och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Knuten

Knuten i Geiranger är en vägkurva på 270°. Den blev konstruerad för att reducera vägstigningen, här korsar vägen sig själv med en bro. 

Det är en del av den gamla Geirangervägen från 1882 och den är fortfarande körbar, men är dock avstängd för biltrafik sedan 1970. Ser att den är rikligt trafikerad av cyklar och motorcyklar.

På världsutställningen i Paris 1900 fick ingenjören guldmedalj för konstruktionen med orden: «Du ger en god bild av den storartade norska fjällnaturen».

Visst är den norska fjällnaturen fantastiskt vacker och varje gång jag är där så förundras jag över alla platser som folk valt att bo på. Den här gården skulle säkert platsa i TV-programmet "Där ingen trodde att någon skulle kunna bo"

Spanar ut mot dalen.

Vi är nu på väg mot Djupvasshytta som ligger på 1030 m.ö.h och här uppe på fjället är det rikligt med snö.

Pinnarna vid vägkanten är höga, men ibland verkar de inte räcka till.

Vid Djupvasshytta går vägen upp till Dalsnibba, där uppe har man en fantastisk utsikt ner mot Geiranger. Det är Europas högsta fjordvy från en väg. Kommer inte ihåg att det var bompeng på den vägen förr.

Kikar ner på Djupvasshytta och ser att isen ligger över hela Djupvattnet, oftast när vi varit här förr så hade det bara flutit omkring lite isflak där.

Vägen slingrar sig uppåt...

...och här är snövallarna rejält höga.

Det är mödan värt att ta sig dit upp.

Någon modig tar sig utanför staketet för att ta sina bilder.

Jag nöjer mig med att stanna innanför staketet, även där kan man se hur vägen vi kommit på ringlar sig fram i landskapet.

Vi lämnar Dalsnibba och även Djupvasshytta och styr kosan mot Otta.

Beundrar naturen och fascineras av all snö.

Vi har haft en fin tur över fjället och ner till Otta.

Kyrkan i Otta är vacker, första gången jag var här höll de på att renovera den och man fick gå inne i kyrkan balanserandes på plankor.

Inlagt 2016-07-05 10:05 | Läst 6458 ggr. | Permalink

"Geirangerfjorden är nog det vackraste som går att se i fjordväg. Har inte varit där sen nån gång 1963-64 då I och jag (ännu inte gifta) gjorde en tur tillsammans med hennes pappa som "förkläde". Fantastiskt vackra bilder gör också fjorden rättvisa!/ Björn T"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Minns att jag körde här som nybliven körkortsinnehavare. Lite pirrigt bitvis. I serpentinerna på andra sidan fick jag back runt en serpentin när vi mötte ett husvagnsekipage där det inte gick att mötas...
Svar från Margareta Cortés 2016-07-06 08:57
Tack Jan-Olof!
Minns att det var tämligen trångt då vi var i dessa trakter första gångerna.
Kommer också ihåg hur en bil kört ut över kanten, inte vid ett stup men där det var ganska brant och sonen som bara var tre år då tyckte det var så synd om "farbrorn som blödde i huvudet".
Jo, jag har väl minnen i Jan-Olofs stil. Det var 1985, barnen små, och bilen en Volvo från -68. Uppför gick bra med den traktorn, men ner, även med bra motorbroms fick bromsskivorna en doft av smält metall. Tror stället hette Åndalsness, där var nedfarten klart skrämmande. Men kul det hade vi, och vackert var det, så in i baljan.
Svar från Margareta Cortés 2016-07-06 09:01
Tack Stefan!
Vi hade också en Volvo vid våra första resor där, tidigt 70-tal så vår bil var väl ungefär som din "traktor".
Vi bodde i hyttor och där fick man uppge bilnumret då man checkade in och jag förstod inte varför de log varje gång jag sa det. Kommer inte ihåg siffrorna men bokstäverna var GAL. Vi den camping var det någon som frågade om det betyder detsamma på svenska och jag tänkte på att gala som en tupp, men i Norge var det samma som galen.
tjugofemöringen trillade ner!
Hej,
Gamla broar är häftigt. De kan ha stått länge.
Ha det bra
Bob
Svar från Margareta Cortés 2016-07-06 09:01
Tack Bob!
Jag gillar verkligen gamla stenbroar.
Geirangerfjorden är nog det vackraste som går att se i fjordväg. Har inte varit där sen nån gång 1963-64 då I och jag (ännu inte gifta) gjorde en tur tillsammans med hennes pappa som "förkläde". Fantastiskt vackra bilder gör också fjorden rättvisa!/ Björn T
Svar från Margareta Cortés 2016-07-06 09:02
Tack Björn!
Du har nog rätt där, det är så vackert i den fjorden. Lång är den dessutom.
Mycket fina bilder och dessa fantastiska djupa dalar blir man ju inte direkt mätt av...
Svar från Margareta Cortés 2016-07-06 09:03
Tack Mikael!
Tror aldrig man ledsnar på de dessa vyer.
Bra bilder här får man en uppfattning om det storslagna
landskapet.En fin stenbro till med imponerande högt valv.
Kyrkan här har också drakmotiv som den förra.
Svar från Margareta Cortés 2016-07-06 09:04
Tack Bo-Lennart!
Storslaget är det verkligen där.
Stenbron var även den fin och kul med kurvan som korsade sig själv.