och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Nämforsen

I dag har vi tänkt oss att besöka Nämforsen, länge sedan jag var där senast så det ska bli kul att komma dit igen.

Även från Väja som vi passerar på vägen har jag en massa minnen från mina tidiga år, men mest från att där luktade det så illa. Där luktar det av det där som inte rimmar på skit. En annan minnesregel var visst, sulfat luktar inte mat. Altså det är sulfat som stinker.

I Solefteå upptäcker vi att det finns en hoppbacke högt uppe på berget så vi åker upp för att se om utsikten över stan är bra därifrån.

Den kan man gå upp i så vi klättrar upp. Jag är väl inte direkt höjdrädd men nog sög det till en hel del i magen när jag kom dit upp. Högt var det men utsikten var god. Hela stan låg för våra fötter.

 

Vi åker över Faxälven.

Järnvägsbron i Forsmo liknar ett mekanobygge, men det här verkar vara ett stadigt bygge.

Solefteå kallas för nipornas stad, och även utefter hela Ångermanälven kan man se dessa nipor.

Den hängbron kändes ganska så smal och osäker ...

...men den var även framkommlig med bil. Bara inte en för bred bil.

 Så var vi framme vid Nämforsen som ligger vid Näsåker. Från Näsåker har jag ett ganska så starkt barndomsminne. Det var midsommar och mina föräldrar passade på att extraknäcka i Näsåker med att sälja glass och varm korv. Den helgen som jag kommer ihåg var det väldigt varmt och kolsyreisen som man hade på den tiden, för att hålla glassen kall, den smälte och glassen likaså. När den sen blev frusen igen gick den inte att sälja så jag och min bror fick äta så mycket glass vi ville och det gjorde jag. Sedan åt jag inte glass på 15 år.

Men här vid Nämforsen finns det minnen från bra mycket längre tillbaka i tiden. Det finns mängder med hällristningar.

 Här och i närliggande områden finns det ungefär 2.300 ristningar. Man tror att de äldsta gjordes för omkring 4.000 år f.Kr.

Vid kraftverket var det inte lätt att hålla kameralinsen torr, det forsade och fräste eftersom slussarna var öppna.

 

På andra sidan om kraftverket och bron flöt älven lungt och stilla.

Det fanns något som vi såg så gott som överallt där vi åkte fram på den här semesterresan och det var LOPPIS. Tror att varenda liten by och samhälle hade minst en loppis. Skyltar om det såg jag överallt. Undrar vem som handlar på alla dessa.

Även vi hamnade lite ofrivillgit på en loppis i Edsele, fast vi handlade inget utan slank in för en fika och det ångrade vi inte. Hembakt tunnbröd med ost och skinka, bredda medans vi väntade det smakade mums.

Sedan gick vägen hemmåt.....nja inte riktigt hemmåt förståss utan tillbaka till Björkudden där vi visste att en god måltid väntade oss till kvällen.

 

 

Inlagt 2011-08-07 20:20 | Läst 5282 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Som vanligt otroligt fina bilder, och som vanligt så känns det liksom som om man reser med dig...häftigt!
Själv har jag oerhört svårt för loppisar, har det jag behöver - och skulle nog aldrig ställa mig på en sådan....röjröj du vet...:-)

Sista bilden är så himla häftig. Terje har varit hos sin pappa i Norge idag och fotat i "gråväder", och alltså...varför gör man inte det mer..?

Må så gott och kram! :-)
Svar från Margareta Cortés 2011-08-07 20:40
Tack Maria!
Det är väl röj, röj som folk har gjort eftersom det fanns så enormt många loppis, antar jag. Undrar verkligen om de får folk till alla. Själv brukar jag köra till Myrorna då röjarlusten överfaller mig, har inte saknat något som körts dit.
Jag gillar också bilder med häftig himmel men inget som säljer på bildbyråerna, de vill ha luftiga sommarmoln och sol för att locka hit turister.
Kram
Aj lavv Sviden.

Härliga semesterbilder o dessutom så pockar du på mitt sjukliga begär efter skyltbilder. Hur många loppisar finns det?

Tommy
Svar från Margareta Cortés 2011-08-08 14:55
Åker du norröver så kan jag garantera att du skulle få ditt lystmäte av skyltar. Iaf loppisskyltar. Det finns massor av dem och lika många eller kanse fler loppisar.
Vad trevligt att få se lite bilder från Nämforsen. Jag brukar åka ned dit för att fika på mina resor norrut. Imponerande att du vågade klättra upp i hoppbacken :-). Jag antar att ni körde turistvägen längs älven.
Svar från Margareta Cortés 2011-08-08 14:57
Vet inte vad den vägen kallas som vi körde till Nämforsen men det var på norra sidan och den väg som går närmast älven. Mysigt och vackert därutefter kanske samma väg som vi färdades på 50-talet.
Intressant läsning och fina bilder. Loppiskollaget är super!
Svar från Margareta Cortés 2011-08-08 15:41
Blev nästan fantatisk och min fick nästan spatt på mig när jag ville fota dessa skyltar...;) Tack Arne!