och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Vandring vid vulkanen Arenal

Blev mycket motion den här dagen, först vandring uppe vid hängbroarna och på eftermiddagen drog vi iväg till vulkanen Arenal. Vädret var strålande och så här mycket hade inte vulkanen visat sig tidigare.

Vi är nu en liten grupp på fem personer och så vår guide Matteo. De andra två som går med oss är ett par från Kuala Lumpur, lite extra kul eftersom det inte var så länge sedan vi var där och får en del att samtala om.

Som sagt så skiner solen och en hel del fjärilar virvlar omkring oss.

Vi är på ganska låg höjd så här i början på vandringen. Fast betydligt brantare ska det bli senare. Vi befinner oss i tropisk regnskogsklimat och det är regnperiod just nu. Vi var förberedda på att det skulle kuna vara ganska mycket regn, men det vi inte var förberedda på var att det ändå var så lite regn som det ändå var.

Även om jag inte hör syrsorna längre så hör jag chikadorna desto mer. De överröstar nästan alla andra ljud, tack vare vår guide så får jag även se hur små de är. Den här sitter högt, högt upp på trädstammen och det är tack vare telet som jag får en bild på den.

Vädrets gudar står oss bi så vi behöver inga regnjackor där vi är, men tittar vi bort till Arenal så ser man hur fort vädret växlar.

Det är inte så lång tid mellan de här tre bilderna.

En sällsynt och vacker orkide träffar vi på också här uppe.

Vulkanen Arenal är en aktiv vulkan och hade sitt senaste utbrott 1968. Då kom utbrottet plötsligt och våldsamt. Utbrotten fortsatte utan dröjsmål under flera dagar och begravde över 15 kvadratkilometer med stenar, lava och aska. När det slutligen var över hade utbrottet dödat 87 människor och begravt 3 små byar - Tabacón, Pueblo Nuevo och San Luís och drabbade mer än 232 kvadratkilometer mark. Grödor förstördes, egendom förstördes och boskap dödades. 

På höjden av sin våldsamma aktivitet slängde vulkanen iväg jättestenar, några som vägde flera ton flög iväg mer än en kilometer. Nu kunde vi se stora runda kratrar som dessa stenar skapat. Mellan 1968 och 2010 var Arenal  extremt aktiv den slängde iväg heta stenar och det välde ut rök, aska och lava från dess topp nästan varje dag. Ingen av explosionerna var dock i jämförelse med den 1968. Sedan dess har lokalbefolkningen tagit försiktighet när det gäller att bygga sina bosättningar och gårdar för nära vulkanen. För närvarande ligger alla städer, hotell och  på säkert avstånd från Arenal.

Har man gått upp så får man även gå ner och det är lite jobbigare. I alla fall för knäna.

Träffar på en myrautostrada, det måste förevigas.

En häst har tappat något och det gillas av myrorna.

Vi fick en härlig vandring den eftermiddagen, slapp regnkläder och inte förrän vi var nere vid bilen igen så kom det några regndroppar.

Sedan var det tänkt att vi skulle bada i varma källor, finns en hel del sådana här tack vare vulkanen. Men har man redan besökt och badat i Blå lagunen på Island så tyckte vi att det räckte att få titta in hur det såg ut och känna lite på vattnet.

Något prassel i buskarna är tydligen inte tillåtet här.

Innan vi återvänder till vårt hotell så ser vi att det finns lite apor även här.

Där, på vårt hotellrum har städerskan åstadkommit något exotiskt djur av extrafiltarna.

                                                                föregående

Inlagt 2019-09-03 09:32 | Läst 4767 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ser ut att vara en härlig resa.
Kul att se lite andra fjärilar än vad man är van vid.
Och det kan vist vara förbjudet med både det ena och det andra när man ser alla dina skyltar som du fotat :-)
ing-marie
Svar från Margareta Cortés 2019-09-07 21:00
Tack Ing-Marie!
Vi hade en underbar resa och extra kul att resa med barnbarn.
Fina naturbilder, chikador trodde jag var någon ödla. Spännande fjärilar och orkidéer.
Svar från Margareta Cortés 2019-09-07 21:04
Tack Peter!
Chikadan är en insekt och det här är säkert en hane eftersom det är de som låter så mycket.
Syftet med hans serenad är att locka till sig honorna.
Orkidéen var sällsynt, synd bara att guiden inte kom på namnet på den.
Fina bilder och en intressant blogg :)
Svar från Margareta Cortés 2019-09-07 21:05
Tack Joakim för din vänliga kommentar.
Vackra fjärilar och fina bilder på en aktiv vulkan kul att se en chikada det har jag nog inte gjort tidigare, och din samling av originella skyltar fick ett tillskott.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2019-09-07 21:07
Tack Stig!
Första gången som även jag såg en chikada, inte så konstigt att de är svåra att få syn på. Sitter högt upp och är små.
Skyltar är kul.
En spännande promenad för man vet inte riktigt vad man kan vänta sej på nästa bild. Jag har inte varit i Costa rica men av de bilder jag sett här på FS blir jag väldigt sugen. Skylten på slutet var ju rätt kul :-) Inget smygprassel här inte.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2019-09-07 21:10
Vi hade inga planer på att åka till det landet, men vi hade lovat barnbarnet en resa och regnskog stod högst upp på hennes önskelista. Kul det för då kom vi dit och ångrar det inte.
Omväxlande upplevelser och ett land med så hjälpsamma och trevliga människor.