och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Världens dyraste kaffe - Kopi Luwak

Världens dyraste kaffe hade jag hört talats om innan jag ens viste att jag skulle till Bali så då vi passerade en kaffeplantage så ville jag väldigt gärna stanna där. Kanske inte så mycket för kaffet men jag ville få se dessa djur som hjälper till med att skapa det dyra kaffet nämligen  palmmården som på balinesiska heter luwak. Kaffe på balinesiska heter kopi så därav namnet på kaffet. Det skulle även kunna kallas för bajskaffe.

I trädgården till kaffeplantagen finns det en hel del växter som här är vanliga men i mina ögon mycket exotiska.

Efter en fin promenad genom den vackra trädgården kommer vi fram till några burar där tre djur ligger och vilar.

Klart det hade varit kul att få se dessa i vilt tillstånd men de är inte så lätta att få syn på då så jag får nöja mig med dessa tre.

De är lite kräsna de här djuren för de vill ha bönor av sorten Robusta eller Arabica, det dyraste och även det som anses som godast är från de vilda palmmårdarna. Djuret äter kaffebäret utan att tugga sönder den lilla kaffebönan. Den kommer ut igen och bönderna samlar upp spillningen som ser ut så här. Matsmältningsprocessen tros jäsa bönorna och ger enligt kaffekännarna en eftertraktad len smak.

Det tvättas och torkas sedan.

Innan de rostas och mals.

Här på plantagen så bjöd de på en trevlig provsmakning av olika kaffesorter och teer och det var klart att vi ville testa det berömda och dyra kaffet från Lowak också. Det kaffet ingick inte i provsmakningen utan en liten kopp kostade 30 kr, men inte var det så gott som dess rykte. På restaurang är det betydligt dyrare att beställa in detta kaffe.  Jag valde hellre någon annan sort och det kaffe vi köpte med oss hem var ett helt annat.

Vatten på glas kan man köpa här, nog första gången jag sett dessa förpackningar av vattenglas. Kul också att se hur en kamera kan knyta kontakter, killen i bakgrunden var mycket fotointresserad och han berättade att han nyligen köpt en systemkamera, vi fick en trevlig pratstund.

Som sagt så är kilopriset på detta kaffe mycket dyrt. Det här kaffet kan du få till det facila priset av 4.670:-/kilo.

Nu är inte allt frid och fröjd med det här kaffet, det finns oseriösa uppfödare som håller djuren i bur och inte alls plockar det från de vilda djuren men ändå framhåller att det är äkta kaffe från vilda luwak. Aktioner mot dessa oseriösa uppfödare eller djurplågare pågår och de vill att man ska försäkra sig om att det kaffe man köper verkligen kommer från de vilda djuren, hur man nu kan vara helt säker på det. Jag hoppas på att de tre luwak som vi såg inte missköttes men de såg välmående ut och vankade inte oroligt runt i sina burar.

Inlagt 2014-12-23 10:59 | Läst 25569 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Märkligt fenomen med det där kaffet!
Trevliga bilder, Margareta!
/Niklas
Svar från Margareta Cortés 2014-12-24 08:56
Har lite svårt att förstå tjusningen med det kaffet. Tyckte inte att det var värt priset.
Å jag gillade bilderna på de exotiska växterna...
Konstigt det där med kaffebönorna som först måste passeras genom något slags mård-djur...hmmm...lockar inte.... :)
Svar från Margareta Cortés 2014-12-24 08:57
Finns så många, för oss, ovanliga växter där. Undrar hur de kommit på att ta vara på det som dessa djur lämnar efter sig.
Hej,
Jag är nog lite tveksam till det kaffet, lite dyrt.
God Jul till er båda från
Ninni och Bob
Svar från Margareta Cortés 2014-12-24 08:59
Dyrt var det och jag kan inte påstå att det smakade så annorlunda än annat kaffe. Min man drack inte ens upp sitt så jag testade två koppar utan att bli frälst av det.
Allt går att säljas med mördande reklam, det dyraste behöver nödvändigtvis inte vara bäst. Men en intressant lektion om detta kaffet.
Svar från Margareta Cortés 2014-12-24 08:59
Finns tydligen folk som känner skillnad på detta kaffe och annat men jag är tveksam.
Jag har läst om detta kaffe och precis som en del andra bisarra saker vi kan äta och dricka känns det överreklamerat. Jag har dock inte smakat, men era erfarenheter räcker gott åt mej. Ni har antagligen druckit fler kaffesorter världen över än de flesta andra jag känner. Härliga tropiska bilder visar du också.
HÄlsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-12-24 09:02
Jag lovar du behöver inte testa det kaffet, var ingen höjdare men när vi nu passerade en kaffeplantage så var det kul att få både se och testa. Dessutom så var besöket av det ovanliga slaget att det inte kostade något inte ens kaffe och te-provningen. Därför kändes det lite nödvändigt att köpa en varsin kopp kaffe och även lite av det goda kaffet med hem en förpackning te slank med också.
2020-01-07 15:03   Helene Halen
Hur kan man främja detta djurplågeri för lite kaffe?
Svar från Margareta Cortés 2020-01-08 02:24
Förstår inte riktigt din kommentar. Anser du att jag främjande djurplågeri så har du inte läst mitt blogginlägg ordentligt.
De tre djur de hade här vid plantagen, plågades inte. Tror du att de skulle klara av att producera allt kaffe som de hade där.
Har du kanske varit på plats och kollat eller bara läst någon artikel om det.
Även SVT har varit på plats och gjort ett reportage, redan innan jag var dit och inte ens de hittade något olämpligt.
Så berätta gärna hur jag främjar djurplågeri.
För om de tre djuren jag såg tillhör de som du anser vara plågade så borde alla djurparker stängas och alla djur i fångenskap, inklusive katter, släppas fria.