och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Somoramo

Den svarthalsade tranan såg vi tidigare på resan, den sägs komma med budskapet att det är dags för  skörd.  Här i Sakya är det skördetid. Budskapet verkar ha gått fram, eller om det är tvärtom att tranan kom i rätt tid.

Här skördas det på gammalt sätt, det enda som verkar ha bytts ut är slagan, nu kör de med traktor i stället.

Jag vet inte vilket sädesslag de odlar här, men antar att det är korn. Mycket hantverk är det.

Agnarna strös för vinden.

Allt tas tillvara.

Barnen är också med, den stora flickan  kom från skolan och gick direkt ner till skördeplatsen. Hon testade sin engelska på oss innan hon försvann ner för att ta hand om sin lillasyster.

Jag gillar det här redskapet, det verkar vara en kombination av kratta och grep.

Den här lite äldre damen kom upp från området bärandes på en säck. Kanske var det hennes del av skörden. En annan äldre dam kommer fram till mig och pekar på skördeplatsen och säger "somoramo". Inser att hon försöker berätta vad skörd heter på tibetanska.

Sakya är ingen stor stad, men det finns några små butiker. I den här säljer de saker. 

De har även några res tauranter, vi åt inte här utan på vårt hotell.

Undrar om de som bor i den här stan har lika kallt i sina hus som vi har på vårt hotel. Ser ut som de har någon form av eldstad,  kaminrören leds ut genom fönstren.

Rejäla spisar finns till salu. Funderar lite att köpa en till hotellrummet, men kommer fram till att det är ganska skönt att ha svalt i sovrummet och varma långkalsonger.

Staden omges av höga berg där man kan se rester av klosterbyggnader som förstördes under kulturrevolutionen. Några är återuppbyggda igen. Dessa byggnader var säkert vackrare än den stora, i kinesisk stil, som syns i förgrunden på bilden. Den platsen var tydligen någon form av samlingsplats för ungdomar, de här ungdomarna som satt där skilde sig inte så mycket från våra västerländska, av ölflaskor och burkar att döma.

I övrigt  domineras stadsbilden av det stora Sakyaklostret. Det är grått och byggt i en stil som liknar ett fort.

I morgon ska vi till klostret.

Inlagt 2010-12-03 10:53 | Läst 4048 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder och mycket intressant. Fast jag tror du missuppfattat det där med kaminrören ut genom fönstret. Det är ju en Kinaglugg, dvs ett pirattillverkat objektiv, som sticker ut från ett turistgömsle. Dvs de fotograferar turister därifrån. ;-)
Svar från Margareta Cortés 2010-12-07 16:02
Ja men naturligtvis har du rätt, att jag inte tänkte på det...;)
Så konstiga som vi såg ut kan jag förstå att de låg i gömsle.