och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Efter jordbävningen - Hanuman Dhoka

 Hanuman Dhoka var förr det kungliga palatset. Där ägde viktiga ceremonier, såsom kröningar rum av de nepalesiska monarkerna. Den pampiga vita delen av byggnaden, som heter Gaddhi Baithak , är känd för att ha skapats med  Londons National Gallery som förebild.

Så här såg det ut innan jordbävningen 1999 och 2010 

Nu ser det ut så här.

Huset har fått stora skador.

Basantapur Dabali Square var före jordbävningen en livlig basarplats, nu fanns det en del försäljare där men bristen på turister och köpare gjorde att det blev lite avslagen stämning.

De flesta människorna gick bara förbi på väg någon annan stans.

När man tittar på förödelsen så ser det mer ut som ett hopplöst fall för renovering, när det dessutom saknas pengar så inser man att det kommer att ta tid att få ordning på det här.

Den vita byggnaden med sin europeisk design, utgjorde  en skarp kontrast till den omgivande nepalesiska arkitekturen. Nu verkar det som om den äldre delen klarat sig lite bättre än den nyare.

Fast även den har stora skador, syns bra om man jämför med min bild från 2010.

Platsen framför hålls ren i alla fall. Vakter patrullerar också så ingen ska komma till skada.

Vid den Gyllene porten står Hanuman staty, Apguden.

Så här såg det ut 1999, där syns även den Gyllene porten.

Vet inte om det var så att turister inte fick gå in där förut, men nu är det inget hinder att gå dit. Det ingår till och med i den avgift vi betalade för att komma in på Durbantorget så vi går in genom den Gyllene porten.

Tjusig vakt med pampigt gevär har de där innanför.

Vid en första blick så ser inte palatset så skadat ut.

Men tittar man runt så ser man att skadorna är omfattande. Det finns ett museum här, men huset har så stora skador så man får inte gå in.

Så mycket som blivit förstört.

Även om det är dammigt och rörigt, kan det vara bra med nyputsade skor.

Många av de gamla trädetaljerna har tagits tillvara och sparas för att komma på plats så småningom.

Ena tornet har klarat sig ganska bra, sämre har det gått för det andra tornet. 

Byggställningar och stegar ser lite bräckligt ut.

Efter att ha vandrat runt och beskådat all förödelse i palatsbyggnaden går vi ut på torget igen.

Föregående om Nepal 

Nästa inlägg om Nepal 

Inlagt 2017-01-24 12:11 | Läst 3561 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej! Jag var i Kathmandu i oktober för att hälsa på mitt fadderbarn. Har samma upplevelser som du.... men förödelsen är ännu större i vissa byar på landsbygden. Enl lokalbefolkningen finns biståndspengar, men på myndigheternas bankkonton och där gör de ju stor nytta (ironi)
/Uffe
Svar från Margareta Cortés 2017-01-24 16:44
Tack Ulf!
Vi var ut till landsbygden också, kommer om det sedan. En av de hårdast drabbade byarna.
Så sorgligt att se. Folk behöver då mycket och inget händer.
Ja, fy tusan vad mycket som är förstört.. Det går ju inte bara att 'reparera' hur som helst.. måste troligen rivas först innan det kan byggas upp på nytt!? Tänk så bra vi har det i Sverige som slipper såna här 'naturkrafter'.. och många andra också..!
Hälsn!
Svar från Margareta Cortés 2017-01-25 10:13
Tack Jan!
Själva Kathmandu var inte den plats som drabbades värst, men i stan så var det torget som tog mest skada även om vi såg platser över hela stan som var rejält skadade så är det på torget man bäst minns hur det såg ut innan.
Det är mycket sorgligt att så mycket är förstört och efter 2 år har inte mycket hänt med återuppbyggnaden av husen. Beror det på materialbrist eller av bidragshjälp? Trots förödelsen så verkar livet gå vidare.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2017-01-25 10:15
Tack Stig!
tror det är mest pengabrist som sinkaruppbyggandet. Som Ulf säger så har de fått visst bistånd men det ska ju också förvaltas på bästa sätt. Det som myndigheterna satsar mest på nu är vattenledningar. Viktigt även det.
Det ser ut som helt hopplösa företag att renovera många av dessa hus och livsfarligt för de som ska göra jobbet. Många ställningar ser lite halvdana ut. De verkar ju dock hålla ordning I området och försöker hålla någons sorts turism igång.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2017-01-25 10:17
Tack Lena!
Vissa hus ser verkligen ut som om de inte ska gå att renovera och när det är så mycket som behöver åtgärda måste det väl kännas som en hopplös uppgift. Men de jobbar på med enkla metoder.
De välkomnar turister, men de är inte så många nu.
Hoppas den får lite fart när vandrings och bergsklättringssäsongen kommer i gång.
Det kanske finns mer resurser reparera dessa byggnader
Men jag önskar de skulle börja med de fattigas ...så
är det kanske?
Svårt förstå kraften som naturen har.
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2017-01-26 10:48
Tack Gun-Inger!
Jag håller med dig om att de fattiga utan bostad borde prioriteras framför templen, men religionen är så viktig där så det är nog svårt att få till något sådant.
Är man fattig så har man inte så stort värde och har förmodligen gjort något dumt i sitt förra liv.
Tror mycket av det här kommer att förändras när åren går, de flesta unga har tillgång till internet och ser hur det är i andra delar av världen och vill förhoppningsvis göra något åt sitt land. Tyvärr så försvinner många med utbildning utomlands och landet får inte nytta av de som de utbildat.