Öhrnen

De två stora favoriterna!

Fiskgjusen & havsörnen. Har de börjat jaga tillsammans nu?

....En dag ute på sjön med dessa två giganter.... Öhrnen är lycklig och har fullt upp med redigering…. Må gott😁

Postat 2022-07-10 20:04 | Läst 1246 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Welcome to Sweden :)

Jag och min älskade Maja som får stå ut med husse å hans idéer tog en lång vandring igår efter jobbet för att se om gjusse hade kommit tillbaka till Svealand, ja i alla fall till oss här. Vädret var det sämsta tänkbara med snö och hårda kalla vindar ute vid sjön. Jag säger det rent ut sagt.

-Fan hatar snö och kyla i april, usch!!  Nov-feb går bra med örnprojektet =) men inte nu hehe, nä vill ha sol och värme. Det är min grejj det ;)

Någon fiskgjuse syntes inte till under gårdagen. Spanade med kikaren och satt hopkrupen vid sjökanten i ungefär en timme innan jag förfrös nästan. Dags att gå hem...

Selfie med mobilkameran 7/4. 

Det såg dystert ut på fiskgjusefronten. Snön den vräkte ner.

***************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

8/4 2022. Efter jobbet. 

Visste att min käre vän legenden Stig skulle ut och vittja nät idag så jag följde med honom denna eftermiddag ut med båten. Kameran fick följa med också (D500). Vädret var betydligt bättre idag än vad det var igår, men så kallt det var ute på sjön. Fingrarna förfrös ju nästan... men tänk om, bara tänk om gjusen är här...

Maja fick vara hemma med Silla inne i Stigs hus i värmen.

Väl framme vid nätet som låg i sjön där Stig snyggt lade båten så att han kunde börja dra upp nätet så dröjde det inte länge innan ett välbekant läte hördes på himlen.

-Åh mitt hjärta brast av glädje!

Där var fiskgjusen. Och den hade sett oss och fiskarna som Stig hade i sin fångst.

-Släng ut ut en fisk Stig. Sade jag ivrigt.

- Ja han ska få en fisk. Svarade Stig medans han plockade loss en björkna från nätet som han drämde till mot båtkanten för att se till att fisken med ens dog.

Sedan kastade han i fisken med full kraft. Fiskgjusen gjorde sitt fina läte samtidigt som den cirkulerade runt båten där högt uppe. Den döda fisken flöt på vattenytan.. en bit bort.. en liten bit bort till... sen gjorde gjusen ett sista läte innan den dök ner...

- Du är bäst Stig! Sade jag efter att jag fotat denna serie här under.

- Ja men det är väl inget speciellt. Han tar ju fiskarna precis som måsen gör när jag vittjar näten. Skrattade Stig :-)

Welcome to Sweden you lovely bird of prey :)

Så vacker rovfågel, och som jag har längtat efter dig :)

Och här dyker han.

Blicken mm!

Kvällens middag är räddad! Ny färsk :)

Igår trodde jag att jag skulle få vänta tills slutet på april innan jag fick se första fiskgjusen. Men så tog jag chansen att följa med Stig när han skulle ut till sjöss och det var ju, ja vad säger man. För Stig är en fiskgjuse som en vanlig fågel som ska ha sig en bit mat han med precis som vilken mås/trut som helst. Men för mig, Wohow! :-)

8 april small det! Välkommen Fiskgjusen!

Postat 2022-04-08 22:03 | Läst 1805 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

I stridens hetta

Allt som jag skriver nu är helt sant, det har ni mitt ord på för den här kvällen en kväll i april när jag och Maja gick längs med sjökanten i blåsten hände allt verkligen på en och samma gång pga en fisk!

Hade fått lite fisk av Stig och den här kvällen ville jag testa att få ner en havsörn på en fisk. Gick längs med sjökanten i kvällsljuset, vinden var hård och med lite tur så skulle jag få se en havsörn då jag vet att de gillar blåst, de gillar att vindsurfa som jag kallar det, i vinden. Har sett det så många gånger genom de sista åren. Det var därför som jag valde just denna kvällen.

Men sen, chansen att få se en havsörn just där man är, är ändå inte så stor om jag ska vara ärlig. Och det är här som nästa steg kommer in som fågelfotograf. Tålamod.

Vi satte oss på berget, tog lite fika och här fick jag besök av en ormvråk en kort stund senare, som låg och vindsurfade ovanför trädtopparna, men som nästan direkt blev bortjagad av en gråkråka.  Kom ihåg kråkan nu om ni läser denna text.

Tror att vi satt i över 2h om jag inte minns fel. Turligt nog så var Maja trött, vi hade vandrat långt denna kväll samtidigt som vi vart uppe sedan kl 05:45. Hon sov medans jag spanade med kikaren... 

Jag såg tillslut en havsörn därute och den seglade runt i stora cirklar, allt medans den närmade sig oss. Nu blev det riktigt spännande, skulle detta lyckas?

Jag avvaktade tills den var en bit ifrån oss, (jag hade vinden bakom ryggen) när jag viftade med braxen i ena handen samtidigt som jag visslade och slängde ut den med all kraft.

Havsörnen visade mycket tydligt ett intresse, och såg så gott som ut att göra sig redo för att dra ner och plocka upp den när en fiskgjuse dök upp från precis ingenstans........

Nu Peter kommer bloggen om örnen och gjusen :)

1.

Den här ormvråken som vindsurfade blev snabbt bortkörd av kråkan.

2.

Havsörnen kom tillslut mot alla odds och visade ett intresse för fisken som låg i vattnet en bit ut.

3.

Riktigt snyggt "satt" den nästan där uppe.

4.

5.

Nu var den ju som gott redo att dyka ner mot fisken och hjärtat mitt gick i en väldig snabb frekvens!

6.

Sen från precis ingenstans dök den här fiskgjusen upp. Hörde gjusens varningsläte och så fick jag se den när den riktigt for fram emot örnen. Flera attackdyk fick havsörnen utstå, många upp-och-ner-vändningar blev det för honom/henne. Tillslut gav örnen upp och flög mot skogs med gjusen hack i häl.

7.

Här har fiskgjusen precis gjort ett som jag kallar det "attackdyk" mot örnen som tillslut ledsnade och for därifrån med gjusse som följetåg. 

Och där låg min fisk helt orörd och flöt längre ut med vågorna. Fattas bara havstrut nu så är det klappat och klart tänkte jag.

8.

Men gjusen hade dykt upp igen och den hade sett fisken. Cirkulerade ovanför fisken där, samtidigt som den förmodligen undrade vem jag var. Och så kom denna kråka igen, den som för ett tagsedan hade jagat iväg ormvråken. Och nu var det gjusens tur att få sig en omgång. 

9.

Fiskgjusen skrek och kråkan kraxade, jag fotograferade på. Detta var ju spännande :D

10.

Medans fiskgjusen försökte ignorera kråkan för att fokusera på den stora braxen där i sjön så gick kråkan till attack.

11.

Och den höll verkligen på att trakassera gjusen....

12.

13.

Jag kan lova er att jag har aldrig sett en sådan arg fiskgjuse som den här. Den gick fullständigt till attack mot kråkan som fick göra flera undanmanövrar i följd, allt medans gjusen verkligen ville göra livet surt för gråkråkan.

14.

Gjusen var faktiskt betydligt snabbar än kråkan fick jag lära mig där jag satt.

15.

Här ser de ju ut att ha kapplöpning till fisken men så var det inte. Gjusen ville ha bort den irriterade kråkan och det fick han tillslut efter många, många jagande försök.

16.

Stunden senare, när både havsörn och gråkråka var ur spel gjorde gjusen sitt andra försök att plocka upp fisken.

17.

Braxen var en stor brax och egentligen inte ämnad för gjusen denna kväll vilket jag märkte för den orkade inte lyfta på sitt andra försök och inte heller sitt tredje.

18.

Men med ett sista krafttag på det fjärde försöket drog gjusen upp braxen från sjön, och då såklart anländer havstruten för att jaga den slutkörda gjusen...

19.

Fiskgjusen klarade både örnen, kråkan och truten som efter sitt jagande själv fick sig en omgång av en mås eller mindre trut :D

Precis allt detta hände så som jag har lagt upp bilderna, fotograferade över 300 bilder på just denna galna/häftiga naturupplevelse men har bantat ner kraftigt här. 

Efteråt kom jag på mig själv med att allt detta hände pga en utslängd fisk i sjön i kraftig blåst.

Gjusen förtjänade verkligen fisken efter den kvällens kamp. Även om fisken var ämnad för havsörnen som kom i början :)

Postat 2021-07-28 19:17 | Läst 2351 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Jagande havsörn

Ibland får man vara med om saker man bara ser på BBC dokumentärer eller liknande. När naturens invånare i sin alldagliga vardag gör det som de gör. Jagar för att få sig en bit skrovmål.

Och av ren händelse så var jag på rätt plats denna gång att få bevittna en havsörn som hade sitt sikte på en fiskgjuses lunch. Men vi tar det från början så ni hänger med ;)

Detta är inte fiskgjusen Stig.

Vi har ett badställe som är lite av en favoritplats. Det är en hög klippa som man kan dyka från (jag gillar att dyka) och så finns det även en liten "pöl" (se bild) som min hund Maja fullkomligt älskar att ligga i soliga dagar som dessa precis till vänster om hoppberget. Så här kan vi bli liggandes hela dagen lång om så vill varvat med sol och bad. Just idag (söndag) var en sådan dag. Hade begett oss hit, fika var med, badkläder och så kameran utifall fiskgjusen flyger förbi. Det finns ett fiskgjusebo en bra bit bort (man ser det inte) som ligger väl dolt. Och ibland händer det att hanen flyger där ute med en fisk i sina klor eller att den röda gladan flyger förbi vilket den gjorde idag :)

-Solar, har nästan somnat på berget i det varma sommarvädret. Får höra ett högt varningsläte på nära håll. Reser mig snabbt upp och ser fiskgjuse hanen där borta med en fisk i sina klor flygandes mot sitt bo (som man inte kan se), han varnar och varnar och jag förstår ingenting. Vem är det han ser? Han flyger med flaxande vingar bortåt samtidigt som fiskgjuse honan har dykt upp ovanför trädtopparna för att möta honom. Och då snett bakom mig ovanför skogen kommer en äldre havsörn i blixtfart som förföljer fiskgjuse hanen.

Jag packar upp kameran som låg i väskan och använder den som kikare/dokumentfoton pga långt avstånd.

Text under bilderna följer:

Havsörnen var snabb i sin framfart, nästan som en projektil kom den närmare fiskgjusen som inte själv kunde uppnå sin maxfart pga den stora fisken som last. 

"Flygande ladugårdsdörr?!, Om folk ändå fick se en jagande havsörn"

Fiskgjuse hanen skrek och honan dök upp, redo att anfalla örnen. Hon anföll samtidigt som hanen försökte undkomma havsörnen.

Fiskgjuse honan gjorde många attack dyk mot örnen som avvärjde med sina klor mot henne, Och nästan lite nonchalant ignorerade den henne för att ta upp farten mot hanen. 

Honan är inte med i bild här men fanns snett ovanför dem, och örnen knappade in.

Fiskgjuse hanen hade satt kurs rakt mot mig och Maja (omedveten vad som pågick där uppe, hon stensov)

Gjusen skrek så gott som nonstop medans havsörnen var knäpptyst, fokuserad på att få tag på fisken.

Jakten pågick en bra stund och i ärlighetens stund så var jag nervös för gjusarnas skull, särskilt hanen här. Han som gjort grovjobbet med att fånga fisken borta vid kärret förmodligen och sen hela resan hemåt för att nu försöka undkomma en mycket bestämd havsörn.

Jag valde att hålla fokus på havsörnen under denna jakt och missade när fiskgjusehanen försvann ut ur bild men förstod att honan nu var ifatt för ännu en attack. Havsörnen hade sett när hon kom ovanför.

Hon skrek och örnen var beredd.

Snabb som en falk flög hon rakt mot örnen som även denna gång avvärjde attacken.

Och det var nu som havsörnen upptäckte mig här nere sittandes på rumpan på berget i badbyxor med en stor kamera riktad emot den. 

Den tog direkt till farten mot skogs och även denna gång i en väldig snabb hastighet. Stackars örn, måste blitt slutkörd även om jag hela tiden höll tummarna för att gjusen skulle få behålla sin hårt fångade fisk :)

Men vart hade då hanen tagit vägen när honan gjorde sitt sista anfall? Jo hanen befann sig rakt ovanför mig och där hade han befunnit sig en bra stund och befann sig även en bra stund efter att örnen försvunnit med fiskgjusehonan hack i häl. Sen gled han bort mot ett av träden på andra sidan förmodligen för att vila och äta en bit av fisken innan det var dags att lämna över den till honan som senare anlände till bot.

 

Ja vilka fantastiska möten vi får vara med om :)  Ännu ett minne för livet och en notis i fågelboken.

Här är Majas "pöl" förresten :-)

***************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Och för dig Jonny Berggren, Fiskgjuse juvenilen, Augusti 2019, samma ställe.

Postat 2021-07-05 09:57 | Läst 2269 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fiskgjuse i action

Bilderna bör verkligen förstoras :-)

En tidig lördag morgon i början av april runt 07:00 är vi framme och ute vid klippan. Här hoppar jag ut på några stenar (tätt följt av Maja) som ligger i viken för att lägga ut två fiskar som får soltorka där. Hoppar tillbaka till (tätt följt av Maja igen) land där jag packar upp kameran, frukosten och så kaffetermosen. Solens strålar värmer ansiktet ljuvligt medans vi äter frukost. Tar och häller upp kaffe i koppen medans Maja nöjd efter sin frukost lägger sig på berget framför för att sova. Måste föreviga detta ögonblick så knäpper ett kort med 200-600 på just 200mm. Kommer det ingen gjuse denna morgon så gör det absolut ingenting tänker jag medans jag tittar på Maja där hon ligger och sover i morgonljuset.

-Du är bäst, viskar jag lågt.

Men denna blogg hade inte kommit till om inte min lokala gjuse väl dök upp, vilket han gjorde efter någon timme. Och han såg fisken, jag reste mig upp hoppade ut till stenarna för att lägga ut fisken som flöt mot gjusse. Fick hoppa fort tillbaka för att göra avståndet större mellan oss.

Han måste vart vrålhungrig denna morgon för han väntade inte inte alls på att fisken skulle flyta ut en bit ifrån oss, nu fotar jag ju på 600 här med en fullformatskamera men ändå :)

Intensiv blick!

Tog han den?

Klart han gjorde :)

Den verkar vara lite väl tung..

Han fixade det, yes!

********************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

En annan tidig lördag morgon veckan efter. Jag vet inte om bilderna ligger i ordning men den har varit otroligt vänlig som vågade sig såhär nära och vilka bilder han bjöd på :) 

Han gick även ner två gånger under samma dag, där han fick med lyckat resultat.

 

Tack för dessa bilder gjusse och ett stort lycka till med häckningen nu :-)

(det kommer förmodligen någon mer fiskgjuseblogg framöver men inte från detta ställe)

Samt behöver jag spara fisk till vintern till örnprojektet, som sannerligen skall lyckas detta år förhoppningsvis...

Alla fotografier är tagna med Sonyn denna gång. Kan också nämna att jag sitter alltid ner när jag har matat gjusarna, just för att bli så "liten" som möjligt och ja, Maja har sett alla dyk, så fort plasket kommer så tittar hon :)

Postat 2021-04-18 21:10 | Läst 2209 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 32 Nästa