Tornfalk ,brun kärrhök, gråhäger ,Maja ,starar, göken, fiskgjusen, storlom & ljus ormvråk

Det får bli en blogg ganska så tätt inpå lärkfalksbloggen den här gången.

Text under bilder för den som vill läsa :)

Tornfalken. Byggde en holk till dessa små juveler som blev bebodd första året, men av någon anledning så var de bara borta en dag. Kanske var det någon mård eller uggla som gjorde livet surt för dem... 

Får nöja mig med att fotografera och se dessa vackra rovfåglar när tillfälle ges istället. Som den här dagen, då en ringmärkt hona eller unge satt på elledningen för att kort därefter dyka ner mot marken.

Den flög upp tomhänt från marken tyvärr.

Både ute vid sjön och här hemma har de bruna kärrhökarna synts till. Oftast hanen på födosök. Den första bilden är fotograferat ute vid sjön. De andra hemma vid fälten.

Nästan lite idylliskt med korna där i bakgrunden samt den svävande kärrhöken på födosök en sommardag.

Juli har regnat bort i år och augusti nästan så också hittills. Fick återigen se den bruna kärrhöken ståendes ute på fältet.

Den här gången var han inte lika villig att stanna kvar, utan fortsatte vidare.

Ibland har man tur, som när en gråhäger flyger förbi rakt ovanför en.

Maja redo, väntar på husse. Dags att dra iväg någonstans :)

Stararna har börjat samlas nu i hundratals ute på åkrarna. Och dessa lyfte allihop i exakt samma stund som den bruna kärrhöken uppenbarade sig ovanför åkern.

Och ja, vem ska man rikta kameran emot ?

De blev som en enda stor svart klump. Om kärrhöken var ute efter någon enstaka stare eller om den bara passerade förbi låter jag vara osagt.

Trodde först att jag hade fått syn på en vacker sparvhök sittandes där på grenen. Då det visade sig att det var en gök. Vilket var extra kul då jag aldrig sett en gök tidigare, bara hört dem.

En vacker sommarkväll när det inte regnade. Sitter ute vid sjön med Maja och väntade på fiskgjusen Stig. Han hade nog redan varit & tagit en fisk när detta fotot togs om jag inte minns fel.

Också har vi Victor. Fiskgjusen som jag fått ett väldigt starkt band för, om man kan säga så. Det känns så :)

Storlommen. En graciöst vacker sjöfågel. Dessa är fotograferade i augusti 2019. Och mig veterligen så har jag nog aldrig visat dem förut i någon blogg.. Hittade dem nu när jag gick igenom mitt bildarkiv, och vad jag kommer ihåg så låg jag lite gömd inne i en vik för att fotografera dessa. Ser du att de är två?

Avslutar med en bildserie på en vacker morgonstjärna. Fotograferat nu på morgonkvisten medan solens strålar knappt orkade bryta sig igenom molnen som var, men solen belyste ormvråkens fjäderdräkt på ett vackert sätt.

En ljus ormvråk (börringevråk).

Inlagt 2023-08-11 18:32 | Läst 1707 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Många vackra bilder på fåglar här, särskilt storlom som det är något visst med, fint med vattenstänket. Göken var fint fångad, har fått den sittande i någon trädtopp några gånger men här hade du den på bättre avstånd. Fin serie på fiskgjusen samt övriga fåglar och Maja
Svar från Joakim88 2023-08-15 13:36
Tack så mycket Peter :)
Storlomen är ju en riktigt graciös fågel. Fotat i juli 2019 så det var ju ett tagsedan hehe.
Göken var ju en ren lyckoträff att den kom och satte sig just där :)
Tack så mycket.

Mvh Jocke
Trots alla nästan perfekta bilder på rovfåglarna fastna jag speciellt för bild 16, alltså andra bilden på starflocken. Just fågelflockarna fascinerar mig och den här bilden har perfekt ljus och skärpa, helt suverän. Hur sen stararna bär sig åt för att inte flyga ihop är nästan otroligt. Dom riktigt stora flockarna från Skottland och kanske Irland har många hundratusen individer och det går alldeles utmärkt. Magiskt! Hälsningar/ Björn
Svar från Joakim88 2023-08-15 13:37
Ja det är något speciellt med stararna när de samlas i sådana här stora flockar. Nästan så att hela himlen blir svart när de flyger som en enda enhet :)
Du jag kan tänka mig att det är en syn och se hundratusen flygandes.
Tack så jättemycket Björn :)

Mvh Jocke
Snyggt att fånga tornfalken då den dyker och synd att det inte fångade något. Jag har inte tänkt på att kärrhöken har så långa ben, men jag har nog aldrig sett den sitta på marken. Grattis till göken, den har jag bara lyckats fota två gånger. Stort grattis till börringevråken. Den är mycket tjusig på första bilden där den visar upp sej. Jag har sett en på en stolpe längs en motorväg någonstans i södra Sverige, men inte mer. Lommen har en spekatukärt vacker dräkt när den visar upp sej. Mycket fint i detta inlägg och Maja är förstås också värd en kommentar, tålmodigt väntade på husse.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2023-08-15 13:39
Tack så mycket Lena :)
Ja det var lite synd att den inte fångade någon sork eller liknande där när den ändå dök.
Kärrhöken har långa ben, längre än vad man först tror.
Göken var en ren lyckträff att den kom och landade på grenen just där och då. Trodde de var sparvhöken först.
Börringevråken är mycket tjusig rovfågel.
Tack så jättemycket Lena :)
Häftigt med Göken! Många fin fågelfoton som vanligt, samt en trevlig berättelse. Mvh Nina
Svar från Joakim88 2023-08-15 13:40
Göken var häftig att få se och fotografera :)
Tack så jättemycket Nina :)
Flera riktigt bra bilder här, som den massiva flocken med Stare, Gök, Storlom, och en extra vacker Börringevråk därtill! Storlom har jag varit 4 m. ifrån en gång för längesedan när den dök upp från 'ingenstans' och jag satt i en kajak.. Den var inte rädd, snarare nyfiken och dök ner igen efter 15 sek.. Det är en stor fågel vilket man inte riktigt ser från håll, och den ofta dessutom 'ligger lågt' i vattnet..
Hälsn!
Svar från Joakim88 2023-08-15 13:42
Tack ska du ha Jan :)
Wow coolt med så nära möte med en storlom. Jag hade extremt tur att jag kunde få dessa bilder på storlommen när den bredde ut sina vingar för fyra år sedan. Bilden är extremt beskuren dessutom.
Ja det kan jag tänka mig att den är :)
Oerhört lyckat. En härlig blandning att må bra av. Göken har jag smugit på, gömt mig under buskar, ja i ett antal år men nu gett upp, det får bli om den själv vill. Ser den ofta, men på bild? - nä! Den dykande tornfalken var också något extra!
Svar från Joakim88 2023-08-15 13:44
Tack så mycket Stefan, vad kul :)
Den här göken var en ren lyckoträff at den kom en kort stund och satte sig precis där på grenen en bit ifrån mig. Trodde först det var en sparvhök tills jag såg näbben :)
Detta var nog första gången som jag sett en gök vad jag tror iaf. Har hört den desto mer genom åren.
Tackar :)
Riktigt fina bilder! Det är sällan man ser rovfåglar så dina bilder är verkligen intressanta!
Fint fångat!
Ha det gott!
Svar från Joakim88 2023-08-15 13:45
Tack så jättemycket Helene :)
Jo de finns allt där ute om man har ögonen öppna ;)
Kul att du gillar dem, tack :)
Jättefina !!! bilder Joakim
Men........ jag är kär i Maja som du vet.......
Vad bra att det finns bilder på Maja.......:):):)
Ha det gott!
Mvh
Marcin
Svar från Joakim88 2023-08-15 13:46
Tack så mycket Marcin :)
Haha jag vet, därför tog jag med henne den här gången :))
Tack och detsamma Marcin :)