Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

HANDLÖST FÖRÄLSKAD

***

Egentligen borde jag vara alldeles för gammal för att bli så där ögonblickligt förälskad. Men nu har det hänt, igen, på Scandinavian Photo av alla platser. Man skulle ju kunna tycka att jag varit med förr, sådär i farstun kan man ju inte bara trilla dit nu. Men så är det, jag föll handlöst. 

*

Alltså, så här var det. Jag har aldrig haft en högklassig vidvinkel och jag har länge önskat en bra, fast vidvinkel med hög ljusstyrka. Så för några månader kom Sonys fasta 24/1,4 och kritiken var så bra (lysande skulle jag säga) att jag beställde en.  Idag var jag där och hämtade ut objektivet. Såklart satte jag på det direkt i affären. Lite nyfiken var jag även om jag tänkte verkligheten sällan är så bra som reklamen, alldeles oavsett vad det gäller. Eftersom jag fick vänta en stund innan faktureringen var klar (jag ville ha en annan fjärrutlösare än den jag beställt) tog jag lite bilder redan inne i affären  och redan på skärmen kändes bilderna - ja, bra helt enkelt. Där fanns en känsla och ett uttryck jag föll direkt för. Inte blev jag besviken när jag tog in dom i datorn ikväll heller. Så nu kan jag enkelt konstatera - jag har trillat dit igen!

*

Alla bilderna utom en är  obeskurna. Dom fyra första är taga med bländare 1,8, dom tre efterföljande med bländare 1,4 och den sista  med 2,8. Och nä, det är alldeles rätt, jag har inte bevisat nånting med dom här bilderna, inte annat än att jag kommer älska det här objektivet...... 

Och är det någon mer som undrar över gulsticket stod kameran på Molnigt, inte AWB som den brukar, och det märkte jag inte ens vid datorn, jag var bara glad över känslan :-) för objektivet!

Förstora! 

*

*

*

Denna bild är croppad från föregående
*

*

*

*

*

***

Postat 2019-07-04 23:11 | Läst 4718 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

DET FINNS NACKDELAR MED SPEGELFRITT

***

För några månader sen skaffade jag en A7RII. Den är begagnad men var då ca tre veckor gammal och hade gått ca 10 000 exponeringar. Ganska snart märkte jag att sensorn inte var riktigt ren så jag lämnade den till Sony service i Linköping och fick den rengjord. Så körde jag ett tag igen, tre veckor kanske, men fick problem igen. Jag ska lägga till att när jag testar sensorns renhet är jag synnerligen kritisk. Jag provexponerar med lite bländare mot himlen men när jag sen kollar nöjer jag mig inte bara med att titta på resultatet i normalläge (utan nämnvärd bildbehandling) utan oftast kör jag den via LR i Silver Efex Pro och väljer den basinställning som tar fram minsta lilla fel - Full contrast and structure. Därefter förstärker jag kontrasten ytterligare i LR. Resultatet är oftast inte så kul - har ni inte testat på det sättet tycker jag ni ska prova.

*

Nåväl, jag fick alltså snabbt problem med sensorrenhet igen, dessutom fann jag vid bildjämförelse att trots noggrann rengöring hos Sony representanten - jag känner han som gör jobbet och han slarvar inte - var en del av fläckarna domsamma som före senaste rengöringen. Vid förnyad kontakt erbjöd dom sig generöst att byta sensor på garantin. Det är en rätt omfattande åtgärd eftersom det inte bara är sensorn utan hela slutarsystemet med sensor som byts för att alla precisionsmått inte ska ändras. Och tillbaka fick jag en sensor som verkligen var ren, oavsett hur jag testade. Nu har det gått en månad till ungefär och när jag jobbade med dimbilderna från i går morse i just Silver Efex var det lätt att se att jag har problem igen. Det som irriterar är att det, precis som tidigare, inte är små lätta dammpartiklar som går att skaka eller blåsa bort utan det verkar vara droppar av något slag.

*

Jag byter objektiv ofta, ibland flera gånger om dagen och jag undviker då såklart miljöer som är dammiga eller fuktiga men jag gör inga speciella anstalter. Jag byter objektiv så snabbt jag kan, försöker hålla öppningen neråt och gör det hemma, i bilen eller ute om det inte regnar/duggar eller blåser eller är pollentider. Hur det ser ut? Så här

*

I stort sett obehandlad "normalbild"

*

Samma bild behandlad i Silver Efex Pro - Full contrast and structure

Notera inte bara den lilla pricken, där finns tre rejäla, cirkelrunda droppar uppe till vänster, en svag sådan nästan rakt ovanför stolpen samt två uppe till höger, svagare än dom till vänster. Dessutom finns flera små svarta prickar däruppe till höger. När man här ser var de stora problemen är belägna kan man lätt hitta en stor droppcirkel också på första obehandlade bilden uppe till vänster, dock med mkt mindre kontrast

*

Jag har haft en A7S ett par år och ännu inte fått den såld men den har jag använt som lågljuskamera och har aldrig testat den på det här viset. Det är ändå min känsla att dom spegelfria kamerorna rimligtvis är avsevärt mycket känsligare för smuts än dom med spegel som skyddar. Att spegeln samlar motsvarande smuts/droppar är ju inte alls lika känsligt för bildresultatet. Eftersom detta rimligtvis drabbar alla spegellösa kameror med utbytbart objektiv är jag lite förvånad över att det här problemet inte fått särskilt mycket uppmärksamhet.

***

Postat 2016-11-17 22:49 | Läst 7012 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Fullformat (igen), Fotografiska och andra Funderingar

Så blev det då en fullformatare, en Sony A99. Jag skrev ju om mina funderingar kring detta med fullformat i min förra blog från den 11 december. Sen gick det mkt fortare än jag trott. Dagen efter åkte vi till Gbg för att vara med vid några av barnbarnens Luciafirande ytterligare en dag senare. Efter att Luciafirandet var avklarat passade jag på (Finspång ligger långt från alla stora fotohandlare) att åka ut till Scandinavian i Mölndal för att känna på 99:an. Det första jag gjorde var att kolla priset.       Jovisst,  24 490:-, precis som jag räknat med. Kommande prissänkningar? Nej, det kände dom inte till (förstås). Dom hade ett exemplar kvar, och jag tog god tid på mig för att känna på den. Ändå visste jag nästan direkt att det var rätt. Den var otroligt skön att hålla i, hade ett lågt men distinkt slutarljud och EVF:n, ja den var precis så ljus och tydlig som jag hoppats, en klar hjälp för mina ögon. Men visst, den har ju en lite irriterande fördröjning ibland och säkert kommer tillfällen då det betyder en missad bild. Ändå kände jag mig ganska säker på att trivas med den också. Efter nästan två timmars provande, skruvande, frågande, kontakt med Sonyspecialisten Bengt i Mullsjö osv var det dags för affär, jag hade bestämt mig. Innnan jag betalade kollade jag om de var beredda att skicka med ett 32 GB kort med högsta (95 MB/s) skrivhastighet, ord pris nästan 900:-. Jovisst, det var ok. Så var det dags att bdetala. När expediten så slår in beställningen på datorn kommer priset 21 990 :- upp. Stor förvåning, men hon konstaterade snabbt att priset faktiskt sänkts med nästan 3 000 (ok, 2 500 då)  medan jag känt på kameran. Så jag bestämde mig för den i tron att den kostade 24 490:- men betalade bara 21 990:- . Och minneskortet för 900? Jovisst, sagt var sagt, det ingick. Jag gick ut som nöjd kund, med en sprillans ny 99:a med minnes kort och typ 3 400:- mer kvar på kontot än jag räknat med!

  Sitter ensam i fritidshuset uppe i Dalarna, lyssnar på musik jag tycker om, just nu Bliss/ They Made History/ Reveal Featuring Lisbeth Scott, och läser samtidigt lite blogginlägg på Fotosidan. Kvällen är sen och tystnaden, lugnet och det kompakta mörkret utanför huset gör att tankarna lätt far iväg. Och det är något jag tycker om, få tid att tänka, reflektera och känna efter - var står jag, vad känner jag om jag verkligen lyssnar på min inre röst, inte bara tycker till. Fotografiska är ju uppe på tapeten, både i TV-nyheterna och i bloginlägg här. Jag har under hösten gjort mina första besök där och det har varit roligt. Inte bara roligt, det har gett mig mersmak av att se mer bra fotografi, köpa mina första mer seriösa fotoböcker. Har skaffat deras årskort, och Fotografiska  kommer definitivt vara orsak till fler Stockholmsbesök. Träffade min dotter där vid ett tillfälle, och efter att ha sett Strömholms-utställningen åt vi också lunch där tillsammans. Jättetrevligt! Vet ju också att museet har lockat massor av nya intresserade som också vill börja känna foto som konst, dokumentation, upplevelse, inlevelse .

Är vi alla alltså manipulerade av detta genomkommersiella geschäft?  Så känner inte jag. Jag tror också att det går långt fler nöjda besökare  än missnöjda besökare därifrån. Likaså glädjer jag mig åt att det finns verksamheter som klarar sig själv, som inte konstant klagar på bristande resurser och vikande intresse utan hittar egna vägar att göra det de tror på. Jag tror faktiskt också att de bidrar till att utveckla svensk fotografi i vid bemärkelse. MEN. Det betyder ju inte att allt de gör är rätt. Muntliga avtal ÄR lika giltiga som skriftliga. Men framför allt betyder det inte att alla  beslut av enskilda personer är riktiga. Det är inte företag som fattar beslut, det är personer som är anställda eller på annat sätt representerar företaget, som fattar besluten. Utan att vara insatt i detaljer låter det sannolikt att EN av orsakerna till att de två aktuella fotograferna inte fick sina utställningar 'är ett dåligt genomfört skifte av utställningsansvarig. För mig är ansvarsfrågor alltid fråga om personligt ansvar och personlig integritet och här verkar det ju brista ibland. Innan vi sett hur vanlig denna brist är, är inte jag beredd att döma ut Fotografiska. Eller att svepande förklara att Fotografiska inte är ett fotografiskt museum därför att det inte uppfyller den egna definitionen av vad ett fotografiskt museum skall vara. 

Sammanfattnigsvis -  jag glädjer mig fortfarande att Fotografiska finns men tycker inte heller att hanteringen av de här ärendena känns korrekt.

Och hur är det nu att återigen (min mesta fotografering före den digitala tiden var ju fullformat, fast det hette småbild då) fota i fullformat?  Väldigt bra, stortrivs med kameran så här långt. Största nackdelen hittills är batteritiden som är klart kortare än min a580. Men känslan av att en fast 50/1.4 återigen blir standard på min kamerautrustning är jättebra, och den kombinationen är dessutom en ganska lätt utrustning. Bilder kommer, men är häruppe i "ödemarken" utan bra programvara för att hantera bilderna från den nya kameran. Kan ändå direkt konstatera att  lågljusegenskaperna är väldigt mkt bätter än på 580:an.

 

Postat 2012-12-21 01:07 | Läst 8887 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera