och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

På väg mot nya mål.

Den här gången startar vår resa i Glasgow i Skottland, men staden Glasgow var lite utöver själva resan så till den återkommer vi senare. Vi tar och börjar med en bussresa och ser var vi hamnar i dag. Åker man buss så blir det inte så många fototollfällen. Visserligen får man se det vackra skottska landskapet förändras där utanför bussfönstret och några minnesbilder vill jag ha.

Vi ser ett ganska kargt landskap och en del vackra sjöar som Loch Lomond eller Loch Laomainn som den heter på gäliska. Det här är Storbritaninen största sjö.

Här kan det passa att klicka in och lyssna på "The Bonnie Banks O' Loch Lomond ".

När vi åkt ungefär halvvägs av dagens etapp ser vi ett vackert slott. Det är Inveraray Castle. Här låg tidigare en fästning  men under 1740-talet byggdes det här slottet i fransk châteaustil. Ingen dålig bostad för hertigen av Argyll och hans familj. Om det är någon som tycker att det ser lite bekant ut så kan du ha sett TV-serien Downton Abbey fast då kallades det för "Duneagle".

 I dag är det någon form av bilträff vid slottet och vi möter en hel del fina bilar.

Själva byn Inveraray ligger vackert vid en havsvik, eller  en fjord som de säger i Norge. Har man tur så kan man få syn på båder sälar, delfiner och brugd här. Vi ser inga men beundrar den gamla stenbron på "The Old Military Road".

Inveraray är ett vackert litet samhälle som tydligen drar till sig många turister.

Men här kan vi inte stanna hela dagen, vi ska vidare. Vi far igenom den här portalen och vår buss får precis plats.

 Vi kan inte klaga på vädret, det skotska vädret bjuder på mycket solsken.

Plötsligt får jag lite vibbar från barndommen och min brors mekanobyggen. För visst ser det ut som om någon byggt med Mekano här fast i lite större skala.

Det vi ser är Connel Bridge. Från början var det enbart en järnvägsbro men senare kunde man även få över bilar genom att köra upp dem på en "charabang" en slags vagn som kunde köra på räls och ta en bil i taget.

Vi tar en sista titt på det vackra landskapet och de blommande ärttörnen.

Så har vi kommit fram till dagns mål, nämligen Oban.

 An t-Òban heter staden på gäliska och det betyder "Den lilla viken".

Högt uppe på höjden syns McCaig's Tower. Namnet har det fått från  John Stuart McCaig som lät bygga det som ett monument för sin familj och även för att ge arbete till de lokala stenhuggarna under vintermånaderna. En imponerande byggnad där han hade stora planer med konst och statyer av sig själv och släkten men en hjärtinfarkt satte stopp för dessa planer. Tornet blev bara ett skal. 

Men Oban var bara början på vår resa och nu när vi komit fram till starten för äventyret, tar vi farväl av vår skottske guide. Han förklarar att mönstret i kilten som han har på sig inte är hans släkts mönster utan det är guidernas färger.

Efter diverse små bestyr med tull och inspektion av fartyget från myndigheterna i Oban, får vi äntligen gå ombord. Trots att vårt fartyg M/S Quest kom hit för två dagar sedan, har de fått ligga på redden och vänta till säkerhetsproceduren med att ställa upp ett litet staket på kajen var klar.

Men när staketet är på plats är det bara att visa upp passet och några i vårt sällskap blir utvalda för säkerhetskontroll och det känns bra att få gå ombord och inspektera vårt nya hem för de följande åtta dagarna.

Det ska bli spännande och trevligt att bekanta sig med medresenärerna och fartygets besättning. Innan vi får kasta loss och lägga ut har vi den obligatoriska säkerhetsgenomgången med flytvästar och livbåtar men sedan så är det äntligen dags.

Nya vyer öppnar sig.För att få lite storleksordning på landskapet så förstora gärna så att du ser huset nära stranden. Det ligger framför den stora klippan.

Och efter middagen sänker sig kvällen över Hebriderna. Än så länge är vi i de Inre Hebriderna.

Tar en till på "whiteboardtavlan" för att se vad som väntar i morgon. Det ser givande ut.

Medan solen förvandlar hav och himmel i nya färger, kryper vi till kojs. Drömmer förhoppningsvis om trevliga landstigningar i en spännande arkipelag i både de innre och yttre Hebriderna.

 

 

Fortsättning på resan

Inlagt 2014-05-06 13:41 | Läst 6246 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Härliga resor ni gör.
Tack för att vi får följa med
Marianne
Svar från Margareta Cortés 2014-05-07 08:03
Tack Marianne, en härlig resa var det.
Vilka fina biler - vilken härlig resa - är ni alltid på väg....kul att du delar med dig! Ha det gott! // Sören
Svar från Margareta Cortés 2014-05-07 08:04
Tack Sören. Inte alltid på väg men har ju lite att ta igen nu efter tiden med kryckor då det inte blev något resa utav.
Spännande!
Det känns lite som "på spåret" när man följer med på dina resor. Man undrar vart vi kommer hamna härnäst =)
Svar från Margareta Cortés 2014-05-07 08:06
Tack Tommy! Lite så är det nog att resa med PolarQuest och deras expeditionsresor. Då är det flexibilitet som gäller och man får se var man hamnar. Vädret styr mycket då. Nu hade vi tur med gynnsamma vindar.
Härligt Margareta. Vi vet ju alla att du är duktig på att förmedla era resor och jag känner att även detta blir spännande!! Skottland skulle jag gärna åka till vid tillfälle. Men snart har jag kanske sett allt ändå?? ;))
Kryssa lugnt och jag ser fram emot fortsättningen. Och glöm inte att köpa en kilt till din man!! ;) Hälsningar, Peter.
Svar från Margareta Cortés 2014-05-07 08:09
Tack Peter! Skottland visade sig från sin bästa sida och gav mersmak. Blev tyvärr ingen kilt till maken men jag fick veta varför skottarna bär kilt ;) Vår medföljande historiker hade sina egna åsikter om det.
Fina o intressanta bilder, man blir sugen på att åka dit! Hils, LO
Svar från Margareta Cortés 2014-05-07 08:10
Tack LO! Skottland gav mersmak.
Hej,
Det här blir en spännande resa. Vi ser fram mot allt ni sett i Skottland.
Säkert en fin båt.
Ha det bra
Bob
Svar från Margareta Cortés 2014-05-07 08:12
Tack Bob! M/S Quest är nog en bra båt om det inte gungar av "gammal sjö" då föredrar jag en annan skuta. Skottland bjöd oss iaf. på många fina upplevelser.
Härligt reportage från Skottland. Staden Oban hade jag förmånen att besöka, när jag jobbade i Skottland år 2000.
Ha det fint!
Jon Anders
Svar från Margareta Cortés 2014-05-07 08:14
Tack Jon Anders! Nu har jag varit i Oban två ggr utan att sett så mycket av den ändå. Lite brått att komma ombord och likaså på återvägen var det flygtider att passa. Men den såg fin ut på håll.
Oj Oj,
nu blir det riktigt spännande inför kommande inlägg. Det här är definitivt områden som intresserar mej. Tjusiga bilder från Skottland som visade upp sig i förvånansvärt vackert väder. Jag har jobbat i Skottland i perioder och upplevt mycket dimma och regn. Trots det finner jag landskapet fascinerande.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-05-07 08:16
Tack Lena! Måste säga att Skottland sparade de fina dagarna tills vi kom dit, mycket sol och lite regn. Många upplevelser som jag nu sparat i minnesbanken.
Fantastiska bilder. Och ett bra och mycket trevligt resereportage. Inspirerande.
En gång har jag varit i Skottland, följde yngsta dottern dit, hon skulle läsa vid universitetet. Det var en resa som gav mersmak....än mer så när man nu ser dina fantastiska bilder. Sången du länkar till har jag med mig sen barndomen...jag blev helt sentimental kände jag....vet inte varifrån jag fått den kopplingen kanske någon gammal matinefilm...
Svar från Margareta Cortés 2014-05-07 08:19
Tack Annelie! Sången tycker jag så mycket om också. Så passande till den sjön. Få se hur länge det kommer vara Storbritanniens största sjö. Skottarna går ju till val i september.
Underbara Skottlandsbilder! Nu blev man ju sugen på det resmålet också!
/Niklas
Svar från Margareta Cortés 2014-05-07 08:20
Tack Niklas! Visst är det kul att kunna fylla på listan med önskade resmål. Känns som om min bara blir längre och längre ju mer jag reser.
Jag måste kika på dessa hus en gång till så annorlunda arkitektur.
Vilken spännande resa ni skall göra nu igen.
Lycka till och tack för alla dessa underbara bilder.
natti natti
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2014-05-07 08:23
Tack Gun-Inger! De har sååå många fina hus där. Många som en "chocolate box".
Skottland är ett ställe jag bara måste besöka nån gång i livet. Underbara bilder!
Svar från Margareta Cortés 2014-05-08 09:12
Tack Heléne! Skottland är vackert, kan rekommendera en resa dit.
Det är ännu roligare att läsa den här bloggen nu när vi varit delvis på samma ställe. Jag ser på dina bidler att ni troligen parkerade precis utanför vårt hotell i Oban.

mvh Tommy
Svar från Margareta Cortés 2015-08-28 14:45
Tack Tommy!
Ska bli riktigt kul att få följa och läsa om er resa.
Vi kom dit med buss och blev avsläppta nere i hamnen där vårt fartyg låg och väntade på oss, men vi fick inte gå ombord direkt för det var en massa kontroller med myndigheter innan vi fick borda vårt hem inför resan ut i Yttre Hebriderna. Men trots det så kunde vi inte kolla in stan eftersom de inte ville ge oss någon tid, Bara snart!
Snart blev till en timmes väntan. Om en vecka ska jag borda samma fartyg men på en helt annan destination.