Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SKOGSVITVINGE MÅNNE?

***

Efter att ett antal gånger varit ute för att fota aurorafjärilen har jag tv gett upp, jag tror det är för torrt. Ganska många har jag sett, men dom sätter sig inte, fladdrar snabbt vidare utan att hitta något ätbart. Gång på gång har jag följt dom med ögonen utefter Risingevägen där jag brukar fota dom, men icke sa nicke, inte ett stopp. Nåväl, jag fotar det som kommer. Mest är det citronfjärilar, så lite vitvingar, i övrigt lite fjärilar här just nu.

*

Här satt jag på lagom avstånd och fick några bilder precis när det lyfte och flög vidare. Precis som med fåglar är det roligast att få dom flygande. Nästan inget mörkt längst ut på vingspetsen, borde vara en hona av skogsvitvinge, få se vad expertisen säger. 

*

*

*

***

Postat 2023-05-31 21:45 | Läst 3274 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

BRUN KÄRRHÖK

***

Har sett den uppe i Dalarna, men faktiskt inte härnere i Finspång tidigare. I går seglade den i alla fall över en av de stora åkrarna när jag gick den vanliga vägen in från S:ta Maria. Noggrant spejande efter något att äta, såg den dock aldrig dyka efter byte. Dom första två bilderna finns också croppade. Skärpan inte perfekt men duger. 

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2023-05-30 15:01 | Läst 3927 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

LIVET. OCH TÄBY I HELGEN

***

Annika, yngsta dottern, är ofta och hälsar på. Nu till Pingst undrade hon om vi kunde komma till Täby i stället. Det gjorde vi gärna, en snabb visit, dit på pingstafton, hem på pingstdagen. Som vanligt familjärt och trevligt, inget högtidligt alls, bara mys. Alla vill krama om I förstås, flickorna som är tonåringar brukar inte vara med till Finspång, det finns viktigare saker när man är tonåring. Det är precis som det ska vara och alltså blev det extra många kramar nu.

Allvaret finns med ändå såklart. Det faktum att I bara med svårighet nu kan röra benen en decimeter eller två åt gången liksom en del annat är tecken på att palliativ vård närmar sig. Samtidigt är I fortfarande väldigt närvarandet i nuet, direkta samtal kan kännas nästan som vanligt, det känns bra men gör alla beslut om förändringar svårare. 

Här kommer några bilder från helgen. Hittills har jag ofta bett I om ett leende, nu känner jag för att bilderna ska vara oregisserade, trötthet, tankar och inåtvändhet får finnas om det är så det är för stunden.

*

Just nu är Katarina, äldsta dottern, hemma några dagar. Hon bor i Varberg och det är ungefär dubbelt så långt som till Sthlm. Det glädjer I lika mycket förstås.

*

*

*

*

*

***

Postat 2023-05-29 15:04 | Läst 1208 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

OVANLIGT VÄDERSOLSFENOMEN

***

I morse såg jag ett ovanlig intressant vädersolsfenomen. En stor obruten (hel) ring som täckte kanske 1/3 av himlen och som gick genom solskivan, alltså inte runt solskivan. Nära solskivan fanns ytterligare bågsegment och bisolar på ett par ställen där den stora ringen närmade sig solskivan. Dessutom gick svaga räta linjer som streck radiellt ut från solen. Fotat med 16 mm.

*

Här ser man del av den stora ringen och hur den skär solskivan och åstadkommer bisolar (finns på andra sidan solen också). Jämväl syns ett annat bågsegment upp till höger om solen. Tittar man lite noggrannare ser man också de tunna räta linjerna radiellt ut från solen riktade mot "nordost".*

Andra delen av den stora ringen, längst bort från solen. Även om man inte ser hela ringen är det lätt att känna att ringen är hel, obruten.

*

***

Postat 2023-05-29 10:13 | Läst 1105 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

ATT HITTA SIN VÄG. OCH LITE OM TEKNIK OCH AI

***

Indien är befolkningsmässigt nu världen största land, statistiker räknar med att Indien passerade Kina i april. Stort också till ytan, 3 287 000 km2, vilket ger ca 475 inv/km2. Det låter mkt och är mycket. Men ligger inte i topp. Ett annat land med hög folktäthet är det nu så omtvistade Taiwan. Taiwan har nästan 24 milj invånare på en yta av 36 197 km2, vilket ungefär motsvarar landskapet Jämtland som har en yta på 34 000 km2 och nu har ca 118 000 invånare. Jämtland som det ser ut idag är nog ganska olikt ett Jämtland med 24 milj invånare......

Nu är det väl inte alla invånare i Taiwan Kina vill åt, men man vill inte ha en västorienterad bas så nära sitt eget fastland. Vidare har Taiwan världens mest avancerade chipstillverkare, TSMC = Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Dom mest avancerade chipsen i världen tillverkas här och varken USA eller Kina (eller Europa) har någon motsvarighet. Till kunderna räknas tex Qualcomm, Nvidia, Broadcom, Intel, AMD, Apple Inc, Ampere, Microsoft, MediaTek och Sony. Inga avancerade flygplan, inga avancerade försvarsprodukter, inga avancerade rymdteleskop, inga avancerade missiler, ingen avancerad medicinsk apparatur byggs utan TSMC:s produkter. Sannolikt sitter de också i en del bilar och kameror. Både det strategiska läget utanför Kina och TSMC förklarar också varför USA inte heller vill släppa Taiwan till Kina.

*

Medan jag har teknik på agendan, några ord om AI. Hittills är jag inte särskilt imponerad , inte av chatrobotarna i alla fall. Att förvänta sig "genomtänkta" svar med nya infallsvinklar är nog för mycket just nu. Och några nya sanningar kommer heller inte fram, inte hittills. För såvitt man inte blandar ihop sanning med existerande majoritetsuppfattningar. För de svar man får är liksom sammanvägning av mängder av inlästa texter i allt från Aftonbladet till NYT, nobelpristagarböcker och vetenskapliga artiklar och lite till. Alltså bara svar som håller sig till vad majoriteten tycker om frågan man ställer. En helt annan sak är att jag ändå tror AI kommer spela allt större roll inom många tekniker.

*

 Och trots allt detta är den nära världen alltid viktigare än den stora.

I harmoni med sin egen uppgift i sin egen värld? New Delhi 2006

*

***

Postat 2023-05-26 14:54 | Läst 1224 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa