och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Kebnekaise anno 1969

Blev så inspirerad av Björns bilder från de Norska fjällen så jag letade reda på lite gamla bilder från några av mina fjällturer. När jag säger gamla så är de i de flestas ögon riktigt gamla. Kameran som jag då hade var en liten Kodak instamatic, film och framkallning var dyrt så det finns inte många bilder men jag är glad över de som blev ändå.

Den här fjälltrippen gick från Nikkaluokta till Kebnekaise. Vi åkte buss från Kiruna fram till sjön Laukkajärvi, där vägen slutade på den tiden. Där mötte bröderna Sarri upp med skotrar och slädar för att transportera oss och packning till Övre båtlänningen.

Sarripojkarna ville ha alla tjejer sittandes på slädarna, men där la jag kraftigt in mitt veto. Aldrig att jag tänkte åka släde när det fanns en möjlighet att få tolka. Med en stor dos övertalning fick jag min vilja igenom, men mot löfte att jag skulle stå längst bak på repet (Hm, han trodde att jag skulle falla).

Vi kom inte över sjön innan den första killen som stod längst fram på repet föll.  Den som hade fallit fick inte fortsätta tolka utan det var bara att krypa upp på släden. Nästa kille klarade sig inte förbi kyrkan i Nikkaloukta, innan han föll och lyckades dessutom falla på repet och få min stavspets i benet. Trots att vi fick tydliga instruktionerna före avfärd, att om vi faller så gör det bort från repet. Nu var jag ensam kvar bakom skotern och då gick det undan.

Gissa vem som var lite kaxig då vår skoter var den som kom fram först och att jag fortfarande stod kvar där bak i repet trots att vår förare kört i full fräs.

Nu skidade vi vidare på egen hand mot Kebnekise och då Tuolpagorni skymtade för första gången var jag tvungen att ta fram kameran och föreviga stunden. Det var ju mitt första besök här.

Berget i bakgrunden, som ser ut som en trasig tand, kallas för Tuolpagorni men egentligen är det, det berget som är det egentliga Kebnekaise. Kebnekaise betyder Kittelfjäll och det syns ju ganska tydligt att det är som en kittel högst upp.

Hur som helst så var det en härlig skidtur upp till fjällstationen där vi blev emottagna med varm saft.

En av dagarna skidade vi bort till Tarfalstugan.

Några år senare blåste den stugan bort i storm. Tyvärr fick jag inte med så mycket av stugan, tyckte nog berget var viktigare.

Tarfalasjön ligger istäckt och ett molnsjok drar fram över Kaskatjåkka som är 2.076 m.ö.h.

Nästa dag tog vi en tur upp till Björlingsglaciären, solen sken och det kändes som det skulle bli en fin tur. Den mesta av sträcka upp i passet mot glaciären var vi tvungna att bära på skidorna.

Kul är att se vilken utrustning vi hade på den tiden. Trälagg med stålkanter och kabelbindning med låga fästpunkter för att inte tala om våra ryggsäckar och anoraker.

När vi kämpat oss upp till glaciären så måste naturligtvis sydtoppen förevigas. Då var berget 2.117 m.ö.h

Sekunden efter den här bilden så var vi insvepta i ett vitt snökaos, överaskade av en rejäl snöstorm. Vi satte oss ner och var berdda på att gå i bivack men hade tur, ovädret drog förbi och vi kunde fortsätta turen.  Vi skidade över glaciären under nord och sydtoppen och hade en härlig utförslöpa ner mot Tarfaladalen.

Även om bilderna har bleknat med åren så minns jag fortfarande den här första riktiga fjällturen med glädje.

Inlagt 2012-07-02 15:48 | Läst 5129 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hihi...läser med förtjusning...kvinnor kan, eller hur? :-)

Kändes som att läsa en riktig äventyrshistoria, vi vill ha mer!

/maria
Svar från Margareta Cortés 2012-07-02 15:57
Önskar jag hade haft fler bilder från den tiden, men trots att jag sommarjobbade på kodak med fri framkallning och rabatt på kopior så räckte inte pengarna till allt man ville göra. Tror att många bilder försvunnit i ftytt också.
Men nog var det lite som du säger, kvinnor kan. Varför åka släde då man har chansen att få tolka, det var för mig helt obegripligt...;)
Trevligt stycke fjällhistoria. Och helt rätt av dig att inte ta plats i släden!
Svar från Margareta Cortés 2012-07-02 16:57
Bilderna hade bleknat rejält men lite puts i PS så fanns det färger kvar ändå.
Ja det var tider det, idag så satt jag nog i släden även om det vore motvilligt.
Kul att se bilder från förr! Föga anade du när du tog dem, att du en dag skulle kunna visa upp dem för hela Sverige i något mystiskt som skulle komma att kallas blogg :)
Ha en fin kväll!
/Uffe
Svar från Margareta Cortés 2012-07-02 16:59
Kunde nog inte ens föreställa mig att det skulle finnas något som hette internet heller.
Kul att det finns lite bilder kvar för tänk så många minnen som vaknar till liv då man tittar på dem.
Härliga bilder med lite patina ;-)
1969 ja, på den tiden hade jag ingen egen kamera, men fick låna min Fars Rolleicord.
Hälsar /Claes
Svar från Margareta Cortés 2012-07-02 21:35
Någon så fin kamera fanns inte i min närhet, det jag fick låna innan jag sparat ihop till en egen, var min pappas lådkamera.
Tur att det finns lite bilder kvar så inte alla minnen bleknar.
Jag vet att jag har en bild på fjällstationen som den såg ut då men har inte hittat den ännu.
Intressant läsning!! Helt klart att kvinnor kan :) Dessa bilderna har mer värde nu :) Allt gott
Svar från Margareta Cortés 2012-07-03 09:03
Hade väldigt svårt att förstå varför tjejer inte skulle kunna tolka när killar kunde, vilket visade sig vara fel dessutom.:) Njöt väl lite extra också då vår förare frågade om jag var från Kiruna. Jag bodde visserligen där på mitt andra år men kunde inte påstå att jag var därifrån, så jag svarade. Nej, jag är från Stockholm....
Hade visserligen en mycket enkel kamera då, men utan den så hade jag inte haft någon bild alls från det äventyret.
Den där jag tolkar är inte tagen med min kamera.
2012-07-03 09:07   Jan F
Bilderna verkar obeskurna; det betyder att du lyckats komponera dom riktigt bra i sökaren!
Tidigt gryende anlag!

Trevlig fotosommar!
Svar från Margareta Cortés 2012-07-03 09:11
Alla bilder är helt obeskurna, man fick en vit ram med årtal på kopiorna och den har jag sparat. Har för mig att Kodak kallade de här för Sang-kopior. Fast det var nog mycket tur med vad jag fick med på bild då...;)
Önskar dig också en trevlig fotosommar. Hörde att det brann på Ingarö i natt, hoppas vårt hus står kvar.
Det var mysigt få se.
Tufft klara åka skidor där
skulle inte jag klara.
Tack för du visade så jag kom hit.
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2015-05-15 05:06
Tack Gun-Inger!
Det var en härlig tur. Minns dessutom att en del kvällar ägnade vi åt att lägga pussel och motivet var en stockholmskarta. Inte det vanligaste motivet då man sitter på en fjällstation.
Roligt att se bilder från lite längre tillbaka! Och tolka kan vara roligt!
Svar från Margareta Cortés 2018-04-18 03:09
Kul att du kikade på bilderna här, har lite svårt att inse att det är nära 50 år sedan.
Känns väldigt nära i tiden, men så är det väl med minnen som är så trevliga.
Har ett inlägg här om turen vi gjorde Låkta - Kårsavagge - Abisko också samma år.