara människor kan vara vid ett isbjörnsmöte, bara klickandet från kamerorna som hörs.
Du har fått många fina bilder på isbjörnen Margareta och det är svårt att tröttna på sådant motiv tycker jag/ Ha det gott!
Svar från Margareta Cortés 2013-04-07 08:35
Skulle nog aldrig tröttna på att fotografera om det var isbjörn jag hade i sökaren.
Så oerhört fina bilder på den stora isbjörnen! Den tredje fråns slutet, då han vänder sej om och ser ut att titta på sina egna spår kan jag inte sluta titta på. Vilka pampiga rovdjur detta är! Vad har du använt för kamera och objektiv till detta? Jag är ingen prylfantast men man blir ju lite nyfiken ibland.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2013-04-07 08:40
Tack Lena! Det ser onekligen ut som om han kollar in om han är förföljd.
Den kamera som jag hade här var Canon 5 D ( utan något mark alls) och till det ett 100-400 objektiv. Enda nackdelen jag hade med den kameran var de kortlivade batterierna i kyla kombinerat med fukt. Dessutom var den inte vädertätad och tålde inte de strapatser jag utsatte den för och började rosta inifrån. Fick rådet att skaffa en vädertätad kamera så numera är min följeslagare Canon 1Ds Mark III som jag är mycket nöjd med.
Härliga Isbjörnsbilder. En fråga, är dom större än vad man tror när man ser dom i verklighet?! Jag kan inte minnas att jag ens sett en isbjörn på djurpark faktiskt...
//Micke
Svar från Margareta Cortés 2013-04-07 08:47
Jag tycker nog att isbjörnen ser väldigt stor ut då man möter den i verkligheten. Den här hanen vägde säkert närmare ett ton.
Bra att det inte finns så många isbjörnar i djurparkerna, isbjörnen är ett vandrande djur och enligt min mening passar den inte i hägn.
Hej!
Vilka intressanta & spännande resor Du har gjort, tack för att du delar med dig.Ha de' bra./Ingemar.
Svar från Margareta Cortés 2013-04-07 08:47
Tack Ingemar för in kommentar.
Härliga bilder :) Jag hoppas verkligen att de finns kvar och inte försvinner. Allt gott
Svar från Margareta Cortés 2013-04-11 08:16
Tack Mikael! Än så länge ökar antalet isbjörnar.