Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

TJÄRBLOMSTER OCH FÖRGÄTMIGEJ

***

Helt plötsligt är dom där igen, försommarängarna och blomsterbackarna. Det är hundkäx och smörblommor, utanför kyrkmuren har prästkragarna dykt upp och till sist har också asparna slagit ut med sina i början brungröna blad. Brännässlorna har redan handflatestora blad och växer i  meterhöga täta bestånd som inte längre duger till nässelsoppa.

*

Fortfarande drillar lärkorna för fullt  i skyn när vi går därute vid S:ta Maria, där solen och blommorna, fåglarna och sommarvinden gör promenaden och hjärtat  lätt och följsamt. Långsamt, långsamt, dag för dag och år efter år lär jag mig sakta att inte alltid prestera utan baravara, inte helt lätt efter drygt 40 år i industrin.....Och det är lugnare och vilsammare och ger tid för eftertanke och plats för själen. Själen som jag inte tror på, inte som en från kroppen separat entitet i alla fall, men som ändå finns där på något sätt, kopplad mera till hjärtat än till förståndet. Förståndet är nog bra att ha, på jobbet och så där, men i allt som är riktigt viktigt i livet, som i glädjen och kärleken, i friheten  och livlusten är det hjärtat och den inre rösten  jag lyssnar på, inte förståndet. I början var den så svag att jag knappt hörde den, det gör jag för det mesta idag. Och inte alltid är det ens en röst, allt oftare bara en bara en längtan som berättar vad hjärtat vill. Förståndet, mindet, är till största delen en produkt av skolorna, föräldrarna, jobbet och samhället, dvs allt runt omkring mig. Hjärtat är unpolluted, rent, bara mitt, och berättar för mig vad just jag behöver.

*

Två vardagsblommor valde hjärtat från promenaden, tjärblomstren och förgätmigej. Obetydliga och vanliga ger dom mig glädje varenda gång jag ser dom

Tjärblomster

*

Förgätmigej

*

***

Postat 2020-05-29 23:42 | Läst 315 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

FORTSATT TRÄDGÅRDSJOBB

***

Efter att den lilla behändiga Bobcatgrävaren var här i förrgår fortsatte jobbet idag

*

Framför P-platsen hade dom med grävarens hjälp släntat upp en mjuk stigning och den smala gamla betongtrappen är borta.. Här la dom först ett lager bra jord, därefter lägger dom här en oregelbunden gångstig av dom gamla cementplattorna

*

Markväven ska (åtminstone några år) hålla gräset från plattorna

*

Så ytterligare lite jord så det fyller upp kring plattorna

*

Nästan klart

*

Här har den biologiskt nedbrytbara väven lags på. Den är gödslad och klar och innehåller lagom mängd gräsfrö och skall nu bara hållas lagom fuktig 3-4 veckor så är ny gräsmatta klar. Enstaka bara fläckar sår vi i.

*

Här är nu hela den gamla sträckan med dom stora bukettaplarna och mängder av risiga buskar fixad, ett lager jord pålagt och därefter ett tjockare lager barkmull. Här kommer vi sätta åtta kopparhäggmisplar lagom utspridda och dom placeras ganska långt till höger i bild (dom får så småningom en bredd på 3-4 m). Mellan dom sätter vi 10 st klätterhortensior som kommer täcka stubbarna och marken. Längst till höger lagar vi gräsmattan på samma sätt som framför P-platsen.

*

Staketet, som stått under bukettaplarna och nästan dolts av alla små skräpbuskar som vuxit under aplarna är nu äntligen frilagt (även på trottoarsidan har buskarna täckt åtminstone halva höjden, ställvis mer) men faktiskt i riktigt gott skick. Här har jag redan hunnit måla om utsidan!

*

Och jag är fortfarande oerhört nöjd både med deras sätt att jobba, oerhört målmedvetet och uthålligt, men också med förmågan att komma med förslag på detaljproblem som dyker upp.

Toffes transport och anläggning AB

***

Postat 2020-05-27 20:01 | Läst 379 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

TRÄDGÅRDSRENOVERING

***

Så är vi då igång med fortsättningen av trädgårdsrenoveringen. 

*

Helt plötsligt kändes min bil väldigt liten

*

På släpet fanns en liten behändig Bobcat, med större kapacitet än man kunde tro

*

Här under dom tidigare bukettaplarna var ett enda virrvarr av skräpbuskar

*

Ingemor kollar såklart också

*

Croppar bara på skoj eftersom det är vidvinkeln jag skrev om igår som sitter på

*

Nu börjar det likna något

*

En av skatorna i närheten har genast upptäckt att här är matbordet dukat

*

Men det finns en del att göra på andra sidan huset också

*

Jorden hamnar på släpet

*

Så hade skatan vänligheten att sätta sig i en av våra självsådda bukettaplar, det får bli sista för idag!

*

Eftersom jag är väldigt nöjd med insatserna hittills talar jag gärna om att firman som gör jobbet är

Toffes transport och anläggningar AB

***

Postat 2020-05-26 16:13 | Läst 440 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

ALLT BARA ÄR

***

Naturen är aldrig snål, allt finns i överflöd. Naturen är rik. Varje träd, varje bukettapel, bär oändligt många blommor, varje blomma ger mängder med pollen. Försiktighet är ett okänt begrepp i naturen, det mesta går ju förlorat. Fastän förlorat är ju fel, allt, oavsett det ger frukt eller inte, kommer ju åter  till kretsloppet fast en annan väg. Allt kommer till nytta, alla kommer till användning, vad finns då att vara rädd för? Och ingen jämförs med någon annan, ingen blomma vägs eller mäts, ingen är ond eller god. Allt bara är.

*

Bukettapelns knoppar är ljusröda, dom utslagna blommorna helt vita. Precis så här, när knopparna är på väg att slå ut är träden som vackrast. Vi har ju just fällt våra gamla bukettaplar, den här står ovanför badplatsen kanske 50 meter från huset. Vi har några mindre träd på gång i trädgården

*.

***

Postat 2020-05-24 14:35 | Läst 315 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

SILVERGÖKBI, ASPAR OCH LITE ANNAT I FINSPÅNG

***

Björkarna har varit utslagna länge, sen första veckan  april ungefär. Lindarna har också varit utslagna i några veckor. Ekarna slår ut nu, dom mindre har redan slagit ut medan dom största är på gång. Segast är asparna, dom är fortfarande kala. 

*

S:ta Maria med björk, lind och ek

*

Det är bara asparna som fortfarande står kala

När vi gick den vanliga vägen häromdagen passerade vi två två grabbar i full fart med att gallra utefter vägen. Vi vet ju att det är kyrkans mark och blev lite nyfikna. Det visade sig att man gallrade för att skapa bättre miljö för skogsbin som fanns i området  Dom tipsade om att det gick att hitta info på nätet. Efter att ha kollat i kväll vet jag nu att Naturvårdsverket satsar 11 mkr på att rädda några av Sveriges mest utrotningshotade vilda bin. Av dessa pengar har Länsstyrelsen i Östergötland fått en halv miljon och dom pengarna satsas i norra Östergötland, främst i Finspångs kommun. Länsstyrelsen arbetar sen flera år med silvergökbi och andra hotade vildbin här. Här (i Finspång alltså) finns huvuddelen av landets förekomster av silvergökbi , en starkt hotad art som även är rödlistad internationellt. Tänk vad man kan få lära sig, kul!

*

Gallringen avser att frilägga sand där bina kan anlägga bo.

*

*

På tillbakavägen anar vi i motljuset att några av de senfärdiga asparna  faktiskt börjar få en grön ton i topparna

*

Senare på eftermiddagen blir det en skogspromenad för mig i samma område. Skogsbilder ska helst tas i regnväder men här får ni hålla till godo med två skogsbilder i solsken 

*

*

Natti, nati!

***

Postat 2020-05-21 22:52 | Läst 395 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 101 Nästa