och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Yu Garden

Yu Garden räknas som en av Shanghais allra största sevärdheter och den vackraste och mest kända trädgården i området. Parken anlades så tidigt som år 1559 under Mingdynastin som en privat trädgård. Den byggdes av Pan Yunduan för att hans föräldrar skulle ha en plats att  få njuta av en lugn och lycklig tid på sin ålders höst.  Trädgården växte så småningom igen och förföll fram till 1760 då den köptes upp av en grupp  rika köpmän, de spenderade mer än 20 år på att rekonstruera byggnaderna.  

Vi kommer in till trädgården via Nine-zigzag Bridge.

Vi är där ganska tidigt, men vi är liksom inte ensamma om att ha styrt våra steg hit.

I dammen finns det planteringar och massor av guldfiskar. Fiskarna är levande men lotusblommorna ser väldigt plastiga ut.

I dammen simmar även några sköldpaddor.

En kopia skarvfiskarnas båtar är också placerad här. De har en lykta eller brinnande bloss som lockar till sig fisken medan fåglarna dyker och fångar fisken. Fåglarna har ett band runt halsen som hindrar att de sväljer eventuellt byte.

Efter att ha tagit oss igenom trängsel på bron, betalar vi entréavgiften och går in i Yu Garden. Där inne är det betydligt lugnare.

Vackert är det också och en frodig grönska trots att det så pass tidigt på våren.

Under opiumkriget ockuperades  trädgården och när Qing-trupperna återlämnade trädgården hade den ursprungliga strukturerna nästan helt förstörts. Under andra världskriget skadades trädgården svårt av japanska trupper men Shanghais regering lät reparera skadorna och 1961 öppnades den för allmänheten och är nu en av Shanghais allra största sevärdheter. Det finns hur mycket som helst att berätta om trädgården men trevligast är att gå runt och njuta av det fina vädret och allt det vackra.

Vi går runt och njuter av allt det vackra, många vindlande gångar och portar leder oss vidare.

Allt är omgivet av en vågformad drakmur och trots trädgårdens blygsamma två hektar så känns den ganska stor.

På taken och murkrön finns det många spännande dekorationer.

         

Även marken vi går på har dekorerats fint.

 

Det är en hel del folk här men absolut ingen trängsel, så det var nog en bra idé att gå hit ganska tidigt på dagen.

Bland allt det vackra fick jag syn på de här städredskapen som stod uppställda i givakt, kineserna tittade lite konstigt på mig då jag stannade upp och fotade dem men jag kunde ändå inte låta bli att få dem på bild.

Största skatten här i trädgården är Yu Ling Long, en enorm jadesten. Den är 3,3 meter hög och väger 5 ton. Stenen har 72 hål och om du eldar en rökelse precis under stenen kommer röken magiskt att flyta ut från alla dess hål. På samma sätt om du häller vatten från toppen kommer vattnet att rinna ut från varje hål. Stenen var ursprungligen ämnad för kejsare och det kejserliga palatset i Peking, men skeppet med stenen sjönk i Huangpufloden och hämtades senare upp av Pan Yunduan och placerades här.

I närheten av jadestenen finns Jade Water Corridor.

Många bilder blev det här inne i trädgården, men det var vackert och en plats dit jag säkert inte kommer åter.

Kul med alla dessa portar i olika utformning och här gillade jag städerskan som kom ut, synd bara att jag inte fick henne ensam där.

Kineserna tar selfies så gott som överallt...

...så jag tänkte väl inte vara sämre jag heller, det funkar ju med en vanlig kamera också.


Inlagt 2017-05-11 10:20 | Läst 3709 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ser trevligt och vackert ut! Kul med 'dörrar/portar' som inte alltid behöver vara rektangulära.. dom kan vara runda också!
Hälsn!
Svar från Margareta Cortés 2017-05-12 15:50
Tack Jan!
Om jag inte mina fel så kallas en av de runda portarna för månporten.
Hur som helst så var fint där inne
Verkar som om där tagits dit mycket sten att bygga med, och sten håller ju för krig också, även om det får byggas om. Mest intressant såg markdekorationerna ut, men så gillar jag stenar också. Städdamens rock är långt från den blommiga modellen.
Svar från Margareta Cortés 2017-05-13 07:52
Tack Stefan!
Mycket sten var det i den parken och de hade förvaltat den väl.
Finns mycket kvar i de äldres klädsel som minner om maotiden.
Häftig serie från en tätbefolkad stad, förstår at det finns mkt att se! Gillar bilden på karparna trots allt bäst!/ Björn T
Svar från Margareta Cortés 2017-05-13 07:53
Tack Björn!
Mycket folk är det verkligen och vill man gå på någon sevärdhet så får man vara tidig, fast kineserna är också morgonpigga så man är sällan ensam ändå.
Fantastiskt vackert med alla blommor, byggnader, utsmyckningar och inte minst vatten. Där kan man gå loss med kameran, vilket du också gjort!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Margareta Cortés 2017-05-13 07:54
Tack Bjarne!
Det blev många bilder där, parken var inte så stor men välfylld med fotoobjekt och gångarna slingrade sig fram så det var omväxlande också.
Vackra bilder från en vad jag kan se vacker park, och alla dessa portaler i olika utseende där fattas inte fantasi heller. Fiskdammarna och då speciellt den med karpar och guldfiskar är ju också fantastiskt fina.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2017-05-13 07:55
Tack Stig!
Att ha karp och guldfisk i dammarna verkar ara mycket populär i Kina och folk gillar också att mata dem.
En fin trädgård som man inte bör missa i Shanghai.
Vilken vacker park och intressant historia!
Man undrar hur den såg ut från början. Som undantagsstuga för pensionärerna måste det ha varit ganska unikt. Och sonen rik...
Svar från Margareta Cortés 2017-05-19 11:44
Tack Ylva!
Det var ingen dålig stuga och park att dra sig tillbaka i.
Var nog inte så många som hade den ekonomin på den tiden.