Havsörnarna (ett projekt som lyckats)

Klockan är ställd på 03:45. Larmet går, vaknar upp, och med raska steg går jag till köket där det första jag gör är att starta kaffebryggaren. Borsta tänderna osv. Packar ner mackor som förberetts kvällen innan samt kaffetermosen i ryggsäcken. Går sedan ut till garaget där jag kvällen innan tagit upp fisk som jag lagt i en stor svart sopsäck. Slänger upp sopsäcken på ryggen medans jag går till bilen där de lastas in i kofferten, för att sedan hämta ghillin som spänns fast på ryggsäcken. Drar iväg....

Sista biten, vandringen... Pannlampan går varm...

05:15 är jag ute på plats vid sjön och det är fortfarande mörkt, men ljuset är på väg och en inre stress infinner sig att hinna packa upp fiskarna samt placera ut dem. För att sedan montera fast kameran på stativet bakom granriset samt se till att inget granris skymmer sikten. Ta på mig ghilliesuiten och göra mig klar. Det går fort nu!

Stressäter en macka samt sörplar i mig kaffet. Vid 06 snåret hörs några kråkor kraxa. Stänger av podcasten som jag lyssnat på. Nu börjar den riktiga spänningen att ta fart.

Ser en stor svart gestalt flyga ovanför mig där den sätter sig i en tall/gran inte allt för långt bort. Hör när den sätter sig på en gren och fäller ihop sina vingar. Havsörnens rop ekar ut över sjön den här tidiga morgonen när det fortfarande är ganska så mörkt där ute.

Rysningarna i kroppen blir påtaglig och en inre lycka infinner sig. Ser ännu en havsörn komma inseglandes mellan granriset/buskaget.

Den här bloggen visar bilder från tre stycken olika tillfällen där jag lyckats att få hit samt ner dem på marken. 

                                 

 

Den här morgonen var varm med mycket mygg (men hellre det än vad som väntar till vintern) samt lite lätt regn/dis. Örnarna var på plats och bjöd på fin underhållning.

Hade en morgon/förmiddag turen att få ner hela fem stycken havsörnar.

Havsörnarnas rop var mycket frekventa dessa gånger. Och jag har verkligen fått min beskärda del av detta vackra ljud :)

Det hände också väldigt ofta att man fick en blick eller två mot sig. Och det var garanterat objektivet som var nytt för dem, då ännu större försiktighet från min sida när jag sakta fotograferade dem.

Havsörnens näbb, gjord för att slita loss köttstycken. I det här fallet en gammal lake.

Även den här (förmodligen 3k) gav ifrån sig ett mycket vackert havsörnsläte.

Havsörnarnas ständiga följeslagare, kråkorna. Först på plats och sist att lämna.

Just vid detta ögonblick kom det en havsörn (ur bild) inflygandes ner för landning. Kråkorna lämnade i all hast. Men så fort den andre örnen landat och fällt in sina vingar var de tillbaka som om inget hade hänt. 

Den äldre. Ju äldre de är, desto vackrare eller? I mitt tycke, absolut.

På så här nära håll blir deras läte otroligt mäktigt, ja nästan lite för högt. Men en oslagbar känsla helt klart.

Såhär såg det ut för det mesta. Havsörnarna tog en fisk och flög iväg med bytet.

Men just den här ungfågeln landade bara en liten bit åt höger.

Samma dag som första bilden i denna serie. Ville visa regndropparna som ligger vackert på fjäderdräkten.

Den här äldre örnen hade mycket koll på både mig och kråkorna. Valde den här bilden då jag gillar örnens vaksamma blick mot mig, där bakom kråkorna. Innan den återgick till att äta.

Det här är havsörnen med en skadad näbb. (se bilder längre ner) Den var både aggressiv mot de andra örnarna samt väldigt fotovänlig mot/för mig.

Detta är första lyckade dagen med dem. Innan så hade jag misslyckats några gånger, och var på väg att ge upp då jag trodde att jag hade gjort det alldeles för svårt för mig. Att kunna få dem i ögonhöjd på nära håll, dvs närbilder som jag så länge önskat att få. Just den här bilden och de fem under är från samma dag.

En ungfågel förmodligen född i år, gick runt bland ljungen sökandes efter något ätbart.

Och den som söker den finner :-)

Här kommer min favorit. Havsörnen som har förlorat en bit av sin näbb. Pratade och visade bilden för en "örn expert" som trodde att den här örnen tidigare varit i revirslagsmål där den möjligtvis kunde ha fått den andra örnens klo fast i näbben under slagsmålet. De hade varit med om liknande scenarion tidigare. Och då med dödlig utgång för en av de revirhävdande örnarna. Men skadan såg gammal ut och den här havsörnen såg allt annat än svag ut. 

Rysningar efter rysningar. Att jag ens fick det här på bild har jag inte förstått än med tanke på avståndet.

Men visst är den vacker? :)

Kändes skönt att få en sådan här bild. (När en rovfågel putsar sina fjädrar så känner den sig trygg/säker)

Avslutar med vad som ständigt pågick där ute bakom kulisserna. Kråkorna gjorde allt i sin makt för att försöka få bort örnarna från maten. Eller om de helt enkelt bara ville retas med de stora.

De här gångerna har jag för egen skull äntligen fått sådana bilder samt riktigt nära möten som jag för knappt ett år sedan ens trodde var möjligt. Men ju mer jag hållit på med den här arten, ju mer har jag lärt mig om hur de "fungerar/verkar". Efter 3 års tid tillsammans med dem <3.

Eventuellt en till örnblogg framöver i soluppgången samt någon mer miljöbild.

Tack för mig :)

Inlagt 2023-10-08 18:20 | Läst 1190 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Wow! Så imponerande och mäktigt, både text och bild. Tack!
Med vänlig hälsning/per-erik
Svar från Joakim88 2023-10-08 18:30
Tack själv Per-Erik för att du uppskattar alltihop :)

Mvh Joakim Öhrn
Hej Joakim.
Hele serien lever fudlstændigt op til dit efternavn - super ørnebilder.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Joakim88 2023-10-08 19:08
Hej Erik. Vad kul att du gillar serien :)
Tusen tusen tack :))
Så, nu kan du sluta fota örnar! Du har ju redan tagit de bästa!
Svar från Joakim88 2023-10-08 19:32
Hehe jag har faktiskt tänkt att lägga av med örnprojektet efter vintern som jag känner nu ;)

Tack så jättemycket Sven :)
Sagolika bilder, den en vackrare än den andra. Svårt att sätta någon före de andra men biderna där den tittar upp mot himlen, tror 12, 22 och 23, får mig att han har kontakt med sin egen fågelgud däruppe nånstans. Men fåglar behöver inget sånt, det är nog kompisarna han tittar efter.....Hälsningar/ Björn
Svar från Joakim88 2023-10-08 19:36
Tack så jättemycket Björn, jättekul att du gillar dem :)
Haha där ropade örnarna för full hals. Sök gärna havsörnsläte på youtube. De äldres rop är vackert. Men visst den kan ju ha ropat på sin fågelgud hehe.
Tack Björn :)
Det här är ju enormt imponerande och jag kan ju bara hålla med om att ju äldre örn desto vackrare att se på. Men de unga fåglarna ger dej också en del roliga blickar, direkt på ser det ut som ibland. De vet nog att du är där men accepterar väl det så länge du bjuder på mat och uppför dej väl. Hur länge brukar de bli kvar eller hur länge brukar du bli sittande där i granriset? Alla bilderna är mycket sevärda med puffbilden är helt magisk.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2023-10-08 20:11
Tack så jättemycket Lena :)
Ja de äldre är verkligen vackra, men de unga är inte fy skam de heller. Ja de tittade massor. Filmade till och med en ungfågel med mobilen som satt ett x-antal meter ifrån mig hehe. Men då var jag riktigt nervös att den skulle se hela mig där. Det gick bra.
Ja så kan det säkert vara, man vet ju aldrig. Rovfåglar är smartare än vad man tror.

Jag har med mig en säck med fisk, så mycket jag orkar bära den sträckan. Så är de fyra-fem örnar plus kråkor så går det ganska så fort för dem att sopa rent. Sitter kvar minst 2h efter att sista örnen lämnat platsen. Innan jag sakta smyger bort från stället. Så på eftermiddagen ungefär. Och trots det så har jag bara skrämt en endaste örn detta året.
De brukar flyga ut till sjöss och vips så är de borta så stället är tomt. Sen smyger jag med ghillin på mig därifrån vilket har hjälpt en hel del. Säg att jag suttit från 05:15-13:30-14:30.
Poddar är bra :)

Men där har du även lite varför jag förmodligen är inne på sista versen med örnarna nu.

Tack så jättemycket Lena :)
Tack för ditt fina inlägg i både text och bild!

Trägen vinner säger man ju, du får mer o mer lön för allt slit.

Mvh,

Daniel
Svar från Joakim88 2023-10-08 20:13
Tack själv Daniel, uppskattas mycket :)
Ja men så är det ju, älskar ju dessa rovisar.

Mvh Joakim Öhrn
Fantastiskt bra, bättre bilder på sittande örnar så här är nog väldigt svårt att ta.. Gillar när det finns omgivande terräng och ibland även bakgrund med, det känns bra för 'perspektivet', och blir något att jämföra med/mot! Vilka upplevelser du haft.. Ett 'sabbatsår/halvår' är nog inte helt fel, man blir ju inte yngre även om du nästan verkar att bli det.. 🙂
Hälsn!
Svar från Joakim88 2023-10-08 21:52
Tusen tack Jan, vad kul att du gillar dem :)
Om jag lägger upp en till blogg framöver så kommer det att vara lite mer miljö i dem, om jag inte minns fel nu. Men visst är det mäktigt när de har varit så nära som här. Trodde knappt på det själv först, innan jag testade och misslyckades… tills det en morgon sa pang.

Hehe ja sabbatsår är nog behövligt. Haha det kanske är detta som får mig att hålla mig ung 😅

Tack ska du ha :)
Härliga bilder, hur nära är du här och vilken brännvidd? Upplever att det är lite mer skärpedjup på dessa, men jag vet inte fantastiska bilder iaf. Bilder runt nr 10 från slutet och nedåt med örnen och ljungen mm är otroliga
Svar från Joakim88 2023-10-09 12:06
Tack så mycket Peter :)
Havsörnarna befann sig på väldigt nära håll i vissa stunder så svårt att säga avstånd. Men jag lade ut fisken ungefär 15 meter ifrån där jag satt. Använde 200-600 telet med brännvidd från 200-600 då såklart. De med lite miljö är ju på 200mm.
Tack så jättemycket :)
Fantastiskt !
Trägen vinner som man brukar säga.
Du visar att det är värt att kämpa om man verkligen vill något. Imponerande "slutresultat"
Jag är ju lite nörd på det där med att försöka få till blurrig för och bakgrund när jag fotar om det nu är möjligt. Skrev om det under Lenas makrobild. Just de gångar de inte funkar är ju när man sitter i gömsle för att fota t.ex örn då kan man ju inte göra så mycket åt omgivningen.
Men du har lyckts få örnbilder med det lilla extra vackra, syftar på bilderna vid ljungen och de färgade blåbärsbladen, såå vackra !
Ing-Marie
Svar från Joakim88 2023-10-09 12:09
Tusen tack Ing-Marie :)
Lite så är det allt och dessa gånger har ju lyckan varit på hög nivå.
Ja men sånt är ju fantastiskt fint. Själv så har jag svårt att få just sådana bilder på örnarna då jag fotograferar från en och samma plats med lite utrymme att röra objektivet.
Tack så jättemycket, gillar själv örnarna i ljungen och blåbärsriset lite extra :))
Närbilder visande närhet i örnars vardag, alldeles extra och enastående. Liknar inget annat, bokmaterial.
Svar från Joakim88 2023-10-09 12:09
Tack så hemskt mycket Stefan :)
Ja kanske en bok någon dag :)
Det mesta är ju redan sagt så jag nöjer mig med att hålla bild 16 som min favvo :)
HaD/Gunte..
Svar från Joakim88 2023-10-09 20:19
Tack så mycket Gunte :-)
Ha de gott :)