och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Longyearbyen och nu är resan slut.

Slutligen är vi tillbaka där vår resa startade, i Longyearbyen. Det är morgon och när jag kikar ut är det den svenska isbrytaren Frej som jag ser. Undrar varför den är här.

Ofta när de här små fartygen, som vi gör dessa svalbardsäventyr med, kommer tillbaka till kaj så får vi ligga på redden. Det är bara för att något stort fartyg kommit in och fått vår förbokade kajplats. Nu är det sent på säsongen och tydligen gott om plats vid kajen.

Sista frukosten ombord.

Sedan lastas bagaget  och även oss pasagerare av, vi får en sista tur in till stan innan det sedan är dags för transport till flygplatsen.

Lite småregn kan inte hindra oss från att ta en runda och se om stan är sig lik.

Lite är sig likt, men jag ser tt det hr byggts en hel del sedan jag var här senast.

Någon som inte verkar gilla just den skylten.

Borta vid Kyrkogården är det sig likt. 

Även här.

Men nere i byn byggs det för fullt.

Forsen genom byn måste fixas till före vintern.

Vi drar oss bort mot Kyrkan. Staketet och lekplatsen är ett av de nya dagis som växt upp. De höga staketen är inte bara för att hålla barnen kvar på området, de fungerar även som skydd för att hålla rymmande hundar och isbjörnar borta från barnen.

I den lilla fina kyrkan kan man ta en fika eller bara sitta och koppla av en stund.

Datumet vid den här minnesstenen skvallrar om att någon härifrån var med på Utöya och inte kom tillbaka.

Ett typiskt landmärke I Longyearbyen.

På posten och även en del andra platser får man inte ta med sig vapnet in.

Inne på matvarubutiken har de vapenskåp för kunderna.

Och på restaurangen på hotellet är det inte så vanligt att det kommer in någon isbjörn.

Fast inne i en butik träffade jag på en liten söt hundvalp.

Vi tar i alla fall en lunch på Kroen, där tronar Lenin bakom alla spritflaskor. Han lär vara en gåva från Barentsburg.

Slutligen, för den som är intresserad, så är det här vår rutt på resan. Äventyret gick under namnet Upptäcksresa Svalbard runt och arrangör var Polar Quest.

Inlagt 2015-10-15 12:37 | Läst 7958 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det var spännande att följa med och du har fina bilder som vanligt Maggan :-)

mvh Tommy
Svar från Margareta Cortés 2015-10-16 03:32
Tack Tommy!
Kul att du ville hänga med på denna lite gungiga resa.
Spännande att få följa er på resan.
Fina bilder
Marianne
Svar från Margareta Cortés 2015-10-16 03:40
Tack Marianne för alla trevliga kommentarer.
Hej,
Det är en intressant by, här kan man hålla igång.
Ha det bra
Bob
Svar från Margareta Cortés 2015-10-16 03:42
Hej Bob!
Jo det är ett ställe där de vet att umgås på kvällarna. Stamborden på Kroen brukar vara välfyllda.
Mycket har ändrats sedan jag var där, och det är ett helt annat sätt att förflytta sig och bo, än när man går, och bär allt på ryggen. Man få ju se mer på det här viset.
Svar från Margareta Cortés 2015-10-16 03:44
Tack Jan-Olof!
Vandra är inget dåligt alternativ, men allt har blivit så genomreglerat där nu. Inte bara att dra iväg, många tillstånd behövs.
Intressant berättelse och kul att få se vardagsbilder från en plats där man annars mest brukar få se bilder av is, snö, vidder och isbjörnar. Man glömmer ju lätt att även de (för de flest av oss) mest exotiska platser har en vardag.
Ofta kan skyltar på främmande platser på ett lite indirekt sätt berätta ganska mycket om platsen.

PS
Bysten på Kroen föreställer nog Lenin, inte Stalin :-)
Svar från Margareta Cortés 2015-10-16 03:18
Tack Martin. Klart du har rätt, att det är Lenin, var lite trött när jag skrev och tänkte inte till ordentligt. Ska genast ändra i texten.
Du har även rätt i att de flesta tänker isbjörn när de hör ordet Svalbard, men det är ju så mycket mer. Åker folk dit så blir de besvikna om de inte får se någon isbjörn, men tänker inte på att de fått uppleva ett så fantastiskt landskap och miljö.
Det har varit mycket intressant att följa på den här resan. Massor av vackra landskapsbilder och inte minst många detalj bilder. Som vanligt också många fina informationer och att du har varit där tidigare gör det ännu mer intressant.
Tack och hälsningar från Erik / DK
Svar från Margareta Cortés 2015-10-16 07:54
Tack Erik!
Kul att du ville följa min resa där, Svalbard har så otroligt mycket att ge, nya intryck varje gång.
Fina och intressanta bilder (som vanligt, man har blivit bortskämd). Kul med kartan!

Jag råkade nyss läs om Nansens resa med Fram 1893-96. Båten var ju inpackad i åratal i isen, drev med den och kom så småningom till Svalbard (nånstans vid eran punkt 7) dock utan att ha passerat Nordpolen. Nansen försökte åka skidor till Nordpolen, kom inte fram, men tog sig ändå söderut med sin kompis. Ombord hade dom det oftast rätt bra, vissa likheter med eran resa, men väldigt enahanda utom då isen tog tag och båten var på vippen att krossas.
Svar från Margareta Cortés 2015-10-16 08:00
Tack Måns!
Läste om den resan också, men det var några år sedan. Vid ett besök i Oslo var jag dessutom på Frammuseet och där får man gå ombord och se hur de hade det. Om jag inte minns helt fel så kom Fram till Virgohamna när Andrée och co. var där. Då visste de inte hur det gått för Nansen. De var antagligen på eller på väg mot Frans Josefs land.
Börjar glömma lite av dessa historier, dags att läsa om.
Fina bilder från byn" kul att följa med och allt har ett slut.
Isbrytaren Frej har varit med isbrytaren Oden på expedition
till Arktis.
Svar från Margareta Cortés 2015-10-16 08:02
Tack Bo-Lennart!
Allt har ett slut och tyvärr även resorna i Svalbard, lärde mig på den resan att i Finland säger man Spetsbergen om hela Svalbard. Du verkar vara påläst om våra isbrytare, går kanske att googla.
Tack för den trevliga resan Margareta. Kul även att se att de satsar och bygger så mycket.
Svar från Margareta Cortés 2015-10-16 08:04
Tack själv Ingemar för alla trevliga kommentarer. Mellan mina två första resor hade det inte förändrats så mycket, men nu vid detta besök var det stor skillnad, fast vi hörde av medpassagerare på flyget hem att det blivit kärvare tider nu och måga skulle friställas vid Sveagruvan.
Man undrar lite hur många sjömil er resa blev..? Ser ut att ha varit en rejäl sträcka! Och som sagts våra isbrytare brukar ganska ofta bli engagerade/inhyrda för vetenskapliga expeditioner. Tror USA har hyrt in vår största några gånger bland annat, eftersom dom själva inte har några rejäla isbrytare.
Hälsn!
Svar från Margareta Cortés 2015-10-16 08:07
Tack Jan!
Vi fick besked om hur långt vi färdats vid vår sista genomgång men minnet är kort, antar att vi får det skriftligt i den resejournal som kommer hem i brevlådan sedan. Kan återkomma om det.
Riktigt trevligt att få följa med i denna resa. Något man själv vill göra i en framtid.
Ha det bra!
//Micke
Svar från Margareta Cortés 2015-10-16 08:10
Tack Mikael!
Passa på och åk nu om du vill dit upp, märkte att regler förndrats en hel del från vår första resa tills nu. Säkerhetsavstånd ökas och det är nog inte så konstigt då det hänt olyckor då det funnits oansvariga färdledare som tvingat den vana fartygspersonalen att gå närmare än vad de ville. Har dock inte hört om någon svensk arrangör som gjort något sådant.
Tack för en mycket trevlig resa och för att du visar rutten. Jag kommer nog att gå tillbaka och titta igenom dessa inlägg igen för jag har missat flera.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2015-10-16 08:42
Tack Lena!
Kommer att bli kul sedan att få ta del av din kommande resa dit.
Den här resan, om att få komma runt hela ön har vi velat göra länge, men alla årstider kommer man inte runt för isens skull.