och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Rita, måla och fota.

Eftersom det tog ungefär en vecka till  Nordpolen och en vecka tillbaka till Murmansk igen så hade vi gott om tid ombord för diverse sysselsättningar. Många intressanta föreläsningar av ytterst kompetenta föreläsare, var det flera gånger om dagen.

Med ombord hade vi också en konstnär . David McEown han var från Canada och undervisade i vanliga fall på Royalty Ontario Museum i Toronto.

Nu hade vi förmånen att vara hans elever.

Vi började första lektionen med att försöka rita isbjörnar.

Det var inte lätt men alla fick till slut till något som liknade isbjörnar. Mitt allra första försök såg mer ut som en gris. 

Men med lite vägledning så liknade även min gris en isbjörn och stolt kunde jag låta hänga upp den bland de andra på mitt allra första teckningsvernisage i Yamals bibliotek.

Nästa  lektion var akvarell. Fast jag har inte förstått varför vi i Sverige kallar det för akvarell när de i engelskspråkiga länder kallar det för "vattenfärg".

David gör sitt bästa med att försöka inviga oss i färgernas hemligheter. Tänk att kunna måla så som han gör, det ser så enkelt ut och blir så fint.

  

Första lektionen kunde jag vara med på men missade tyvärr den andra eftersom jag fick chansen att besöka maskinrum och det inre av Yamal just då.

Det var inte å lätt att få färgerna att göra som jag ville så jag antar att det skulle behövas åtskilliga  lektioner för min del. Men David var en bra lärare och visade med varsam hand hur vi skulle gå till väga.

Fotografera och teckning fungerar bra tillsammans. Sue Flood,  filmare från BBC, sitter bredd med kameran. Hennes berättelser om hur många filmsekvenser gått till var fängslande att lyssna på. Riktigt intressant att få veta hur de gör för att få till de filmsekvenser som vi sedan kan njuta av på TV. Hon har bl.a arbetat med David Attenborough.

Senare på resan kunde vi även njuta av Davids målningar, han hade en liten utställning.

Marketa Jirouskova, som har många fotografiska utmärkelser bakom sig, hade både lektioner i foto och bildbehandling. Jag var ner i föreläsningssalen och lyssnade, men liksom i teckningen, var det mest för nybörjare.

Verkar vara något trevligt i displayen där.

Även Marketa hade en liten utställning med sina bilder.

David måste ha varit en bra lärare, för jag vet att jag inte kan teckna men med efter lite trevande försök med den första isbjörnen som mer liknade en gris så var det här vad jag lyckades få till.

 

I dag ska jag iväg in till den stora staden igen, men inte till sjukhuset, utan till mitt första besök till sjukgymnasten. Ska bli trevligt med lite omväxling och även att få se vad jag klarar av att prestera där.

Inlagt 2013-04-15 08:48 | Läst 10050 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Du verkar verkligen ha en konstnärlig ådra! Superfina teckningar!
Lycka till hos sjukgymnasten!
Svar från Margareta Cortés 2013-04-15 12:28
Tack Heléne, blir så glad för de vänliga orden.
Sjukgymnasten var hur trevlig som helst och nu känns det äntligen som om jag börjar vara på rätt väg med foten. Små rörelser med välgörande.
Men det var ju jättebra tecknat! Imponerad!
Svar från Margareta Cortés 2013-04-16 19:59
Tack Ingela, inga mästerverk men kul hade jag.
Det här hade jag gillat att pyssla med. Jag tycker du fick till rätt karaktär på dina isbjörnar. Jag skulle ha sagt direkt att det var isbjörn om någon visat mej bilderna. Kul när någon kan inspirera och instruera på ett sätt som får personer som normalt inte tecknar att åstadkomma så bra resultat. Jag tror dock att t ex hästar som motiv hade vållat större problem.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2013-04-16 20:02
"Grisen" den tog jag inte ens med mig hem..;) så illa var den teckningen.
Men det var kul och mycket lärorikt med en riktig lärare som visade hur man gjorde från grunden med trianglar, cirklar och rektanglar då man bygger upp bilden. Hästar har jag inte testat.
Härlig läsning och inspirerande bilder. Blir så sugen att ta upp akvarellmålningen igen så fort jag blir påmind. Men kameran har första tjing just nu, men det kanske kommer :-)
Det är så kul att titta på när någon som kan målar just akvarell.
Akvarell ja, men visst låter det lite finare än vattenfärger :-)
Och dina isbjörnar var jättefina !
ing-marie
Svar från Margareta Cortés 2013-04-16 20:03
Akvarell tycker jag är så vackert och visst har du rätt där med namnet att det låter finare, men jag kan liksom inte sluta fundera på varför vi säger så.