och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Lite Visby.

Klev på en båt i Stockholm och hamnade i Visby. 

Ja! Båt och båt, den kallas visst för fartyg för den var ganska stor.

Vår hytt hade balkong så där kunde jag sitta och titta på havet och hur solen gick ner.

Frukost på balkongen.

Sedan kunde vi börja spana efter Visby.

Tur att min rygg nu börjar bli bättre och bättre efter att fått RF, det är som ett under att kunna gå lite mer. För nu var det lång väg in till stan och uppförsbacke mest hela tiden. Varmt var det också.

Vi slinker in  genom muren.

Och kommer in på Södra Slottsgränd. Ser att rosorna blommar i Rosornas stad.

Förra gången jag var i Visby så startade det i strålande solsken och mycket varmt, ungefär som nu. Men blev ett rent otroligt busväder med regn och åska som slog ut elen i hela Visby. Hann inte se så mycket och upptäcker här att den här delen av stan har jag inte sett eller varit i. 

Ruinen här är efter två kyrkor. S:t Per och S:t Hans. Tillsammans var de en gång i tiden Visbys största kyrkor. Man har hittat runstenar och en bit hednisk bildsten i S.t Hans, så troligen ligger kyrkan på en gammal kultplats.

Vägen upp till Visby var uppför hela tiden men vi har tydligen inte kommit högst upp än, utan vi tar Trappgränd ändå mer uppför.

Där uppe ser en stor ruin som sträcker sig upp bakom de små fina husen.

Letar oss fram till ruinen som är en del av det gamla tjärkokeriet, där behöver jag vila lite och hittar en plats i skuggan medans maken och min kamera fortsätter en bit för att se hur det ser ut på andra sidan.

Han hittar Kvarntornet, Skolporten och lite annat.

Bra ibland att ha en duktig assistent.

Jag har vilat klart och vi kan fortsätta njuta av Visby lite till. Är man i rosornas stad så måste det bli lite bilder på rosor också.

Jag såg även många fina dörrar här.

Såg inga väggmålningar, men några buntlådor var dekorerade.

Åh, tänk de har pingviner även i Visby.

Vi lämnar stan via Skansport.

På vägen tillbaka till vår "båt" såg jag ett exempel på återvinning. Funderade först på varför det satt en brandsläckare vid promenadvägen, kanske bra att ha om det skulle bli skogsbrand, men den här var omgjord till fågelholk.

 

Dags att fara vidare. På nyheterna pratas det om algblomning i de här trakterna och det ser vi på vägen ut.

Inne i stan då vi satt och njöt av atmosfären träffade vi på en amerikan, han berättade att han kommit dit med det här segelfartyget och att de skulle åka ungefär samma sträcka som vi. Fast de hade startat i Tyskland, åkt via Norge och Danmark innan de kom till Visby.

Inlagt 2022-07-27 11:09 | Läst 1508 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kul att få den här rapporten! Jag tyckte det var förskräckligt att Gotland satsade på den där bryggan för kryssningsfartyg. De besökarna bor ju ombord och hinner bara nöta lite på gatstenarna innan de drar iväg igen. Och nu har Regionen byggt en jättejobbig gångbro med trappor. Svindyr satsning med resultat som man bara kan skaka på huvudet åt.

Satsningen på kryssningsbåtarna har i alla fall haft nåt gott med sig! Du och maken kom till stan igen!

Jag är väldigt imponerad av din orienteringsförmåga. Jag har ju bott i stan och jobbat där med stadsbyggnad och hittar sämre. Bra bilder också, även maken kan få till det!

Det är 43 meter mellan havet och Österport/Skolporten, och den höjdskillnaden märks rejält. Särskilt ihop med gatstensbeläggningen. Den känner jag mig ansvarig för. Lyckades övertala kommunen att ersätta halvdan asfalt med sten i ett 25-årsprogram. En förmildrande omständighet, hoppas jag, är att det anlades borgmästarstigar, lite slätare ytor att ta sig fram på till fots eller med barnvagn.
Svar från Margareta Cortés 2022-07-27 11:46
Tack Måns för en lång och trevlig kommentar.
Håller med om den förskräckliga bryggan, bara den kändes lite skrämmande för mig som inte kunnat gå något speciellt långt på senaste året. Men den var inte värst, trappan över vägen var både skrämmande och jobbig. Letade efter något annat alternativ att komma över vägen, men det hade de byggt in rejält. Gick inte.
Trevligt var det att komma tillbaka till Visby, även om det blev lite kort och eftersom det var mycket varm dag så gick vi tidigt vilket blev att inga butiker var öppna.
Förra gången jag var dit kom vi in nästan mitt i stan och tänkte inte på vilken höjdskillnad det var, tänkte på det först då vi gick tillbaka och det inte var något jobbigt alls.
Vilket trevligt reportage och vilken njutning med vyerna från båten. Härligt att åka båt om det är bra väder. Skojig fågelholk :) Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Margareta Cortés 2022-07-27 12:32
Tack Johnny!
Sitta på balkongen och njuta av utsikten var inte så dumt och Visby skulle behöva ett längre besök någon gång framöver så jag kan gå mer.
Trevligt reportage från Visby.
En stad jag gärna besöker igen.
Det sista fartyget hade jag gärna kryssat med :-)
Mvh Bengt
Svar från Margareta Cortés 2022-07-27 12:36
Tack Bengt!
Hade nog också gärna bytt fartyg, den vi träffade berättade att de gick för segel ibland och då fick passagerarna gå ut i små båtar för att fota.
Men såg att högst upp i ena masten ryker det så här går den för maskin.
Vi hade lite tur i vår stora båt att eftersom de nu inte får gå till S:t Petersburg så var det bara 45% beläggning. Ingen trängsel med andra ord.
Jag hade inte en aning om att det fanns hytter med balkong på Gotlandsbåtarna. Det ser otroligt lyxigt ut att sitta där både vid solnedgången och för att äta frukost. Visby har mycket trevligt att bjuda på och du bjuder på en riktigt fin rundtur. Kul att du kan ta dej runt så här pass bra ändå och att du dessutom kan skicka iväg en assistent som fotar lite är ju en extra bonus. Rosorna gör sej väldigt bra på de färggranna husen och Visby ska ses i solsken tycker jag, även om det kanske blir i varmaste laget.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2022-07-27 12:57
Tack Lena!
Visserligen gick båten till Visby och kan väl kallas för gottlandsbåt just då, men vi skulle vidare så det var en kryssning åt. Bra att komma runt lite då man har svårt att gå.
Min läkare har gjort underverk med ryggen så att kunna gå så här långt var lycka.
Sol och Visby är nog en bra kombination och fint att få se mer i den staden.
En bra assistent är guld värd.
Som vanligt ett jättefint reportage från dig! Glädjande att ryggen har blivit en aning bättre.
Svar från Margareta Cortés 2022-07-28 11:12
Tack Christer!
Visby har mycket att bjuda en turist på.
Det är faktiskt så skönt att märka att ryggen blir bättre för var promenad jag gör.
Visby är jättefint med gränderna, rosorna och så alla ruiner.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Margareta Cortés 2022-07-28 11:13
Tack Bjarne!
Visby gör verkligen skäl för sitt smeknamn.
Intressant läsning och fina bilder, som vanligt. En sådan balkong är ju guld värd när det är fint väder och man kan sitta där ute och inta måltider, under de förutsättningar så skulle man ju kunna tänka sig att åka båt. Dessa kullerstensgator och putsade hus med rosor eller stockrosor är ju så gemytligt. Har aldrig varit på Gotland så mina tankar går till Bornholm, som har liknade hus och gator.
Svar från Margareta Cortés 2022-07-28 11:16
Tack Peter!
Ingen sjögång hade vi heller, så balkongen var flitigt använd. Mysigt att sitta där och läsa.
Visby är fint och även Bornholm fint och dit är det lite lättare att ta sig. Vi hade planer på att åka dit i våras, men en massa läkarbesök kom emellan. Kanske kan bli en hösttur.
Förstår att du längtat att åka iväg, och det verkar rätt behändigt med kryssning. Tycker det verkar bra jobbat av dej med promenaden också!
Fint med rosorna!
Svar från Margareta Cortés 2022-07-28 11:17
Tack Lena!
Härligt att komma iväg och se annat än husväggarna. ;)
Pandemin med isolering var inte kul.
Men nu är jag på gång och vill leva normalt.
Tack för rundturen Margareta, har aldrig varit på Gotland, i mina ögon påminner mycket av bilderna om Skåne och Själland. Det var en alldeles väldigt stor båt att åka med, brukar vara mycket bekvämt. Gillade brandsläckaren/fågelholken - fiffigt!
Svar från Margareta Cortés 2022-07-29 13:43
Tack Stefan!
Det var andra besöket för mig, men blev nästan lika kort förra gången då vi råkade ut för oväder.
Nu va det mer min kropp som begränsade mig.
Båten var stor, men inte så mycket folk då det bara var 45% beläggning. Ganska skönt.
Fina bilder från Visby. Känns som en riktigt fin sommarstad där på Gotland.
Rolig läsning och den sista segel”båten” som amerikanen hade var mäktig :)
Svar från Margareta Cortés 2022-07-29 13:45
Tack Joakim!
Är nog en fin sommarstad, vi hade tur som inte var där under politikerveckan, då är det nog svårt att ta sig fram.
Fast det var inte den amerikan som vi träffade som ägde segelfartyget, utan han var passagerare på den.
Den skutan lär vara ganska så lyxigt inredd.