och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Nostalgi

Blev mycket nostalgi i helgen.

Vi hamnade i Motala efter att först varit och besökt dottern i hennes nya sommarstuga.

Checkade in på hotell Nostalgi som ligger i Motala hamn.

Där ingår inträdet till Motala motormuseum, eftersom det var museet som gjorde att vi hamnade där så passade det bra. Vi slank in och fick oss en riktig nostalgitripp.

Precis innanför dörren står det en vackert röd brandbil av modell äldre.

Brandsprutan var av lite annorlunda modell än den vi har står här hemma. Får inte vara för stora bränder som man ska släcka.

En hel del stora fina Rolls Royce trängs om utrymmet, många bilar är det och trångt står de så man får ofta nöja sig med att betrakta dem från ett håll. Men nog är de pampiga. Som den här från 1939. Den kallas för Ambassad bilen eftersom de har tjänstgjort på Engelska ambassaden i USA 1939. Både Winston Churchill och Franklin D Roosevelt lär ha åkt i den.

Fram till 1933 var RR-märket, som pryder kylaren på alla Rolls Royce, rött. Efter det så målades det i svart. Royce avled samma år, men trots det så hävdas det att den svarta färgen inte beror på hans död.

Lite intressant information om kylarprydnaden.

Som ser ut så här.

Ford har också en väldigt tjusig stor bil. A-Ford Roadster.

Det är inte bara bilar som är utställda här finns en hel del tillbehör för billivet också. Som picknickväskan som står bland de stora flott bilarna. Den ser en aning bekant ut, för jag minns att i mitt föräldrahem så fanns det också en väska som togs fram då vi skulle iväg på tur.

Vår väska var nog något enklare i utförande, tycker mig se den på den här gamla bilden från 60-talet då min mor har fått i gång gasolköket. Undrar vad det vankades för middag där. Gissar på att det är potatis i undre kastrullen. Det där campingbordet har jag fortfarande kvar, men stolarna har försvunnit.

Även campingbordet fanns här. Här med en svart Bubbla

En svart Bubbla hade vi också men första bilen var en Fiat 500. Så stolta vi barn var då pappa köpte vår första bil på 50-talet. Men sådan träsmak det blev i baken för baksätet var som att sitta på en träplanka ungefär, tills mina föräldrar la dit en madrass som jag och brorsan kunde sitta på.

Vi vandrar vidare på museet och hittar första elbilen. Lite annorlunda än Teslan.

En Tatra, tillverkad i Tjeckoslovakien.

Vem minns inte "Steve med Lloyden" från Sven Melanders sketch.  Där lyckades han hetsa bilen till stordåd, men i verkligheten hade den här bilen en slö motor och i övrigt av dålig kvalité.   Den här bilen köpte förra ägaren 1974 för 40 kr.

Sedan kom vi till kändisbilarna som Karl Gerhards bil.

Kar de Mummas Rolls Royce.

En stilig lastbil.

Här har vi ett riktigt fartvidunder, en T-Ford Speedster från 1912.

Fast den Forden hade nog lite svårt att hävda sig mot Silver Streak Jet Mark II med 25000 Hk. med en flygplansmotor med efterbrännkammare.

Bränsleförbrukning ca. 250 liter/minut och gjorde 180 km/tim. på tomgång.

Med den bränsleförbrukningen skulle det vara bra med de här humana bensinpriserna. Vi försökte tanka där och få Super 99 för 79 öre/litern men det lyckades inte.

Sådan här strut hade min pappa då han körde mototcykel på 50-talet.

Det här var bara en liten bråkdel av alla bilar på museet, men här finns en hel del annat att se och minnas tider som var, så det kommer med all säkerhet en fortsättning från Motala motormuseum.

Vi går inte ut från museet än, men tar en lien paus vid jukeboxhörnan.

På återseende!

Inlagt 2022-08-10 10:36 | Läst 1901 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det var verkligen en nostalgitripp av högsta rang, vad roligt att se dessa gamla vackra bilar. För visst var dom vackrare förr tycker jag iaf, intressant att läsa om det också. -Bra!
Svar från Margareta Cortés 2022-08-11 11:37
Tack Morgan!
Visst var bilarna vackrare förr. ;)
Härligt reportage! Lockade till noga läsning och noga titt på alla bilderna. Fin inblandning av egna minnen från Fiat 500, picknickar och campingbord.

Apropå Lloyd:

På 1950-talet hade teknologernas tidning "Blandaren" en (fejkad) annons: "Köp Flloydbilen, vägarnas mest omkörda vagn."
Svar från Margareta Cortés 2022-08-11 11:38
Tack Måns!
Fanns väldigt mycket att se där på museet, enda nackdelen var att de stod ganska trång så man kunde bara se dem från ett håll.
Kul annons av Blandaren.
Många fina gamla saker, riktigt roligt att se. Allra mest uppskattar jag dina insprängda privatbilder, dom ger stark igenkänningskänsla. Härlig kavalkad av spännande bilder. Hälsningar/ Björn
Svar från Margareta Cortés 2022-08-11 11:40
Tack Björn!
Det var många minnen som väcktes till livs där.
Även när jag letade reda på mina gamla bilder, minns att vid det campingstället så var det massor med broms som var så ettriga.
Wow vad trevligt reportage. Måste göra ett besök.
Å dina bilder från förr häftigt
/N
Svar från Margareta Cortés 2022-08-11 11:41
Tack Nini!
Ett ställe som är väl värt ett besök, var egentlig min man som ville dit men jag hade också glädje av besöket.
niniz 2022-08-11 12:22
Fick lust att titta igen mer noga.. en sån dockvagn hade jag i rött.
Himla kul ställe
Tips till din man finns ett motormuseum i bjursås dössberget. Gratis inträde ;)
Svar från Margareta Cortés 2022-08-11 12:46
Tack för det tipset Nini!
Ska lägga det på minnet, kommer säkert åka dit eftersom en va mina vänner har flyttat till Bjursås och vi har lovat att komma och hälsa på.
Intressant och många fina bilder (bilar). Ett sådant campingbord med pallar hade mina föräldrar också. Ändå lite konstigt att man hade med sig ett bord, man hade ju inte mer plats på den tiden men ett campingbord hängde med
Svar från Margareta Cortés 2022-08-11 11:42
Tack Peter!
Nä, bilarna var inte så stora, men de där campingborden var nog på modet då så då var det klart att de skulle med.
Här var det mycke nostalgi och blänkande lack. Jag är väl inte så där jätteintresserad av gamla bilar men jag tycker detaljerna runt omkring är kul att se, som t ex picknickkorgen och campingmöblerna. Kul också med dina gamla bilder. Jag minns den där ketchupflaskan, Felix var det väl.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2022-08-11 11:44
Tack Lena!
Här på museet fanns det många detaljer och mellan bilarna.
Är ganska säker på att ketchupen är Felix. Ser att pappas obligatoriska hårda bröd också är med.
Vilket ställe! Det har jag missat helt. Jag gillar verkligen gamla bilar och andra fordon. Kul inslag med de svartvita bilderna på din mor och familjen. Den stiliga lastbilen med alla gamla grejer på flaket gillas lite extra. Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Margareta Cortés 2022-08-11 11:46
Tack Jonny!
Det var ett välfyllt museum. hur mycket som helst att titta på.
Lastbilen var snygg med sitt trächassi.