Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

GOTT NYTT ÅR ALLA, SKÅL!

***

*

Nyårsafton 1955 vid tolvslaget. Morfar Andreas 83, Björn 15, mamma Maj 46, lillebror Dag 11. pappa Gustaf 53, storasyster Sigbrit 18 hemma på Carlavägen 31, Ludvika

*

***

Postat 2020-12-31 14:37 | Läst 3982 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

ÅRSKAVALKAD 2020 SVARTVITT

***

Svartvitt får sällan så mkt uppmärksamhet av mig eftersom jag mest jobbar i färg. Ändå gör jag en hel del i svartvitt också. I stället för en riktig krönika kände jag för att göra en serie av några av dom svartvita bilder jag tagit fram under året. Alla bilderna är tagna under året, utom dom fyra gamla bilderna (ni ser vilka), dom har jag skannat under året men fotat för många decennier sen.  Några bilder per månad som vanligt i en årskavalkad. Jag har inte hållit mig till ett tema, det gör jag aldrig. Lite varierande ramar och så också men alla svartvita. Håll till godo och GOTT NYTT ÅR!

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2020-12-30 23:50 | Läst 2168 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

GRÄNSLAND

***

Gränsland. Övergångsland. Mittemellanland. Inteland. Brytningsland. Förändringsland. Skuggland. Ensamland.

*

*

*

*

*

*

*

*

Alla bilder från Horns udde idag

***

Postat 2020-12-30 21:33 | Läst 2257 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

FINSPÅNG RISINGE - RUSKVÄDER IDAG

***

Trots ihärdigt regnande fick kameran hänga med, på satt fö också 70-200 som omväxling. Stundtals fick kameran vara på insidan av jackan, men visst blev det några bilder. Dessutom höll jag mig inte bara till den vanliga promenaden, jag gick på egen hand och kunde därför lulla omkring lite som det föll sig. 

*

Med telet på är det ju lättare att lägga skärpan just där man vill, kyrkporten och julgranen kan ju få gå upp i  bakgrundsoskärpan, eller bokeh´n då på finare språk

*

Perspektiven blir också annorlunda, här hembygdsgården

*

Mossor och lavar lockar alltid med sina starka färger, om än mer dämpade i regnvädret

*

Först gick jag en stund på den gamla kyrkvägen in mot Finspång

*

Den var dock effektivt avspärrad, längre fram ännu mer effektivt

*

I stället gick jag tillbaka och ut på den lilla landsvägen igen. Den gula skylten var ju tydlig!

*

Här  går vägen in där I och jag brukar promenera, den vändan tog jag förstås också

*

På väg tillbaka in i Finspång mörknade det på allvar redan, straxt före fyra

*

***

Postat 2020-12-29 20:04 | Läst 3258 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

DET JAG INTE SPAR I FOTOBÖCKER BLIR INTE KVAR. PUNKT. TROR FÖ DET GÄLLER DIG OCKSÅ. BILDER 1954-1955

***

Det blir mig tydligare och tydligare. Att fotografera är till 99,9 % glädje för stunden.  Med flera hundra tusen bilder i pc´n  och kanske hälften därtill i MBP´n så kan man ju fantisera om att barnen ska sitta där och leta om några år. Ärligt, jag önskar dom roligare saker att göra. Dessutom har dom sina egna bilder att ta hand om, dom hinner inte dom heller. Så jag fortsätter mitt 50-talsprojekt - att spara dom viktigaste bilderna i en serie fotoböcker. Att välja ut några av våra bästa bilder  tror jag  hör till det viktigaste vi kan göra, ingen annan kommer göra det åt oss. När bilderna är så här pass gamla handlar det inte bara om nostalgi och familjehistoria, 70 år gamla bilder är historia. Dom säger något om hur det var. Det tror jag är viktigt. Alldeles för mycket går galet idag därför man  har för liten koppling bakåt. Historia är viktigt, människan lär sig. Om hon bryr sig att hålla lite koll på historien. Såklart är mina historiska bilder en droppe i historiehavet. Eller bildhavet om ni så vill. Men dom skulle kunna intressera några barn, barnbarn, eller deras barn, så småningom.Vad vet jag. Men ett vet jag, dom bilder jag inte spar lättillgängligt men ändå rimligt beständigt åt mina barn och barnbarn, dom försvinner om några år.

*

Bok nr 2 i serien handlar om Nettartiden, från sommaren 1954 till sommaren 1955. Boken får 33 bilder av dom 216 jag har tillgängliga. Fortfarande kostar jag på mig stort format,en bild per sida. Jag gillar ju bilderna. Dom flesta har ni sett, men av dessa bara en tror jag.

*

Storasyster Sigbrit 16 ska straxt kliva på Stockholmståget här på stationen i Ludvika. Hon ska till Stockholm för att gå på Hasselbackens restaurangskola. Hon fick ett rum, eller rum, det gick inte att stänga till, det fanns ett draperi att dra för där hon sov. Kul att se, 3:e klass fanns kvar. Mamma, pappa ochjag är med och vinkar av, liksom bästisen Inger, straxt utanför bild till vänster

*

Ibland gjorde vi bilutflykter, antingen till vacker natur eller städer och samhällen som låg inom rimligt håll, för att lära oss, se något annat än Ludvika. Bilen hade ju gett oss  frihet ochmöjlighet att se världen , eller åtminstone Köpings hamn som här. Fascinerad av fartygets namn, Oberpräsident delbruck. Standarden ser inte ut att vara överdådig.

*

Jag var med i en barnteatergrupp något år. Säkert nyttigt för mig, jag kände mig ganska obekväm med det. Roligast var kompisarna och bussresor i trakten  Här lite bus i snön nånstans .  Och dom här tjejerna var jag lite intresserad av, jag var 14.

*

***

Postat 2020-12-28 00:32 | Läst 3725 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa