och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Hur var det nu det där med att fotografera fåglar.

Ja, som sagt så är fåglar inte min första prioritet vid fotografering, klart jag tycker om fåglar och gärna tittar på dem och även matar dem här hemma men jag har ju inte de där monsterobjektiven som de riktiga entusiasterna har. Men då det lockas med en riktig raritet i fågelvärlden så är jag så klart med på noterna och med mitt 400 och extender så kommer jag ändå upp i 560 mm.

Vi ska ut på en båttur på Victoriasjön igen, det var tänkt att vi skulle åka bilfärja och sedan Jeep på en skumpig väg, för övrigt så var nog alla vägar där i Uganda skumpiga, så det hade varit intressant att se hur den här vägen var i för skick. Men den färja vi skulle ta var inställd så nu beställdes det en båt som skulle ta oss ut till träskmarkerna.

Vi kommer ner till Ssehab Marina och där är det full fart på folklivet.

Det sorteras grönsaker.

Kommersen i butikerna är i full gång.

Vi skämtade lite om att det är nog en sådan där träbåt vi ska åka med i en timme.

Nu var det inget att skämta om, för det var just en sådan som kom och hämtade upp oss. Sitta på en smal träplanka i stekande sol och utan tak, var liksom ingen höjdare. På vägen ut till träskmarken var det ingen större fara för träsmak i baken, men innan vi var tillbaka i hamn så var den ganska påtaglig för att inte tala om hur solen stekt oss.

Mabamba Wetlands är ett av Ugandas viktiga fågelområden och då vi kommer fram till träskområdet så byter vi till lite mindre kanoter och åker in i vegetationen. Till en början med motorkraft.

Det sades innan att vi skulle paddla genom kanalerna med kanot, fast när det börjat gå trögt att komma fram så hoppar vår skeppar ner i vattnet och DRAR fram båten.

Rejält slitsamt och jag är tacksam för att inte behöva hoppa i och hjälpa till. Vi kommer längre och längre in och plötsligt börjar alla guider och båtförare peka åt ett och samma håll och se där framme finns skönheten. Fast skönhet kan kanske diskuteras, den är nog mera fulsnygg den här stora fågeln med sin gigantiska näbb.

Hur som helst så är det enda gången jag sett en träskostork (shoebill). Här får jag dessutom se två, lite till höger sitter även en hona.

Kollade på Wikipedia och även där sägs det att det är en unik fågel och i det här träsket ska det finnas ungefär åtta stycken. Klart att min kamera smattrar en hel del även om min utrustning inte kan mäta sig med vår fågelfantast Beats.

Med en så ovanlig fågel framför sökaren så blir det en hel del bilder.

Från alla vinklar.

Men vad är det som kommer smygandes där i vassen.

Jo inte mindre än en African Jacana.

Den promenerar stolt förbi mig.

Då får plötsligt storken med den stora näbben för sig att flyga över till honan.

Honan var inte så tillfredsställd över att få sällskap, även om det var en stilig hane som kom så var han antagligen lite för ung eller något annat som inte passade henne, för hon muttrade lite hela tiden som han satt där.

Till slut gav han upp och flög iväg.

Honan fick då bli min fotomodell.

Hon till och med ställde sig upp så jag fick se benen.

Men sedan var uppvisningen över och hon kröp ner i sitt bo.

Dags för oss att återvända och på tillbakavägen träffade vi på en fiskande utter.

Inlagt 2020-02-19 10:49 | Läst 1287 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Intressant. Verkar vara jobbigt att vara chaufför på den båtresan, inga krokodiler eller giftormar i vattnet får man hoppas. Den där storken var ju egentligen ganska ful men speciell, bilden där hon tittar på dig var ju extra fin. Jacanan var däremot vacker, särskild bilden med näckrosorna också. Fin skärpa i bilderna. Utter tycker man ju något som man har i Norden och typ Canada
Svar från Margareta Cortés 2020-02-19 11:47
Tack Peter!
Hoppa i där såg inte så lockande ut, men jag gissar på att de gjort det förr.
Storken kommer nog inte så långt i en skönhetstävling, men är man unik så Kan man vara populär ändå. Och dyker det upp unika tillfällen så blir vi nog alla fågelfotografer.
Vi såg även utter då vi var i botaniska trädgården så det finns nog en hel del av dem även här i Uganda. Men de var inte ovan vattenytan många sekunder.
Läckra bilder..kan förstå varför den heter så även om näbben mer påminner om en gubbtoffla ;)
Fast gubbtoffelstork vill man ju inte heta om storken själv fick bestämma.
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Margareta Cortés 2020-02-20 13:37
Tack Gunte!
Lite som de skånska träskorna eller de holländska ser nog näbben ut.
Lite speciell var den och jag visste inte innan hur sällsynt den är.
Den ser ju lite förhistoriskt ut. Fin skärpa fick du till. Men båttur i hetta och sol utan tak..uj uj uj.
Svar från Margareta Cortés 2020-02-20 13:45
Tack Ragnar!
Den pippin var lite speciell.
Fast båtturen hade kunnat vara behagligare, hade visserligen hatt på, men inte tillräckligt med övrig solskydd eftersom den båtturen inte var inplanerad i förväg.
Häftigt! Fina och skarpa bilder på träskonäbben.
/MA
Svar från Margareta Cortés 2020-02-20 13:46
Tack Mats!
Kul med lite ovanliga fåglar.
Härlig serie med bilder och text :)
Du säger att du inte är fågelfotograf,
Du tar ju jättefina bilder på den där monsternäbben och du har ju en kamera = fågelfotograf ;)

Mycket intressanta bilder :)
Svar från Margareta Cortés 2020-02-20 13:54
Tack Joakim!
Ibland så blir även jag fågelfotograf, fast om jag jämför mig med fågelskådaren i vårt gäng här så ligger jag i lä. Egen sida med fåglar och frågesportsida där man kan lära sig mer.
Grattis till de fantastiska bilderna på inte bara en utan två av dessa coola fåglar! Jag avundas också bilderna på Jacanan. Jag har sett den i Australien (inte denna gång) och den är så häftig när den går på bladen med sina stora fötter. Mycket fina bilder och en resa med vissa strapatser förstår jag. Ska försöka kolla mer när vi kommer hem för här har jag ju missat något.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2020-02-20 13:58
Tack Lena!
Det var ena otroliga fötter på den där jacanan. Elegant vandrade den förbi vår kanot. Var en hel det strapatser, eller snarare slt på den här resan. En resa jag borde ha gjort för 20 år sedan. Men mer om det sedan.
Själv är jag ingen fågelexpert men att få se dessa skulle jag nog tycka vore spännande. Intressant bild du fått framifrån på Träskostorken. Den mindre Jacanan var fin med sin ljusblå näbb.
Väldigt fina bilder och tror säkert att du har en bra kamera också, ingen mobil där inte.
Svar från Margareta Cortés 2020-02-20 18:13
Tack Joy!
Nä någon mobil var det inte här. Har en 5 D m IV. Hade med enbenstativet som tur var. Kan inte så mycket om ovanliga fåglar, men är riktigt glad över att få se den här.
Härligt Margareta och jag får nog ta tillbaka lite beträffande träskostorken. Jag skrev ju så elakt att den var ful, eller i alla fall fulsnygg...men nu när jag ser fler bilder och dessutom paret, ja då smälter hjärtat lite.
Jag skriver under på din definition...fulsöt!
Vilken båtresa ni gjorde, påminner lite, nej ganska mycket om den vi gjorde till fiskebyn och skolan. Vi fick dock inte närkontakt med så många fåglar som ni och den "fulsöta" var ju en riktig fullträff!
Svar från Margareta Cortés 2020-02-20 18:08
Tack Gertie!
Visst var den ganska speciell och tydligen mer ovanlig än jag visste.
Fågelfantasterna återvände även dag två, men då fick de regn.
Men Fulsöt är nog rätt för den. Kräsen hona också som muttrade rejält då hanen flög över till henne. Ett märkligt knarrande läte.