och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Engelska parken

I dag på promenaden mötte jag kungen, han hade lite bråttom och hade ingen krona på sig. Men ståtlig var han även om han såg ganska ung ut.

Men vi tar det från början, dagens promenad gick i Engelska parken. Lite lummigare där än runt slottet.

I dag hade vi en promenadkompis med oockså. Alltid trevligt ned sällskap. Ronja har hunnit bli 11 år och lite grå om nosen,  men pigg fortfarande. 

En trevlig sak med Drottningholmsparken är att de satt upp en hel del informationsskyltar. Alltid kul att få läsa och veta mer om det man ser.

När Gustav III tog över Drottningholm  hade han stora planer, det var då idén om Engelska parken kom till. Den skulle efterlikna ett naturligt landskap med skog, gräsfält, kullar, sjöar och floder. Möblerat med exotiska byggnader och lusthus. Det som då hette Karusellplan och där karusellspel anordnades ( historiska skådespel), där är det nu en stor parkeringsplats. Förr var det många som använde den som infartsparkering, men efter att en avgift på 15 kr/timme infördes så är den ofta tom. 

Runt Karusellplan anlades geometriska boske'r, med höga väggar av klippt lind. Men efte Gustav III död fick det mesta av det förfalla, nu försöker man återskapa så mycket som möjligt. I bilden under ser man stenläggningen efter en stor rund plan som var omgärdad av klippta lindar och i gräset kan man på flera ställen gå och följa där det fanns gångvägar förr.

På andra sidan om Ekerövägen ligger Hemmet som var ståthållarbostad, efter 1960 stod det övergivet men renoverades på 80-talet för att användas som magasin av Kungl. Husgerådskammaren. Nu är det bostäder och läkarmottagning där.

Lite längre fram på promenaden ser vi något på andra sidan en bäck och vid rododenronbusken som står och spanar på oss.

Ronja är van vid rrådjuren på vår tomt så hon bryr sig inte, rådjuret verkar mer intresserad av henne.

Vi kommer till Götiska tornet,  från det här hållet syns det bättre än där vi gick häromdagen.  Det började byggas 1792, men blev aldrig färdigt inuti.

På taket finns en optisk telegraf, med den kunde man sända meddelanden. Första sändningen gick från  Katarina kyrktorn till Drottningholm  slott med en födelsedagshälsning till Gustav IV Adolf.  Huvuduppgiften för den optiska telegrafen var inte att sända födelsedagshälsningar utan att varna för eventuellt fientliga angrepp. Fanns många olika mellanstationer, såg vid ett besök vid Vaxholms fästning att det finns en där.

Eftersom jag ska undvika att gå i backar nu så får jag nöja mig med att gå runt det och se tornet från flera håll.

Vi går tillbaka genom Ormholmen, men som kallas för Hundholmen för där får man släppa hundarna lösa.

Ronja är inte på lekhumör utan vi kikar på  Monumentholmen, där skulle det bli ett kärlekens tempel men blev inte mer än en skiss och en stensockel. Inte ens något minnesmonument för Gustav III blev det. Lite tråkigt att han inte hann fullfölja alla sina storståtligaoch romantiska planer. Tänk vilken praktfull par det skulle ha varit. 

Har du orkat läsa ända hit så förstår jag att du undrar lite över det där kungamötet. Jo det var verkligen en stor överraskning när vi fick syn på den här. Tänk att skogens konung tagit sig till Drottningholm. 

Visst har jag sett älgar förut men aldrig i Drottningholmsparken. Först sprang den så det såg ut som om den tänkte sig ut på den starkt trafikerade Ekerövägen, men ändrade sig och kom mot oss.

Den såg ganska stressad ut och fortsatte med stora kliv bort mot slottet och parkeringen. Såg inte vart den tog vägen sedan. Vi mötte en man som sa att han skulle gå och varsko jägmästaren så han kunde hjälp älgen på något sätt. 

Saknade verkligen riktiga kameran och telet i dag.

klarar att gå 3 km nu, men får inte bära tungt ännu.

Inlagt 2024-05-21 22:42 | Läst 508 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
De klippta lindarna var verkligen speciella. Första bilden och den tredje, där man kan se dem, ser ju rätt underliga ut. Kul att få se. Tänk att Ronja är 11 nu, jag minns henne som valp när vi träffades i Säter. En älg där är väl inte vad man förväntar sej direkt. Jag har en kollega från Italien vars högsta önskan är att få se en vild älg. Han har egen bil och är mycket ute i naturen, kollar Artportalen etc. Ingen lycka ännu. Jag brukar berätta för honom om såna här älgar. Det sprang en genom ett bostadsområde i Uppsala förra veckan och hoppade t o m in på ett dagis uteplats.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2024-05-22 21:25
Tack Lena!
Finns så mycket att upptäcka i den där parken. Bra också för mig nu med promenadstråk utan backar.
Ronja har blivit en värdig äldre dam, glad att få låna henne då och då.
Älg var nog det sista vi hade väntat oss att få träffa på, men så klart om de kan dyka upp här på vår gata så varför inte där. Blev nog mer förvånad den gången jag tittade ut genom köksfönstret och det står en stor älg där.
Kul att se och få lite info.
Hoppas det gick bra för älgen så den fick fortsätta sitt liv.
Ing-Marie
Svar från Margareta Cortés 2024-05-22 21:31
Tack Ing-Marie!
Vet tyvärr inte hur det gick för älgen, den sprang nog inte ut på vägen och orsakade något trafikkaos, det skulle vi märkt och turisterna vid parkeringen var också lugna.
Hej Maggan!

Hur gör du för att länka till fb?

Mvh,

Daniel
Svar från Margareta Cortés 2024-05-22 21:33
Hej Daniel!
Den funktionen med att dela till fb finns inte längre kvar här, nu får man göra det manuellt. Kopiera länken och lägga in.
Både vacker och informativ tur i parken, fina bilder och vad spännande med en älg, det hade väl varken ni eller älgen räknat med
Svar från Margareta Cortés 2024-05-22 21:35
Tack Peter!
Den älgen var dagens stora överraskning. Händer tydligen då och då att de förvirrar sig in i parken. Den här borde ha sprungit åt andra hållet för att hitta skog.
Fint bildsvep! Jag som föralldel varit där nån gång har fått en helt annan inblick.

Svårt att tro att det är mobilbilder, men visst hade ett proffsigare tele varit kul för att fota Konungen!