och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Palace of Fine Arts Theatre

På promenaden i förra inlägget fick vi syn på en pampig byggnad som vi bara måste kolla lite närmare på. Hade läst att det var det enda som fanns kvar efter den stora utställningen Panama Pacific. Allt skulle egentligen rivas efter utställningen och var byggt därefter, men den här byggnaden som vi såg har rustats upp och fått stå kvar. 

Sagt och gjort vi promenerar iväg och på en promenad ser man en hel del, det första vi träffar på är Oktagonhuset. Det heter Colonial Dames Octagon House.

Tidigare fanns det fem åttkantiga hus i San Francisco. William C. McElroy byggde det här 1861, fast då låg det tvärs över gatan från sin nuvarande plats.  Han valde att bygga ett hus i denna form, eftersom man trodde att om man bodde i ett åttakantig hem resulterade det i ett längre och friskare liv - en slags artonhundratalet feng shui.  Det stod länge tomt och försummade, men 1951 när National Society of Colonial Dames of America i Kalifornien köpte huset, flyttade det tvärs över gatan och restaurerade upp det. Det går att få komma in och se hur det ser ut inne också, men av skylten så verkar det bara vara möjligt på sommarmånaderna, så vi fortsätter vår promenad.

Man får bra träning av lårmusklerna i den här staden och jag är glad över att min fot och även jag själv är så tränad nu att jag klarar av det bra. Det är svårt att göra de branta och backiga gatorna rättvisa på bild, men kullarna syns lite i alla fall.

Det är lätt att orientera sig i San Francisco, för gatorna är långa och raka utan att byta namn, dessutom så behöver man inte leta gatuskyltar på husväggarna för i gathörnen finns namnen på gatorna nere vid trottoarerna.

En lite kul effekt som jag undrar om fler än jag ser, när jag tog bilden var texten upp och ner, så jag vände den rätt och då ser texten ut att sticka upp och de gula knopparna bli gropar istället för tvärtom.

Fast nu var det till Palace of Fine Arts Theatre som vi tänkt gå. Den byggnad som vi såg på håll i förra blogginlägget.

Det vi först träffar på där och som drar till sig min uppmärksamhet är ett vackert svanpar.

Lite gråtrist väder, där regnet hänger i luften, så någon vacker spegling i dammen framför byggnaden blir det inte.

Men en pampig byggnad är det. Allt det här och en hel del mer, byggdes 1915 till utställning som hölls för att fira att Panamakanalen var färdig för invigning.

Vi är inte de enda som är här för att beundra den pampiga byggnaden. Här sitter de på rad.

En del av de besökarna poserar villigt för en bild.

Andra är upptagna av lite mer kärleksfulla sysslor.

Nu hänger inte regnet bara i luften längre, det regnar och vi lämnar fåglarna och palatset.

Jag vet att San Francisco är en stor stad, men jag fick aldrig känslan av storstad då jag var där, tror det beror på den lite mer gemytliga bebyggelsen. Mitt emot palatset var det visserligen stora villor. Den här var kul med ett litet hus ovanpå skorstenen.

Vi drar oss ner mot stranden för att kolla hur bron ser ut i diset och regnet, passerar ett gatukök där några fåglar sitter i regnet och hoppas på en smakbit.

Hoppas de fick smaka något av de här två fikande personerna, när vi gick tillbaka sedan var det tomt på kunder och även fåglarna hade övergivit stället då, så de hade tydligen koll på att om där var folktomt så fanns det inget mat att få heller.

Man såg inte mycket av Goden Gate bride nu men det var lite häftigt att stå där och se hur den förändrades med av hur molnen drog förbi och hur regnet ökade och minskade intensitet.

Regnet avtog och vi fortsatte vår promenad, men det tar vi en annan gång.

Inlagt 2016-01-30 11:14 | Läst 6056 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Härliga bilder Margareta / Bosse
Svar från Margareta Cortés 2016-02-02 19:37
Tack för din kommentar Bo!
Den första bilden det är ett häftigt hus Att sitta uppe på toppen och fika och man kan se runt omkring Fina fågelbilder det syns att det regnar mycket där Ha en skön lördag : ) // Gert
Svar från Margareta Cortés 2016-02-02 19:41
Tack Gert!
Det åttkantiga huset var fint.
Fåglarna var lite blöta men fina ändå.
Ja det var en pampig gammal byggnad. Amerikas historia är ju egentligen inte så gammal, inte när det kommer till byggnader i alla fall. Konturerna av den mäktiga bron är svårt att se sig mätt på.
Svar från Margareta Cortés 2016-02-02 19:44
Tack Ingemar!
Den byggnaden stack ut en hel del, syntes på långt håll.
Kul att de sparade den.
Mycket fint att titta på i den stan, riktigt fina bilder! Må gott, LO
Svar från Margareta Cortés 2016-02-02 19:45
Tack Lars Olov!
Trevlig stad med mycket att upptäcka.
Läge att åka tillbaka till San Francisco! Jag har inte ett Palace of fine arts Theatre, och det verkar vara en otroligt pampig skapelse. Dimman vid Golden Gate är ju välkänd, så det är väl bra att du fick en på bild också!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Margareta Cortés 2016-02-02 19:55
Tack Bjarne!
Har sett en del fina bilder på bron som är tagna ovan molnen där man bara ser den övre delen, jag fick bara se den tvärtom, men ändå kul att se hur den försvann i dimman bortöver.
Vilken arkitektur som de skulle riva...varför det...
Där måste vara massor med konst värd att se..
Åttakantigt intressant få veta varför man bygger så..
En greveson påbörjade ett åttakantigt bibliotek i en skog..
Här utanför Hässleholm..
Nu vet jag varför..
Som varje dag lärt och sett något nytt..
Av din text samt bilder.
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2016-02-02 19:56
Tack Gun-Inger!
Det byggdes bara för att vara med på utställningen, men jag har också svårt att förstå varför de byggde så pampigt och stabilt om det sedan bara skulle bort. Tur de kom på andra tankar.