och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Vita sjön

Sjön Great White Lake som vi såg uppifrån vulkanen i förra inlägget är vi på väg till nu. men först ska vi ta oss uppför den här backen med alla dess möjligheter att välja väg. Min tro och förhoppning är att Amdraa ska ta någon av vägarna i mitten, men varför göra det lätt för sig om det går på något annat sätt tycks han tänka. Han tar vägen som går längt till vänster. Den är minst sönderkörd, men den lutar och den lutar rejält. Uppe vid träden sitter jag och klamrar mig fast i bilen och väntar på att vi ska välta, men som vanligt; Amdraa fixar biffen och vi kommer upp.

Före backen träffar vi på en av alla grottor som finns i området, den här är inte så stor. I alla fall inte vid öppningen, men barnen där tycker det är spännande.

När vi väl kommit uppför vår backe så får vi en fin utsikt över sjön, den är bländande blå sitt namn till trots. Som det mesta här i landet så finns det en legend även om den.

En gång tog en jätte en stor sten och slängde den bort. Stenen gjorde ett stort hål där den landade. När jätten såg sig omkring såg han en vit yta och han utropade: "Se en vit sjö!"

Den verkliga historien bakom bildandet av den här vackra sötvattensjön i Khangaibergen är inte så mycket annorlunda än legenden: Lava välde ut ur den närliggande Khorgovulkanen, lavan dämde upp en gammal flod och sjön bildades. Sjön förblir frusen en stor del av året - därmed den vita delen av namnet.

Sjön är 20 km lång, med en svepande strandlinje, den ligger på2060 meter över havet och vattnet sägs vara exceptionellt rent.

Nere vid sjön har folk byggt hundratals med små stupor av lavastenen.

En kärlekshälsning på en av de större stuporna.

Man få inte bada här och inte göra så mycket annat heller...

Då återstår väl bara att kasta macka.

Hittar en slända.

När vi stannar för att titta på den här bamsiga stenen som kallas "grandfather rock".

Får jag syn på en, även den bamsig, råtta....trodde jag då i alla fall.

Vi kommer farm till vår Camp, Maikhan Tolgoi Ger camp, som ligger vackert vid den Vita sjön.

Vi får Ger nummer fem, som är vår nionde Ger.

Och installerar oss, här har vi även fått ved och det kan behövas för det är kyligt vid sjön.

Solen värmer och jag går ut för en liten promenad, då upptäcker jag en sådan där "råtta" igen.

Den är på väg in i en Ger och jag tänker att det är nog bäst att stänga dörren...

...men upptäcker sedan att det är ju inga råttor utan söta jordekorrar och det vimlar av dem här.

Campen har tvättdag, vilket de förmodligen har varje dag. För det blir mycket tvätt.

Vår promenad tar vi upp på det lilla berget bakom vår camp.

Och får en fin utsikt. Det går att bada i sjön, men man får bara bada inom ett avgränsat område eftersom det för några år sedan var en badolycka här med dödlig utgång.

Kvällen avslutas med en vacker regnbåge.

Vi gör kväller.

                                                                föregående --- nästa

Inlagt 2018-08-17 12:59 | Läst 3586 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Aha, det fanns en sjö därborta ändå, vacker är den också! Kan tänka mig att det är inte värst många simkunniga där så jag förstår om dom vill ta det försiktigt! Härligt vackra bilder!/ Björn T
Svar från Margareta Cortés 2018-08-18 09:14
Tack Björn!
En stor vacker sjö dessutom, men kallt i vattnet var det.
Det är verkligen ett annorlunda resmål ni valt denna gång med runda stugor och en mycket spännande miljö. Jordekorrarna är verkligen söta men alla små pälsdjur som springer på marken kan ju lika gärna vara råttor :-) Det är mer varierad terräng under er resa än jag kunnat föreställa mej, men jag har nog inte så bra koll på er totala rutt och hur länge ni var borta.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2018-08-18 09:20
Tack Lena!
De var söta de där ekorrarna, såg några ungar också men de var kvickt ner i hålet igen.
Vi var ute på resa i tre veckor och här är vi på vår elfte dag så vi börjar bli vana vid att bo i Ger.
Vi startade i Ulaanbaatar och korsade sedan landet från syd till nord. Så både klimat och växtlighet hann variera ganska mycket. I början hade vi varmt, 30-35 grader i norr blev det kallare och nära frysgrader på morgnarna.
Var nog bra att du inte släppte in Piff och Puff, har sett i Kalle Anka hur de kan ställa till oreda inne. Väldigt snygg regnbåge!
Svar från Margareta Cortés 2018-08-18 09:21
Tack Stefan!
Kollade in de där små gynnarna och de kikade bara in i husen, gick aldrig in.