Maggan mellan isbjörnar och pingviner
Sveaborg
Var en liten tripp över till Helsingfors och besökte Sveaborg (på finska Suomenlinna eller tidigare Viapori), och kände på historiens vingslag.
Tog några bilder med min lilla nya följeslagare G10. Den är behändig att bära med sig, men nog saknar jag min ordinare kamera allt.
Några bilder från Sveaborg.



Kungsporten som är symbolen för Sveaborg. Den byggdes 1753-54. Det sägs att porten uppfördes på den plats där fästningens grundläggare, Sveriges konung Adolf Fredrik steg iland när han besåg fästningsarbetena 1752. Ganska så pampig är den.

Väldigt söta var de små gässlingar på gräsmattan framför porten.

Lite idyll kändes det som där ute, med blommande syrener och lakan på tork.
Fina fönster också.

och en ängel utsnidad ur en stubbe.
Djupa källarvalv.

och fjärden var full av båtar.


Efter en skön dag i solen och med röda näsor återvände vi till Salutorget.


Hur mås det?

En riktigt skön midsommar till er alla.
Helsingfors, korv och Canon
Var över till Helsingfors i helgen, hade bättre tur med vädret där än vad det är här hemma. Hade en underbar dag ute på Sveaborg där vi strosade runt i solskenet och blev röda om näsorna. Min lilla Canon G10 fick jobba och bilder därifrån kommer nog i en blogg i morgon, men det var den här bilden som jag tog på en lustig korvmacka i saluhallen som jag blev lite överraskad över när jag fick se den i datorn.
Inte visste jag att Canon lanserat egna korvar.

Har bara spegelvänt bilden, så att texten syns rättvänd.
Lite hjälp inför morgondagen.
Hörde på radion i dag att det faktiskt finns anvisningar till hur man ska fira Mors dag. Redan 1920 så tyckte man det var viktigt att mor blev firad på ett korrekt och värdigt sätt. Jag letade reda på dem och här kommer så alla punkter, så att det inte blir fel för någon i morgon. Det gäller ju att förbereda redan i dag och sätta igång och träna in något vackert att läsa upp utantill.
Hittade anvisningarna på Wikipedia.
Anvisningar till firande av Mors dag
2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete under den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp utantill, och hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft. Barnen utbedja sig Mors förlåtelse för ohörsamhet och bristande tacksamhet, för allt som vållat Mor sorg, suckar, bekymmer och svårigheter.
6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahålles för Mors dag.

Bollsinne och en G 10
Eftersom jag har en relativt nyopererad axel, där musklerna hade gått av, de är nu ihopsydda. Därför har jag nu fått order om att inte lyfta något med högerarmen på fyra månader. Med andra ord hela sommaren och med att inte lyfta något så inbegrep det även min systemkamera, den är för tung. Därför har jag införskaffat en liten kompaktkamera som substitut och för att inte drabbas av alltför allvarliga abstinensbesvär.
Den är liten och behändig men samtidigt inte för liten och när jag dessutom köpte ett fodral i retrostil så känns den ändå mer trevlig att ha med sig. Kameran är en Canon G 10.
Var ute på Ingarö i helgen och passade på att testa kameran när barnbarnet övade sitt bollsinne.

Bollar kan vara läskiga.
Middagstips inför helgen.
Som de flesta vet så har jag varit på ett fantastiskt äventyr i Afrika. Fick med mig hem ett recept på en god stuvning som jag tror att fler skulle vilja få ta del utav. Det kanske är lite tidskrävande att tillaga den maträtten så det är hög tid att börja förbereda om det ska bli någon mat till helgen.......fast för säkerhets skull så planera middagen till midsommarhelgen.

ELEFANTSTUVNING
INGREDIENSER:
1 medelstor elefant, 20 påsar salt, 500 kg pepparkorn, 750 säckar potatis, 125 säckar morötter, 2000 kvistar persilja, 300 stora lökar, 1 kanin.
1. Skär elefanten i stora bitar. ( det tar ungefär 6 veckor)
2. Hacka grönsakerna i kuber (Ytterligare 4 veckor)
3. Lägg ingredienserna i en stor missionärsgryta. Pumpa i 5000 liter brunsås och låt sjuda i 28 dagar.
4. Skyffla i salt och peppar och smaka av.
5. När köttet är mjukt, lägg till grönsakerna. För att skynda på tillagningen så rekomenderas att använda en grävskopa för omrörning.
6. Småkoka sakta i ytterligare en vecka, garnera sedan med persilja.
Serveras till ca. 3000 personer, om fler gäster väntas så lägg till kaninen.
På engelska så finns det en liten ordlek i receptet som inte går att översätta, så jag lägger till de raderna också.
Serves aproximately 3000 people, if more guests are expected add the rabbit. However this is not really reccomended because not many people like hare in their stew.
Dessutom så tror jag att tiden fram till midsommar också blir lite för knapp, blir kanske en middag för anstormningen av gäster i sommarhuset.
Smaklig måltid.
